El Consell de l’Advocacia Catalana alerta del col·lapse dels jutjats de clàusules sòl

Redacció.

6 de novembre de 2018.

Els pitjors pronòstics augurats pel Consell de l’Advocacia Catalana s’han complert: les demandes presentades als quatre jutjats únics a tot Catalunya habilitats expressament per resoldre reclamacions sobre clàusules hipotecàries abusives col·lapsen ja aquest jutjats, que es van posar en marxa el juny del 2017 arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que va deixar sense efecte les clàusules sòl. Si a Barcelona el jutjat habilitat exclusivament per a la matèria ja ha hagut de suspendre part dels assenyalaments, a Lleida s’està donant cita per a finals de 2019, mentre que a Tarragona i Girona s’està citant a l’acte d’audiència prèvia per entre març i abril de 2019.

El percentatge d’assumptes pendents de sentència, (taxa de pendència) a finals de juliol de 2018, se situava en un 81,60%, mentre que l’índex de resolució era només d’un 18,40%. Això vol dir que, a Catalunya, amb prou feines dos de cada deu demandants per clàusules terra han vist resolta la seva reclamació als jutjats.   

A la vista d’aquestes alarmants xifres, el Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els catorze Col·legis d’Advocats de Catalunya, demanarà formalment al Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) que deixi sense efecte el seu Pla sobre els jutjats únics provincials per resoldre les demandes per clàusules sòl i altres reclamacions per despeses financeres derivades de la formalització d’hipoteques. També sol·licitarà al Ministeri de Justícia que informi negativament davant una eventual pròrroga d’aquest Pla, tenint en compte la seva ineficàcia i els greus perjudicis que està provocant als afectats.

Ciutat de la Justícia Font: www.ciutatdelajustícia.com

El Pla centralitza, en el cas de Catalunya, en només quatre jutjats de primera instància – el número 50 Barcelona, amb un jutge titular i quatre jutgesses de reforç, el número 8 de Tarragona, el número 6 de Lleida i el número 3 de Girona- els tribunals on cal presentar les demandes per clàusules sòl, circumstància que, a banda d’ineficaç, obliga a molts ciutadans a desplaçar-se a les capitals de cada província per defensar els seus drets.

Tenint en compte que el 99% de les resolucions són favorables al demandant, el fet que es trigui tant en dictar sentència perjudica clarament al ciutadà”, destaca el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira, que considera que el fet de centralitzar aquests assumptes en només quatre jutjats a tot Catalunya “no fa més que dilatar el temps que es triga a donar la raó al demandant”. Per a Naveira “la provincialització de les clàusules sòl no només allunya la justícia del ciutadà, sinó que fa inviable la resolució dels assumptes en la mateixa proporció que resultaria si es repartissin entre tots els jutjats de primera instància d’arreu del territori, en funció del domicili del demandant”. Per aquest motiu, qualifica el pla de “totalment perjudicial per a la ciutadania”.   

El passat maig del 2017, el Consell ja va recórrer davant el Tribunal Suprem l’acord del CGPJ de centralitzar en un únic jutjat per província aquests assumptes, alertant del col·lapse que això provocaria. També va impugnar les pròrrogues del Pla, aprovades pel CGPJ el desembre de 2017 i el juny de 2018, que incrementava el nombre de jutges però continuava centralitzant a les capitals de cada província la resolució d’aquests assumptes. L’Advocacia Catalana argumenta que aquest Pla del CGPJ perjudica els interessos dels afectats perquè dificulta l’accés a la justícia del ciutadà, que ha de desplaçar-se i destinar uns recursos econòmics i de temps a l’hora de reclamar els seus drets, circumstància que, a més, pot generar un efecte dissuasori. 

18.457 demandes presentades en deu mesos a tot Catalunya

Entre 1 de gener i 26 d’octubre de 2018 s’havien presentat 18.457 demandes als jutjats catalans especialitzats en clàusules sòl, de les quals 13.986 corresponen al jutjat especialitzat de Barcelona,  1.798 al de Girona, 871 al de Lleida i 1.802 al de Tarragona. A aquestes cal sumar-hi les 18.474 que es van presentar en total a Catalunya entre  juny i desembre del 2017 (14.601 a Barcelona, 1.397 a Girona, 1.816 a Tarragona i 660 a Lleida).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *