El Parlament tramita el Projecte de llei de contractes de serveis a les persones

Redacció.

7 de novembre de 2018.

El Ple del Parlament de Catalunya ha validat aquesta tarda per unanimitat el Decret llei 5/2018, sobre l’increment retributiu per al 2018 i el règim de millores de la prestació econòmica d’incapacitat temporal aplicable al personal del sector públic, i ha donat via lliure perquè la cambra continuï tramitant el Projecte de llei de contractes de serveis a les persones. La cambra també ha debatut l’informe del Síndic de Greuges sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, que ha presentat el síndic, Rafael Ribó.

La sessió plenària s’ha reprès a la tarda amb la presentació per part de Ribó de l’informe “La vulneració de drets fonamentals i llibertats públiques en ocasió de la reacció penal a l’1-O i l’aplicació de l’article 155 CE”, que, entre altres coses, recomana diàleg polític i social i que es deixi de “criminalitzar la llibertat d’expressió i la discrepància política” i denuncia “l’ús abusiu i desproporcionat” de la presó provisional, que considera una “vulneració flagrant” de drets fonamentals.

Per fixar el posicionament dels grups han intervingut Carlos Carrizosa (Cs), Eduard Pujol (JxCat), Anna Caula (ERC), Marta Moreta (PSC-Units), Joan Josep Nuet (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Andrea Levy (PPC). 

Els informes del Síndic de Greuges són objecte de debat en comissió o al Ple, però no es voten.

Decret llei 5/2018, sobre l’increment retributiu per al 2018

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat el decret llei sobre l’increment retributiu del personal del sector públic, que la cambra ha validat per unanimitat.

El decret fa efectiu un increment de sou de l’1,5 per cent al personal de la Generalitat amb efectes des de l’1 de gener; d’un 0,25 per cent addicional, amb efectes des de l’1 de juliol, i d’un 0,2 per cent addicional més acordat amb els sindicats majoritaris de la funció pública. També preveu que el personal de la Generalitat tingui reconegut el cent per cent del sou des del primer dia en cas d’incapacitat temporal. En el debat hi han participat Dimas Gragera (Cs), Eusebi Campdepadrós (JxCat), Jordi Albert (ERC), Alícia Romero (PSC-Units), David Cid (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Xavier García Albiol (PPC).

Contractes de serveis a les persones

Paral·lelament, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha presentat el Projecte de llei de contractes de serveis a les persones, que ha superat el debat de totalitat, ja que cap grup no hi havia presentat esmenes de retorn. Així, la iniciativa continuarà ara la tramitació en ponència i comissió abans que torni al Ple perquè en faci el debat i la votació finals.

Aquest projecte té per finalitat establir un règim específic de contractació pública per als serveis d’atenció a les persones, com ara serveis socials, comunitaris o sanitaris, aplicable a tots els poders adjudicadors de Catalunya i que prioritzi criteris de qualitat per sobre de puntuacions econòmiques a l’hora d’escollir les entitats i empreses que hauran de prestar aquest tipus de serveis. El text estableix que l’adjudicació d’aquests serveis haurà de complir els principis de qualitat, continuïtat, accessibilitat, assequibilitat, disponibilitat i exhaustivitat, i entre altres aspectes prohibeix seleccionar l’empresa per subhasta o amb el preu com a únic criteri de valoració i reforça la figura del responsable del contracte.

En el debat hi han participat Marina Bravo (Cs), Josep Maria Forné (JxCat), Jordi Albert (ERC), Alícia Romero (PSC-Units), Elisenda Alamany (CatECP), Maria Sirvent (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

En aquesta sessió, les diputades Raquel Sans i Adriana Delgado han delegat el seu vot per motius de maternitat en el president del seu grup parlamentari, Sergi Sabrià (ERC), i els diputats Pol Gibert, per motius de paternitat, i Carles Castillo, per baixa mèdica, ho han fet en la portaveu del seu grup, Eva Granados (PSC-Units), mentre que Oriol Junqueras i Raül Romeva mantenen designat Sabrià perquè exerceixi els seus drets parlamentaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *