L’Associació Atenes denúncia el tinent fiscal del TS per negar-se a investigar l’assignació de fiscal a filla de Marchena

Redacció.

15 de novembre de 2018.

El tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas Ramos, ha sol·licitat que s’arxivi la querella interposada per l’Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils contra la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i contra la directora de l’Escola Judicial, Gema Espinosa Comte, a causa de les irregularitats detectades en l’assignació d’una plaça en la carrera fiscal a l’estudiant Sofía Marchena Pereira, filla del futur president del CGPJ, el magistrat Manuel Marchena.

Davant d’aquesta circumstància, el col·lectiu de juristes ha presentat una denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció contra el fiscal Navajas al considerar que estaria cometent un “delicte d’omissió del deure de perseguir delictes” al renunciar a exercir accions penals per esclarir la citada adjudicació “irregular”. De fet, el tinent fiscal del Tribunal Suprem reconeix en el seu escrit que hi ha hagut “llacunes legals per la seva imprevisibilitat” en l’assignació de la plaça de Sofía Marchena i que una persona s’ha pogut veure afectada per aquesta adjudicació, però malgrat això ha decidit no iniciar cap investigació.  

La querella presentada per l’Associació Atenes per “prevaricació continuada” contra diversos alts càrrecs judicials del Tribunal Suprem, el CGPJ i l’Audiència Nacional denunciava el cas de Sofía Marchena, que va aprovar les oposicions a la carrera judicial i va haver de triar entre formar-se com a jutgessa a l’Escola Judicial de Barcelona o com a fiscal al Centre d’Estudis Jurídics de Madrid. Marchena, que és filla del magistrat Manuel Marchena (que acaba de ser proposat com a nou president del CGPJ i que aleshores presidia la Sala Segona del Tribunal Suprem), va optar per la primera opció, que no té marxa enrere, però al poc temps d’iniciar-se el curs va haver de deixar-lo per una suposada llarga malaltia. Un any després, en comptes de reincorporar-se a l’Escola Judicial per formar-se com a jutgessa, va fer-ho al Centre d’Estudis Jurídics per formar-se com a fiscal. Aquest reassignament va ser possible gràcies a una decisió “sense precedents” de la Comissió Permanent del CGPJ, que, en contra del que està “legalment previst”, va adoptar un acord per suspendre l’alumna com a funcionària en pràctiques a l’Escola Judicial i atorgar-li una plaça inexistent de fiscal creada ad hoc per a ella per la que no hi havia partida pressupostària i que s’afegia a les 35 places establertes. Així, se li va assignar a Marchena una nota inferior (52,31) a l’obtinguda en les oposicions (68’20) per situar-la just per sota de l’últim alumne dels 35 admesos i “no perjudicar ningú” en una decisió que no ha quedat justificada pel CGPJ.

La querella ressaltava també que aquesta “actuació irregular” hauria estat induïda per la directora de l’Escola Judicial, Gema Espinosa, que és qui va plantejar la qüestió sobre l’estudiant a la Comissió Permanent i va signar la corresponent proposta de resolució en favor de Sofía Marchena. Així mateix, es recordava que Espinosa és l’esposa de Pablo Llarena, magistrat de la Sala Segona del TS que presidia Manuel Marchena.

En el seu escrit, el fiscal Luis Navajas argumenta ara que l’estudiant aspirant a fiscal a qui li correspondria la plaça 36 assignada excepcionalment a Marchena que es podria haver sentit “desplaçat” per aquesta decisió, no s’ha sentit perjudicat per la mateixa, ja que fins i tot se li ha ofert “la possibilitat de revertir la situació” i ho ha rebutjat. En aquest sentit, la denúncia presentada per l’Associació Atenes considera que Navajas hauria d’explicar “com va conèixer la persona que va poder sentir-se desplaçada” i aclarir en quina “forma i circumstàncies” se li va oferir revertir la seva situació. Així mateix, se li pregunta al tinent fiscal del Suprem perquè “no ha posat aquests fets en coneixement del Jutge Instructor”.

La querella d’Atenes per “prevaricació continuada” va ser signada pel jurista Elpidio José Silva i presentada a la Sala Segona del Suprem pel procurador Federico Ortiz-Cañavate.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *