Eleccions CEAJ (2018): Què ha de definir a la futura presidència de l’advocacia jove espanyola?

Per A. Salvador.

3 de desembre de 2018.

El proper 15 de desembre es decidirà qui presidirà durant els propers dos anys la Confederació Espanyola d’Advocats Joves (CEAJ). Mara Monreal (Presidenta sortint de CEAJ) intentarà revalidar la seva Presidència enfront de la candidatura liderada per Carlos Hernández Guío.

La futura presidència de CEAJ serà, sense dubte, una figura d’especial rellevància i influència per a l’advocacia jove d’Espanya, que haurà de liderar, ràpidament, una plataforma de representació institucional recentment qüestionada respecte a la seva utilitat.

Des d’El Jurista hem debatut amb Pol Olivet (President del GAJ Barcelona) i Alberto Cabello (President d’AJA Madrid) sobre quins valors haurà de representar i quins reptes afrontar la futura presidència de CEAJ.

Per a Pol Olivet, “el valor principal és el compromís amb l’advocacia, amb tota i cadascuna de les realitats que això representa; des de l’advocat autònom a aquell que dedica el seu temps en una multinacional del Dret. No podem oblidar que tots reuneixen les característiques del col·lectiu que es defensa: advocacia i jove. I per a això cal ser independent, sense casar-se amb ningú i sent conscient de les tasques a executar: en definitiva traçar un pla clar de ruta amb no més de cinc objectius, més que suficients per complir en prou feines dos anys”.

Per la seva banda, Alberto Cabello exposa que “CEAJ necessita ser visible, unir a l’advocacia jove i influir en les institucions. Això necessàriament exigeix lideratge i resiliència. És a dir, que el seu màxim representant, a més de temps i capacitat, tingui uns valors i habilitats molt concretes: coratge, determinació i empenta. Voler i saber escoltar. Ser una persona humil, propera i amb el do de l’autocrítica”.

Els membres que conformin la Comissió Executiva de CEAJ han de, en tot cas, prioritzar l’interès col·lectiu al benefici individual i personal. Un veritable lider es mou per conviccions, no per interessos”, remarca Cabello.

Respecte als reptes que haurà d’afrontar la futura presidència de CEAJ, Olivet es mostra clar en afirmar que “el principal repte que l’advocacia institucional jove espanyola té és la defensa dels interessos del seu col·lectiu. Per a això lo principal és identificar-los. No seran els mateixos problemes els de l’advocacia d’una gran ciutat que d’una petita o de l’autònom al que exerceix per compte aliè. Una vegada detectats, defensar-los”.

“I per a això CEAJ ha de convertir-se en el Lobby que hauria de ser. Tenir influència allà on es forgen les decisions, siguin legislatives o executives, sense diferència d’estaments. Si CEAJ no es converteix en una entitat influent capaç de mobilitzar als seus representats perdrà la seva utilitat”, remarca Olivet.

De manera similar a allò que opina el seu igual de la Ciutat Comtal, Alberto Cabello defensa que “el repte no és una qüestió de tenir veu, o veu i vot, en el CGAE, sinó que els joves passem al plànol de lo rellevant, tinguem capacitat d’influència i inspirem respecte”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *