L’ICAB posa en marxa el Centre integral de Resolució Alternativa de Conflictes

Redacció.

18 de gener de 2019.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha posat en marxa el Centre integral de Resolució Alternativa de Conflictes (ADR) per fomentar, difondre i consolidar la mediació i l’arbitratge entre l’advocacia i la ciutadania.

La degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, ha inaugurat aquest matí el Centre de Resolució Alternativa de Conflictes (ADR), que està situat al carrer Mallorca 283, 1planta. L’acte inaugural ha comptat amb l’assistència del president Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, del director General de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya, Xavier Bernadí, del president del Tribunal Arbitral de Barcelona, Juli de Miquel, dels diputats responsables del Centre ADR de l’ICAB, Núria Flaquer i Frederic Munné, entre altres autoritats del món judicial.

Per commemorar el ‘Dia Europeu de la Mediació’, l’ICAB presenta públicament la posada en marxa d’un Centre integral de resolució alternativa de conflictes que és pioner en tots els Col·legis d’Advocats de l’Estat. La seva creació sorgeix de la fusió de l’antic Centre de Mediació (CEMICAB) i del departament d’Arbitratge d’aquesta Corporació i és la culminació de l’aposta ferma de la Junta de Govern, per implantar, consolidar i difondre els sistemes alternatius de resolució de conflictes.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona considera que es necessiten procediments ràpids i flexibles per solucionar els problemes que planteja la ciutadania, per això l’ICAB promou la mediació i l’arbitratge com una via essencial dins l’activitat professional de l’advocacia, amb l’objectiu que els col·legiats i col·legiades puguin informar als respectius clients de l’existència d’aquests sistemes de resolució alternativa de conflictes i alhora puguin assessorar i acompanyar-los si inicien el camí per resoldre les controvèrsies a través d’aquests sistemes.

La posada en marxa del Centre ADR també servirà per afavorir la capitalitat de Barcelona com a centre de prestigi en mediació i arbitratge, liderant la pràctica dels ADR a nivell domèstic i internacional.

A través d’aquest Centre també es vol impulsar tallers de divulgació de la mediació a les escoles, instituts, gremis,… i fomentar l’estudi de la mediació i l’arbitratge en entorns acadèmics con són, per exemple, les facultats de dret; garantir la qualitat de persones mediadores i àrbitres amb la creació de Comitès d’Ètica ‘ad hoc’ i un Codi de Bones Pràctiques; crear comissions i grups de treball dins dels centres de mediació i arbitratge per fomentar l’ús de les ADR; obrir les seves activitats a nous prescriptors i fomentar estudis d’opinió, d’implantació i de millora sobre mediació i arbitratge a través de la Comissió de Prospectives de l’ICAB.

Centre ADR, per impulsar la Mediació i l’Arbitratge

El Centre ADR del Col·legi de l’Advocacia compta actualment amb prop de 700 mediadors i mediadores i més de 100 àrbitres. 

Amb motiu del Dia Europeu de la Mediació, que se celebra cada 21 de gener, s’ha volgut donar també donar a conèixer les mediacions realitzades durant el 2018 tramitades per l’antic Centre de Mediació de l’ICAB.  El total d’expedients tramitats és de 1.219.

En relació a l’origen de les mediacions, 1.122  són mediacions públiques, és a dir, tenen el benefici de la justícia gratuïta –per part d’una o de les dues parts en conflicte-, de les quals han estat acceptades 364 (un 33,44%) mentre que 97 són privades, de les quals 54 han estat acceptades.  

Respecte a l’ús de sales de l’antic Centre, la mitjana de reserves per celebrar mediacions ha estat de més de 10 reserves mensuals, xifra que sens dubte augmentarà en el nou exercici, atès que el Centre inaugurat s’ha dotat de mitjans administratius i tècnic-audiovisuals  d’última generació i ha destinat una sala especifica per celebrar arbitratges, servei que fins ara no estava disponible. 

En finalitzar la inauguració del Centre ADR s’ha iniciat a l’ICAB la Jornada  “La gestió del conflicte en mediació a Europa”. Totes aquestes activitats han estat organitzades pel Col·legi de l’Advocacia de Barcelona per commemorar el “Dia Europeu de la Mediació”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *