Mª Eugènia Gay (ICAB) reclama que es modernitzi el servei públic de la justícia

Redacció.

15 de febrer.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha celebrat aquesta tarda la Sessió Solemne, l’acte més important de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, en el qual es ret homenatge i es lliuren els diplomes i pins d’or als advocats i advocades de la Corporació que enguany compleixen 50 anys de col·legiació. Se’ls reconeix la seva dedicació a la defensa dels drets de les persones, el rigor professional, l’abnegació i la vocació de servei a la societat.

L’acte ha estat presidit per la degana de la Corporació, Mª Eugènia Gay, i la seva Junta de Govern. Ha comptat amb la presència de la ministra de Justícia, Dolores Delgado; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos; el president de l’Audiència provincial de Barcelona, Antonio Ramón Recio; la Fiscal en Cap, Concepción Talón; el Tinent fiscal de Catalunya, Pedro Javier Ariche; la Jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso; la vocal del Consejo del Poder Judicial, Roser Bach; la presidenta del Consejo General de la Abogacía Española, Victoria Ortega; el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Ignasi Puig; els degans emèrits de l’ICAB (José Juan Pintó Ruiz, Josep Maria Antràs, Eugeni Gay, Jaume Alonso-Cuevillas, Silvia Giménez-Salinas, Pedro L. Yúfera, Oriol Rusca i Enric Leira); el degà del Col·legi d’Advocats de Madrid, José María Alonso; la presidenta de Law Society d’Anglaterra i Gal·les, Christina Blacklaws; la presidenta de l’American Bar Association (ABA), Hilarie Bass; el president del Conseil des barreaux de  l’Union européene (CCBE), José de Freitas; el president de la Fédération des Barreaux d’Europa (FBE) Michle Lucherini; el president de la Unió Internacional d’Advocats, Issouf Baadhio; la degana del Col·legi d’Advocats de París, Marie Aimee Peyron; el cardenal Arquebisbe Lluís Martínez Sistach; entre altres autoritats de l’àmbit judicial i civil.

La degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha inaugurat l’acte adreçant unes paraules d’homenatge per als 68 advocats i advocades que enguany compleixen les noces d’or en l’exercici de la professió, pel seu treball en la defensa dels interessos de les persones, per la seva vocació i per la seva trajectòria professional.

Així mateix, ha reiterat el compromís de l’ICAB pel dret de defensa, que consagra l’article 24 de la Carta Magna. Precisament la Constitució és hereva del llegat de Montesquieu: la separació de poders. «El poder y las decisiones no han de concentrarse, pero los diferentes órganos de poder se controlarán los unos a los otros, articulando un sistema de equilibrio y contrapesos. Esta es la base de toda fortaleza democrática, y a la Abogacía, esta separación, nos coloca en una posición privilegiada para atender las peticiones de la sociedad: ya sea mediante la participación en la elaboración legislativa, como expertos en derecho, ya sea haciendo posible la tutela judicial efectiva y la paz social a través del Derecho de defensa», ha afirmat la degana.

En el seu discurs, la degana de l’ICAB ha reclamat que es faci una proposta de projecte de llei en matèria de violència de gènere que contempli la  plena incorporació del Conveni d’Istanbul a l’ordenament jurídic i que sigui  aprovat per part de les Corts Generals.

També ha demanat que l’advocacia sigui escoltada en el procés de formulació de la futura Llei de Mediació; i que hi hagi una major dignificació per als advocats i advocades adscrits al Torn d’Ofici. En relació a aquest servei públic destinat a la ciutadania ha afirmat: «Els col·legis de l’Advocacia han cobert amb encert des de temps immemorials l’accés dels més desfavorits al dret de defensa i a la tutela judicial efectiva. Avui vull expressar el meu respecte i admiració a tots els que exerceixen la forma més noble de la professió: Advocats i advocades del torn d’ofici. La millora dels serveis, els mòduls de retribució, la puntualitat en els pagaments redunda en l’interès col·lectiu» i ha afegit: «reclamem una major dignificació de les retribucions que equilibrin la contraprestació del digne treball que duen a terme els companys i companyes d’ofici».

A més, ha sol·licitat als poders públics la necessitat que es modernitzi el servei públic de la justícia. En aquest sentit, la degana ha explicat que a  l’ICAB «hem estat capaços d’unir els esforços d’Universitats, centres científics, entitats de la vida econòmica i experts, per a desenvolupar “La Carta de Barcelona pels drets de la Ciutadania en l’Era Digital”, projecte en el qual durant 2019 continuarem treballant per a sumar a organismes internacionals i així aconseguir el respecte dels drets humans davant els desenvolupaments tecnològics».

En el seu discurs també ha destacat el treball realitzat pel Col·legi de l’Advocacia de Barcelona en aquest darrer any per gestar o fer propostes legislatives. Així per exemple, ha afirmat: «promovimos la modificación de la ley de Enjuiciamiento Civil para implantar mecanismos más eficaces contra la ocupación ilegal de vivienda, dando lugar a la Ley 5/2018». I ha afegit tot seguit: «Ya el Colegio de Barcelona, en su momento, asumió el impulso de las primeras leyes de protección del derecho a la vivienda a personas en situación de emergencia habitacional, pero tan trascendental es el acceso a la vivienda, como vital es regularlo adecuadamente para no producir indefensión. Seguiremos insistiendo para que sean contempladas medidas normativas  a fin de garantizar el bienestar y dignidad de las personas».

En l’àmbit internacional, ha exposat que l’advocacia té una gran responsabilitat per contribuir a assolir els Objectius de desenvolupament sostenible previstos a l’agenda 2030 de les Nacions Unides i especialment als objectius 5 (Igualtat) i al 16 (que versa sobre la pau, la justícia i les institucions sòlides).

En el seu discurs, la degana de l’ICAB ha adreçat també unes paraules a la ministra de justícia, Dolores Delgado, present a l’acte: «Hem de ser entusiastes en trobar les fórmules per enfortir l’Administració de Justícia. Només col·laborant estretament aconseguirem agilitzar una justícia en ocasions lenta, mancada d’instal·lacions o poc eficaç. Sabem dels esforços que s’està invertint per revertir la situació, però cal incidir més en la dotació pressupostària a la justícia del nostre país, i en aquest sentit, recolzarem totes les iniciatives que condueixin a l’excel·lència de la justícia. La ciutadania esperem dels partits polítics i els diferents poders de l’Estat, que actuïn amb rigor, transparència i serietat essent capaços de resoldre els problemes polítics precisament en aquesta esfera i no en una altra, sota la base del diàleg i l’entesa».

Acte simbòlic de benvinguda als recentment col·legiats i col·legiades

Durant la Sessió Solemne, i com a acte simbòlic de benvinguda als recentment col·legiats i col·legiades, han prestat jurament o promesa de la professió un nou lletrat, Víctor del Pozo Talón, i una nova lletrada: Heleia Martínez Villalba. Tots dos han estat apadrinats per la presidenta del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), Victoria Ortega.

Medalles ICAB

En el transcurs d’aquest acte també s’han lliurat les medalles de l’ICAB,  amb les quals es distingeix a advocats i advocades, personalitats i entitats de la societat civil que han destacat per la seva trajectòria personal, professional, col·legial i social. Enguany han rebut aquest reconeixement les advocades Teresa Blasi Gacho, Gemma Calvet Barot, Isabel Pedrola Román-Naranjo, els advocats Julián Suárez-Inclán Gómez,  Pedro Pais de Almeida (ex president de la Unió Internacional dels Advocats , UIA), Juan Carlos Elías Gadea (a títol pòstum), la Fundació Obra Mercedària i el Grup de Voluntaris del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.

Premis

La Sessió Solemne és sinònim de premis. Enguany s’ha lliurat el premi «Memorial Degà Roda i Ventura», destinat a guardonar el millor article de caràcter divulgatiu o informatiu sobre col·legis professionals i l’exercici de professions liberals al degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, Julio Naveira Manteiga; i el «Premi Reconciliació de la Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort» – que té per finalitat la difusió de la cultura jurídica internacional i el foment de l’intercanvi entre les diferents cultures jurídiques del món, a la Fundació ARED per a la Reinserció de les dones, recollit per la seva presidenta, Judith Mascó. També s’ha anunciat que el «Premi Felip Portabella» -destinat a guardonar aquells membres de la judicatura que han destacat pel seu exercici de la funció jurisdiccional amb un especial respecte i consideració vers l’advocacia- és per al jutge titular del jutjat de primera instància 14 de Barcelona, Xavier Abel Lluch.

La Sessió Solemne 2019 de l’advocacia barcelonina ha reunit prop de 300 assistents a la Sala d’Actes del Palauet Casades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *