L’ICAB presenta la ‘Carta de Barcelona pels drets de la Ciutadania en l’Era digital’

Redacció.

21 de febrer de 2019.

La ‘Carta de Barcelona pels drets de la Ciutadania en l’Era digital’ (#BarcelonaDigitalRights) s’ha presentat aquest matí al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) com un dels actes centrals del II Digital Law World Congress, que se celebra avui i demà a la seu de l’advocacia barcelonina.

Els encarregats de presentar públicament la ‘Carta de Barcelona pels Drets de la Ciutadania en l’Era Digital’ han estat Rodolfo Tesone, diputat de la Junta de Govern de l’ICAB i president de la Comissió de Transformació Digital de l’ICAB, Francisco Bonatti, vocal de la Comissió de Transformació Digital i responsable de l’equip de redacció de la Carta, juntament amb els ‘project partners’: Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat; Ajuntament de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat Pompeu Fabra, Universitat Oberta de Catalunya; Universitat Politècnica de Barcelona- Barcelona-Tech, Universidad Cardenal Herrera, European Law Faculties Association, Barcelona Supercomputing Center, Institute of Law and Tecnology, Institut de Ciències Polítiques i Socials, Col·legi d’Advocats de Madrid, ENATIC (Asociación de expertos nacionales de la Abogacía TIC); Asociación de Internautas; Associació catalana de Juristes democràtes (ACJD), Asociación Española para el Fomento de la Seguridad de la Información (ISMS Forum Spain), Xarxa de Comunicació local, Asociación española de Compliance; Comissió de Transformació digital de l’advocacia, Secció de Dret de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació de l’ICAB; Secció de Drets de Propietat Intel·lectual i drets d’imatge de l’ICAB;  Reporteros sin fronteras; Federación Iberoamericana de asociaciones de derecho e informática (FIADI); juristes i experts en TIC, entre d’altres.

L’elaboració de la Carta és un projecte de caràcter transversal i d’àmbit internacional, impulsat i liderat per la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay,  i el president d’ENATIC i  diputat de la Junta de Govern del Col·legi, Rodolfo Tesone,  amb l’objectiu d’assentar les bases per a un acord global que permeti fer compatible la preservació dels drets humans amb l’impacte que ha tingut l’evolució de les tecnologies en els últims anys en la societat actual, ja que s’ha dibuixat un nou escenari en el qual els ordenaments jurídics actuals poden presentar respostes insuficients a les demandes de la ciutadania.

Per això, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, que ha liderat històricament les reivindicacions jurídiques de la societat per a la consecució d’avenços, va realitzar una crida oberta a universitats, centres científics, entitats de la vida econòmica, experts en Dret Digital, amb l’objectiu de posar en marxa un grup de treball per iniciar el procés de redacció de la ‘Carta de Barcelona pels Drets de la Ciutadania en l’Era Digital’.

En l’elaboració d’aquest text es va marcar com a principi, d’una banda, garantir el respecte als drets humans essencials i als principis democràtics de la societat tenint en compte que l’avanç tecnològic imparable en què està immersa la societat i l’ús estès de les TIC per part de la ciutadania han posat de manifest nous perills per a les persones que cal preservar, especialment en àmbits tan essencials com el dret a la intimitat, la privacitat o el Dret a l’honor. De l’altra, assegurar que l’evolució de les tecnologies i l’impacte sobre la societat mantenen a l’ésser humà i els seus drets essencials a l’epicentre.

Quins drets recull la ‘Carta de Barcelona pels drets de la ciutadania en l’Era digital’?

El resultat d’aquest treball és la Carta que avui s’ha fet pública i que fa èmfasi en drets com són: dret a la identitat digital; dret de la ciutadania digital; dret a la intimitat i confidencialitat en l’entorn digital; dret a l’oblit i al record digital; dret a la protecció de les dades personals; dret a la llibertat de pensament, expressió i informació en l’entorn digital; dret a l’educació i formació digital; dret a la llibertat d’empresa i desenvolupament tecnològics;  dret a la igualtat i prohibició de discriminacions davant l’ús de les tecnologies; dret d’asil; dret a la protecció dels menors, persones amb diversitat funcional i altres col·lectius vulnerables; dret a la protecció de les persones treballadores en entorns tecnològics; dret a la protecció de les persones consumidores i usuàries en entorns digitals; dret a la tutela efectiva en els conflictes digitals, entre altres.

Des de l’ICAB s’ha volgut alertar que la ‘Carta’ presentada avui no és un document tancat. Es  continuarà rebent aportacions al redactat i alhora se seguiran ampliant el nombre de ‘project partners’, especialment en l’àmbit internacional. Aquesta ‘Carta’ pretén convertir Barcelona en la capital mundial dels drets digitals.

Perquè el nom de ‘Carta de Barcelona’?

La importància de la ciutat de Barcelona, la seva tradició jurídica innegable, la seva capacitat per innovar, crear, i donar resposta a reptes globals, la seva consideració actual com a ‘hub’ europeu en investigació tecnològica i ‘clúster’ de negocis digitals tecnològics d’importància mundial, i amb una trajectòria històrica en defensa dels drets de les persones, ens porten a reivindicar el nom d’aquest document: “Carta de Barcelona pels drets de la ciutadania en l’Era digital’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *