El Govern podrà limitar el preu del lloguer i allargarà la durada mínima dels contractes

Redacció.

4 de març de 2019.

La durada mínima dels lloguers d’habitatges a Catalunya se situarà entre els sis i els deu anys. Aquesta és la forquilla amb què treballa el Departament de Justícia, que prepara un projecte de llei per regular els arrendaments d’habitatges a través del Codi civil de Catalunya. El Govern estudia la possibilitat que la nova norma estableixi condicions diferents per als particulars i per a les societats dedicades al negoci immobiliari. En el cas del lloguer d’un immoble d’un arrendador particular, la durada mínima del contracte serà probablement inferior a la dels pisos o cases que pertanyin a societats mercantils.

El projecte de llei també facultarà el departament competent en matèria d’habitatge perquè pugui limitar el preu del lloguer, ja sigui directament o donant als ajuntaments la capacitat per fer-ho. A banda de l’ampliació de la durada mínima del contracte de lloguer i de la limitació dels preus, la nova llei inclourà un ampli paquet de mesures perquè l’arrendament d’immobles es faci amb millors garanties tant per als llogaters com per als propietaris.

La consellera de Justícia Ester Capella i el director general de Dret i d’Entitats Jurídiques, Xavier Bernadí

Estabilitzar el mercat i evitar els abusos

L’objectiu d’aquesta norma és exercir la competència exclusiva en matèria de dret civil per contribuir a l’accés a l’habitatge i fer-lo compatible amb els serveis turístics i l’activitat de les societats dedicades al negoci immobiliari. Es tracta d’evitar abusos com l’augment desproporcionat del cost del lloguer al cap de només tres anys de contracte, que contribueixen a l’expulsió del veïnat i a l’ús no residencial dels immobles. L’estabilització del mercat ha de servir per reduir la diferència entre l’increment accelerat del preu del lloguer i l’estancament dels salaris.

El preu del lloguer a Barcelona augmenta un 38 % en només 5 anys
 
En el conjunt de Catalunya, el preu mitjà del lloguer ha crescut un 29% en els últims 5 anys. En xifres, significa que ja ha arribat als 698 €, 160 € més que el 2013. Això significa que el preu del lloguer ja ha superat el nivell previ a l’esclat de la crisi.  L’increment general s’ha accentuat especialment a Barcelona, on el preu mitjà d’un pis de lloguer de 72 metres quadrats és actualment de 949 euros, segons l’Incasòl. Es tracta d’un 38 % més que fa 5 anys. És a dir, d’un increment mitjà de prop de 270 euros per pis. Aquest fenomen també s’ha traslladat als municipis de l’àmbit metropolità i del seu entorn. L’augment interanual dels preus del lloguer entre el 2017 i el 2018 és especialment significatiu a municipis com Santa Coloma de Gramenet (9,9 %), Sant Andreu de la Barca (+11 %), Ripollet (12,7 %),  el Papiol (+22 %) o Sant Just Desvern (+39 %).

La durada mínima dels lloguers va ser de 5 anys fins al 2013, quan va entrar en vigor la reforma de la Llei espanyola d’arrendaments urbans (LAU). Amb aquesta modificació, els contractes van quedar reduïts als 3 anys. A finals de desembre, el Govern espanyol va aprovar un Reial decret llei que tornava a ampliar la durada mínima dels contractes, però es limitava a recuperar els 5 anys anteriors a la reforma del 2013 i tampoc contemplava la limitació dels preus. El Congrés va tombar el Reial decret al cap d’un mes i totes les iniciatives que incloïa van quedar anul·lades. Divendres passat, el govern espanyol va recuperar la iniciativa, aprovada de nou i pendent de convalidació per la Diputació Permanent del Congrés.  

El dret civil català ja regula una part dels arrendaments

A Catalunya, només s’aplica el dret civil espanyol subsidiàriament; és a dir, en els casos que no estan previstos ni resolts pel Codi civil de Catalunya, que és la norma d’aplicació principal. Com que, fins ara, el Parlament de Catalunya no havia regulat l’arrendament de finques urbanes, el marc de referència actual és la LAU.

El projecte de llei que prepara el Departament de Justícia incorporarà la regulació del lloguer d’habitatges al llibre sisè del Codi civil de Catalunya, dedicat a les obligacions i els contractes, i que ja estableix les normes relatives a la compravenda i als arrendaments rústics, amb finalitat de preservació del patrimoni natural, per a pastures i la masoveria urbana.

Debat al Parlament a finals d’any

El Departament de Justícia preveu que portarà la memòria preliminar de la llei al Govern aquest mes d’abril i que el Consell Executiu podria portar la norma al Parlament a finals d’any. Mentre avança la redacció del projecte, la Conselleria fomentarà la màxima participació de la ciutadania, el món associatiu i les institucions vinculades a la matèria per recollir la sensibilitat i la preocupació tant dels propietaris com dels llogaters.

Una regulació del lloguer avalada pels experts juristes de la Comissió de Codificació

Els treballs de redacció del projecte de llei van a càrrec de la Comissió de Codificació de Catalunya, que és l’encarregada de dissenyar, desenvolupar i revisar el dret civil propi de Catalunya. Totes les lleis que conformen el Codi civil de Catalunya han estat aprovades a partir de les propostes fetes per la Comissió de Codificació, que està formada per experts juristes, com ara acadèmics, notaris, registradors i advocats de reconegut prestigi. La presidenta d’aquest òrgan col·legiat i paritari és la consellera de Justícia, i el vicepresident és el director general de Dret i d’Entitats Jurídiques.

Les propostes de la Comissió de Codificació les revisa l’Observatori de Dret Privat de Catalunya, un altre òrgan assessor del Departament integrat pels representants de les principals institucions jurídiques i per un expert designat per cadascun dels grups parlamentaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *