Justícia posa en marxa l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista

Redacció.

15 de febrer de 2019.

El Departament de Justícia ha posat en marxa l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista, que té com a objectiu examinar el funcionament de tots els òrgans implicats en l’eradicació de la violència masclista. L’Observatori, concretament, analitzarà la resposta dels òrgans judicials, dels serveis penitenciaris, de la justícia juvenil, de les mesures penals alternatives i del servei d’atenció a la víctima. L’objectiu és extreure conclusions i millorar l’efectivitat dels protocols d’actuació. Es tracta de fer més efectives les polítiques públiques de prevenció, atenció i tractament. A banda de la investigació, l’Observatori oferirà formació específica sobre violència masclista adreçada als professionals que treballen als jutjats i als que ho fan en tot l’àmbit de l’execució penal a Catalunya.

Reunió de constitució

La consellera de Justícia i presidenta de l’Observatori, Ester Capella, ha presidit la reunió de constitució, que s’ha celebrat aquest divendres 15 de març al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE). La vicepresidenta del nou òrgan és precisament la directora del CEJFE, Núria Clèries. L’equip de treball està format per responsables dels diversos àmbits competencials del Departament de Justícia, a més de representants dels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, del d’Interior, l’Institut Català de les Dones, el Consell de l’Advocacia Catalana, el Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals, la Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El pressupost inicial d’aquesta iniciativa és de 430.000 euros.

El nou Observatori quedarà integrat al CEJFE, que és el think tank de la Generalitat per a la justícia i l’execució penal, que ja té entre les seves funcions les d’investigar, estudiar i divulgar les matèries relatives a l’àmbit de les competències del Departament.

Primers resultats abans d’acabar l’any

Les primeres recerques analitzaran les ordres de protecció, la percepció de la víctima i de la resta d’actors implicats en un cas de violència masclista, i els sistemes de recollida i explotació de dades de l’estadística judicial i de l’execució penal. Els primers resultats d’aquestes investigacions estaran disponibles a finals d’aquest any.

Formació per a més de 1.500 professionals en dos anys

El càlcul inicial és que l’Observatori formarà més de 1.500 professionals en dos anys. En l’àmbit de l’Administració de justícia, s’hi inclouen els treballadors dels jutjats especialitzats en violència de gènere dels àmbits civil i penal, així com els seus magistrats, jutges i lletrats, a banda del personal de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya. En l’àmbit de l’execució penal, la formació anirà adreçada als equips d’atenció a la víctima, als especialistes en el tractament dels penats als centres penitenciaris i de justícia juvenil, i als equips que dissenyen i gestionen les mesures penals alternatives a l’ingrés a la presó.

7 dones mortes el 2018

A Catalunya hi ha 53 jutjats que assumeixen els casos de violència masclista, 19 dels quals s’hi dediquen amb caràcter exclusiu.  En conjunt, en aquests jutjats hi treballen 499 professionals. Durant el 2017, han resolt més de 30.000 casos. Segons el Departament d’Interior, el 2018 van morir 7 dones a mans de les seves parelles. 

Els condemnats a presó reincideixen en 1 de cada 4 casos

El perfil dels condemnats a presó per un delicte de violència de gènere respon al  d’un home (98,2 %) amb fills (88,6 %). Pràcticament no n’hi ha cap que tingui antecedents familiars d’activitat delictiva. Els interns condemnats per violència masclista entren per primer cop a presó, i ho fan amb una edat entorn dels 35 anys, per complir una condemna curta, d’un màxim de dos anys (91,1 %). 1 de cada 4 reincideix. El perfil dels penats que no entren a la presó perquè compleixen una mesura penal alternativa és molt similar. La mesura penal alternativa més imposada per delictes de violència masclista és un programa formatiu (55,7 %) seguit de la pena de treballs en benefici de la comunitat (39,3 %), amb una durada d’entre sis mesos i un any. En aquest cas, reincideixen en 1 de cada 10 casos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *