L’ICAB advoca per la regulació dels Drets Digitals dels treballadors

Redacció.

26 d’abril de 2019.

En el marc de la celebració del Matí Digital sobre l’impacte de les tecnologies en les relacions laborals, organitzat per la Comissió de Transformació Digital, la Secció de Dret Laboral i la Secció de Dret de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, s’ha conclòs que és necessari que les empreses creïn un marc o document que reculli les polítiques en forma de normes i procediments per a garantir el compliment de totes les obligacions legals a tenir en compte en relació a l’impacte de les tecnologies en l’àmbit laboral, com poden ser la protecció de dades, el teletreball, el  control de la presència, la ciberseguretat, l’ús de les tecnologies i dispositius o el dret a la desconnexió digital, entre altres aspectes.

El diputat de la Junta de Govern i president de la Comissió de Transformació Digital, Rodolfo Tesone, ha exposat que davant els canvis constants i la velocitat a la que s’estan produint és necessari establir unes regles clares en relació a les TIC i l’àmbit laboral. Tesone també ha afirmat que el 90% de les empreses espanyoles no tenen aquest tipus de normativa interna desenvolupada ni s’han plantejat com complir amb totes aquestes obligacions legals i per això insta a què es dugui a terme.

La diputada de la Junta de Govern i responsable del Servei d’Orientació i Ocupació Professional, Emma Gumbert ha afirmat que hi ha “clars desajustos” entre la normativa vigent, que deriva de relacions laborals clàssiques i les noves relacions laborals sorgides arran de les noves tecnologies i sectors com l’economia col·laborativa. En el cas de plataformes com Glovo i Deliveroo, ha destacat que hi ha hagut sentències que poden semblar contradictòries perquè “el cas fàctic no és idèntic” i en aquest sentit, ha afegit que en aquest tipus de casos hi ha “preocupació social perquè el que està transcendint també és una situació de precarietat laboral”.

En el marc de la celebració del Matí Digital, Tesone també ha destacat el projecte de la ‘Carta de Barcelona pels Drets de la Ciutadania en l’Era Digital’; una iniciativa que lidera el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, sota la direcció de la degana, Mª Eugènia Gay, amb l’objectiu d’assentar les bases per a un acord global que permeti fer compatible la preservació dels drets humans amb l’impacte que ha tingut l’evolució de les tecnologies en els últims anys en la societat actual a causa de la revolució digital, ja que s’ha dibuixat un nou escenari en el qual els ordenaments jurídics actuals poden presentar respostes insuficients a les demandes de la ciutadania.

La Carta- que compta amb el suport del Govern Central, de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i altres 150 projects partners- fa èmfasi en drets com són: dret a la identitat digital; dret de la ciutadania digital; dret a la intimitat i confidencialitat en l’entorn digital; dret a l’oblit i al record digital; dret a la protecció de les dades personals; dret a la llibertat de pensament, expressió i informació en l’entorn digital; dret a l’educació i formació digital; dret a la llibertat d’empresa i desenvolupament tecnològics;  dret a la igualtat i prohibició de discriminacions davant l’ús de les tecnologies; dret d’asil; dret a la protecció dels menors, persones amb diversitat funcional i altres col·lectius vulnerables; dret a la protecció de les persones treballadores en entorns tecnològics; dret a la protecció de les persones consumidores i usuàries en entorns digitals; dret a la tutela efectiva en els conflictes digitals, entre altres.

A través d’aquest projecte d’àmbit internacional i transversal com és la ‘Carta de Barcelona pels Drets de la Ciutadania en l’Era Digital’ es vol convertir Barcelona en la capital mundial dels drets digitals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *