Salut treballa en una nova llei d’addiccions per reduir l’impacte del consum de tabac

31Redacció.

31 de maig de 2019.

El Departament de Salut ja treballa en elaborar una nova llei d’addicions per adaptar la legislació als nous temps i a les noves formes de consumir tabac. Així ho ha avançat avui la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa per emmarcar la celebració, avui, del Dia Mundial sense Tabac 2019. Enguany, la jornada se centra en el seu impacte en la salut pulmonar i culmina la 20a edició de la Setmana sense Fum celebrada a Catalunya.

Alba Vergés ha afegit que la nova llei es consensuarà amb els sectors implicats, i és una resposta a les últimes dades de consum, que mostren un repunt. “Com a Generalitat no ens podem quedar de braços plegats. La prevenció i el control del tabaquisme sempre han estat una prioritat per al Departament, però ara redoblarem els esforços per intentar invertir aquesta tendència”, ha dit.

Foto3

En primer lloc, la llei equipararà la regulació dels nous dispositius que han sorgit els últims anys (cigarretes electròniques, tabac sense combustió) a la dels productes convencionals del tabac, tant pel que fa als llocs on es prohibeix el seu ús com a les limitacions de la publicitat dels esmentats dispositius. Per tant, i a tall d’exemple, es limitarà més l’ús de cigarretes electròniques, que ara només estan prohibides en centres sanitaris i escolars.

En segon lloc, la nova normativa proposarà ampliar la prohibició de fumar a instal·lacions esportives a l’aire lliure, a l’exterior de les parades de transport públic i a vehicles privats. A més, s’estendrà a 5 metres el perímetre de prohibició als centres sanitaris, d’ensenyament i dependències de l’Administració pública. Per a la consellera, totes aquestes mesures van encaminades “a protegir tothom” del tabac i del fum que genera.

La nova llei també incorporarà altres àmbits, com drogues, alcoholisme o noves tecnologies. Donat que es tracta “d’una llei molt ambiciosa i que no pot fer-se d’un dia per l’altre”, s’espera que estigui enllestida en un any, aproximadament. Mentrestant, però, s’impulsaran altres accions per lluitar contra el tabaquisme i es reforçarà el compliment de la normativa. Tot plegat, en la línia dels 4 eixos amb què Salut combat el tabaquisme: evitant l’exposició al fum del tabac i creant un ambient social lliure d’ell; prevenint l’inici del tabaquisme en joves i adolescent; promovent l’abandonament tabàquic; i lluitant contra les desigualtats en incorporar la perspectiva de gènere i de classe social.

Revisió a terrasses i de venda a menors

Pel que fa al primer d’aquests eixos, a la tardor es farà una campanya intensiva per a reforçar el compliment de la llei del tabac. Estarà focalitzada en terrasses i altres espais similars en què podria haver-hi incompliments, i també revisarà la venda de tabac a menors, en horaris de màxima afluència. L’acció servirà per posar en valor la importància que té complir la llei pels grans efectes perjudicials de l’exposició al fum.

Segons dades del 2018, la vigilància del compliment de la normativa de tabac dona, en general, bons nivells d’acompliment, però més del 77% dels casos en què s’observa un incompliment i el 65% dels expedients resolts per irregularitats es donen en establiments d’hostaleria. No obstant això, i tot i que actualment 9 de cada 10 persones declaren trobar-se en ambients lliures de fum en diferents entorns (llar, lloc de treball, etc.), l’enquesta feta amb motiu de la Setmana sense Fum mostra que el 67,3% de la població seria partidària de prohibir fumar en els esdeveniments a l’aire lliure amb públic infantil, i un 61,8% als cotxes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *