Treballadors dels jutjats aprenen a protegir-se emocionalment en l’atenció a la víctima

Redacció.

9 de setembre de 2019.

Saber empatitzar amb una víctima, però sense deixar-se endur per les emocions i, sobretot, sense emportar-se els problemes a casa és el repte principal del curs Gestionar les emocions dels professionals en l’atenció a la víctima, que ha posat en marxa l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista i que s’imparteix al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE).

El curs, de 8 hores de durada, s’adreça a tot el personal que treballa als jutjats, però especialment a aquells treballadors que pel seu lloc de treball han de tenir tracte amb la víctima, com ara els auxilis, oficials i agents judicials dels jutjats de violència masclista. 

Aquest mes de juliol s’han fet les dues primeres edicions i els mesos de setembre i octubre se’n faran la tercera i la quarta. Amb tot, un total de 80 treballadors dels jutjats de violència masclista hauran après diferents tècniques psicològiques per aconseguir un distanciament sa a l’hora de relacionar-se amb la víctima i aconseguir relaxar-se davant de situacions complicades o estressants.

Autocura i fatiga per compassió

El curs dota els treballadors i professionals que atenen la víctima d’eines d’autocura professional, i els ajuda a equilibrar el compromís empàtic, regular el nivell d’activitat fisiològica i, així, poder pensar amb claredat.

Es treballen aspectes com la identificació dels elements d’estrès, la qualitat de vida a la feina, l’ autoconsciència i l’autoregulació, estratègies de protecció i la prevenció del risc de patiment psicològic.

Es tracta d’ajudar-los a preservar el benestar, disminuir els riscos de fatiga per compassió i traumatització secundària (contagi emocional greu): si el professional té una bona cura de la seva salut psicològica, l’atenció a la víctima serà més eficaç i de major qualitat.

S’anomena fatiga per compassió  l’estrès resultant de la relació d’ajuda, empatia i compromís emocional amb la víctima. Com més s’empatitza amb una persona en situació de dolor, vulnerabilitat i que ha viscut situacions traumàtiques, més qualitat es dona a la feina, però més alta és la probabilitat de patir aquesta síndrome.

El curs l’imparteix la psicòloga clínica Begoña Odriozola, experta en traumes psicològics que ha treballat en l’atenció a la víctima en emergències, catàstrofes i accidents múltiples, com ara l’accident aeri de German Wings o l’atemptat a la Rambla de Barcelona. Odriozola és responsable de les unitats de psicòlegs del SEM i treballa habitualment amb els departaments de Justícia, Interior i Salut, la Guàrdia Urbana i Creu Roja.

Formació en violència de gènere per a 1.500 professionals

El curs s’emmarca dins de les accions que està duent a terme l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista creat pel Departament de Justícia amb l’objectiu d’examinar el funcionament de tots els òrgans implicats en l’erradicació de la violència masclista i fer més efectives les polítiques públiques de prevenció, atenció i tractament.

L’Observatori, integrat al CEJFE, formarà més de 1.500 professionals en dos anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *