L’ICAB presenta a les Administracions el seu pla d’Igualitat per assolir els ODS de l’Agenda 2030

Redacció.

22 d’octubre de 2019.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha acollit aquest matí la jornada ‘An inclusive commitment for the global goals. L’agenda 2030 a l’ICAB’, un acte organitzat per la Comissió Delegada per a la promoció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ICAB per tal de commemorar el ‘Dia de les Nacions Unides’.

En el marc d’aquest acte,  la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, ha estat l’encarregada de donar a conèixer les accions que està realitzant l’ICAB per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i posar-los en  comú amb els plans de les diferents Administracions amb la finalitat d’establir sinèrgies i vies de col·laboració mútua.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona s’ha compromès a assolir l’ODS 5, relatiu a la igualtat de gènere i empoderar a les dones i nenes; l’ODS13, per adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes; l’ODS 14, per conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, mars i recursos marins pel desenvolupament sostenible; l’ODS 15, per promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres i lluitar contra la desertificació, detenir i invertir la degradació de les terres i frenar la pèrdua de diversitat biològica, i l’ODS 16 per promoure les societats pacífiques i inclusives per al desenvolupament sostenible, facilitar l’accés a la justícia per a tots i totes i crear institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.

Han participat com a ponents d’aquest acte, a més de la degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay, Jorge Solana Crespo, assessor de l’Alt Comissionat per l’Agenda 2030 del Govern d’Espanya; Arnau Queralt i Bassa, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya; Núria Parlon, diputada per a les Polítiques de Participació, Agenda 2030 i ODS de la Diputació de Barcelona i Miquel Rodríguez, comissionat de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona. L’acte ha estat moderat per Emma Gumbert, diputada de la Junta de Govern i vicepresidenta de la Comissió ODS de l’ICAB i clausurat per la degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay.

Pla d’Igualtat

Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona s’ha destacat que s’han impulsat projectes per convertir la Corporació en un referent en lideratge femení i igualtat. El compromís amb la paritat s’ha materialitzat, d’una banda, amb l’aplicació del Pla d’Acció per a la Igualtat 2018-2021, que ha tingut la seva visualització mes a mes, a través de la campanya de comunicació ‘Cada dia és 8 de març’  per tal de mostrar que les reivindicacions per assolir la paritat entre homes i dones no es poden limitar a un sol dia, per això, la campanya va finalitzar amb el vídeo commemoratiu “Per un 8 de març infinit”.

De l’altra, s’ha consolidat el ‘Women Business & Justice European Forum’ -del qual els passats 27 i 28 de juny es va celebrar la segona edició- com un esdeveniment europeu de referència per fer visible el talent femení i impulsar una reformulació del model social actual per conduir-lo a un de nou basat en la igualtat d’oportunitats entre homes i dones. En el transcurs d’aquest fòrum es va donar la paraula i el protagonisme a més de 50 dones referents del món de la justícia, de la ciència, de l’economia, de l’empresa, i de la tecnologia perquè empoderant i denunciant totes les situacions de discriminació que pateix la dona es contribueix a conscienciar la ciutadania de la necessitat de construir un nou model de societat més just i sense estereotips sexistes o relacionat amb el gènere

Campanya ‘No plastic’

L’ICAB també ha fet una aposta decidida per al compliment del què disposa la Directiva UE 2019/904 del Parlament Europeu i el Consell per a la reducció de l’impacte de plàstics d’un sol ús. Aquesta iniciativa vol posar en valor el ferm compromís de l’ICAB amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible 13: ‘Acció pel clima’, 14: ‘Vida Submarina’ i 15: ‘Vida Ecosistemes Terrestres’ de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Arran d’aquesta voluntat, l’ICAB ha creat la Comissió delegada per a la promoció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides  i,  en paral·lel, ha iniciat una campanya a les xarxes amb les etiquetes #Noplastic, #PlasticFree i #NewGreenDeal

OSD 16

Per tal de promoure societats pacífiques i inclusives i posar fi al maltractament, l’explotació, el tràfic de persones i totes les formes de violència i tortura contra els nens, s’han redactat i difós protocols de defensa per al correcte exercici del dret de defensa i nens menors estrangers no acompanyats. Mitjançant la defensa especialitzada,  es treballa per garantir la igualtat d’accés per a tothom i per reduir la corrupció i el suborn en totes les seves formes a través del compliment normatiu com a eina per a un millor i més transparent sistema econòmic. Des de l’ICAB també s’ha reivindicat la necessitat d’instaurar noves formes de governança que permetin solucions als nous conflictes digitals.

En aquest sentit s’ha donat a conèixer la ‘Carta de Barcelona pels Drets de la Ciutadania en l’Era Digital’  – que recull els drets de les persones en l’àmbit de les TIC- per tal que tothom els conegui i els pugui reivindicar. La redacció d’aquesta Carta, impulsada per la degana del Col·legi a través de la Comissió de Transformació Digital, ha estat possible gràcies al suport i la col·laboració de nombrosos ‘project partners’, entre els quals cal destacar el Col·legi d’Advocats de Madrid , la Generalitat de Catalunya, l’Associació Espanyola per al Foment de la Seguretat de la Informació, entre altres entitats, universitats i empreses. Actualment aquest projecte d’àmbit transversal s’està donant a conèixer internacionalment de la mà de la Federació de Col·legis d’Advocats d’Europa (FBE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *