El Govern destina 64,3 MEUR per garantir l’assistència jurídica gratuïta a les persones sense recursos

Redacció.

8 de novembre de 2019.

Més de 170.000 persones sense capacitat econòmica per litigar han disposat d’un advocat o un procurador de forma gratuïta durant el 2018. Han pogut defensar, així, els seus drets en els jutjats. En total, s’han fet 485.252 actuacions d’advocats i procuradors del torn d’ofici; un 3 % més respecte el 2017, durant el qual se’n van realitzar 470.559.

Perquè els ciutadans més vulnerables puguin accedir als tribunals en les mateixes condicions que la resta de la població, el Departament de Justícia ha destinat més de 64,3 milions d’euros per finançar les retribucions que reben els professionals del torn d’ofici. D’aquesta quantitat, 58 milions corresponen als serveis que presten els advocats i 6, als que ofereixen els procuradors. Aquesta xifra representa un increment d’un 9 % respecte el 2015 i un 3 % si ho comparem amb l’exercici de 2017.

El torn d’ofici català cobra un 33 % més que els de la resta de l’Estat

Dues de cada tres actuacions dels advocats del torn d’ofici són assistències al detingut, procediments abreujats, judicis ràpids, judicis verbals, procediments contenciosos de família i servei de guàrdia. Si es pren la retribució d’aquestes assistències jurídiques com a referència, els advocats del torn d’ofici català són els que cobren més de tot l’Estat. La mitjana estatal és de 286 euros per assistència i, en canvi, la catalana és de 380 euros. Per tant, el Departament de Justícia paga per sobre d’un 33 % més que a la resta de l’Estat.

En total, hi ha 12 sistemes de retribució del torn d’ofici diferents. A banda de Catalunya, a Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Galícia, Madrid, Navarra, el País Basc, la Rioja i el País Valencià també tenen tarifes pròpies al marge de les del Ministeri de Justícia. Catalunya és l’única que paga mensualment els serveis dels advocats i els procuradors del torn d’ofici. A la resta de l’Estat, els pagaments són trimestrals. 

Servei d’Orientació Jurídica

Dels 64,3 MEUR que el Departament de Justícia destina al torn d’ofici, quasi un milió és per retribuir els col·legis d’advocats pel Servei d’Orientació Jurídica (SOJ). EL SOJ proporciona als ciutadans un primer consell gratuït sobre qualsevol qüestió o aspecte jurídic que se’ls plantegi. També els informa de la possibilitat de recórrer als serveis de mediació o a altres sistemes alternatius de resolució de conflictes, com la conciliació o l’arbitratge. Així mateix, assessora sobre el dret a obtenir assistència jurídica gratuïta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *