El Departament de Justícia destinarà 6,5 MEUR als jutjats de Sabadell

Redacció.

2 de gener de 2020.

El Departament de Justícia destinarà 6,5 MEUR a Sabadell amb la posada en marxa de dos nous jutjats i les obres de climatització de l’edifici.

3,2 MEUR als nous jutjats de primera instància

Els dos nous jutjats de primera instància són el 9 i el 10 i entraran en funcionament avui, 2 de gener. Per posar-los en marxa, el Departament ha hagut de llogar la planta número 16 de l’edifici judicial per als pròxims 20 anys. El cost total del lloguer per a les dues dècades i les obres d’adequació pugen a 3,2 MEUR.

El Jutjat de Primera Instància número 9 estarà especialitzat en l’àmbit de la família i, per tant, tractarà casos relacionats amb els matrimonis, les separacions, els divorcis, les filiacions i les adopcions. Decidirà també sobre les tuteles, els internaments i les incapacitacions de persones. Serà el segon jutjat de família de Sabadell.

El Jutjat de Primera Instància número 10 no tindrà una especialització concreta i s’ocuparà de casos de la jurisdicció civil que, per tant, no comporten penes de presó. És a dir: conflictes entre particulars o entitats, reclamacions econòmiques, desnonaments, contractes de compravenda o d’arrendament.

Els dos nous òrgans suposaran la incorporació de 16 professionals, 8 per a cada jutjat. En total, són 8 tramitadors, 6 gestors judicials i 2 auxilis judicials. A més, cada jutjat comptarà amb un magistrat i un lletrat, que dependran del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Ministeri de Justícia, respectivament. En total, la plantilla dels jutjats de Sabadell serà de 267 treballadors, entre magistrats, lletrats, funcionaris i forenses.

Nous jutjats de Sabadell

 3,3 MEUR per a la climatització

Els altres 3,3 MEUR aniran destinats a les obres de substitució i millora del sistema de climatització de l’edifici. Les obres començaran l’estiu de 2020 i es preveu que finalitzin durant la primavera de 2022.

L’edifici dels jutjats de Sabadell està situat a l’avinguda Francesc Macià, 36-38. És un edifici que consta de dues torres.

14 nous òrgans judicials i 8,4 MEUR (2017-2020)

El Ministeri de Justícia és l’encarregat d’aprovar la creació de nous jutjats. La Generalitat, però, n’ha de fer possible la posada en marxa i el funcionament proporcionant els professionals, la tecnologia i els edificis. I ho està fent malgrat la falta d’inversió de l’Estat.

Quan es completi el període 2019-2020, la Generalitat haurà invertit 8,4 MEUR en la posada en funcionament dels 14 nous jutjats aprovats el 2017 pel govern espanyol, entre els quals hi ha els dos de Sabadell. El Ministeri es va comprometre a fer efectiva aquesta despesa, però encara no ho ha fet.

Malgrat això, el Ministeri va aprovar aquest abril la creació d’uns altres 12 nous jutjats per a Catalunya. El Departament de Justícia, però, ja ha avisat l’executiu espanyol que aquests jutjats només es faran efectius quan l’Estat assumeixi el cost de la seva posada en marxa.

L’Estat finança tots els nous jutjats, excepte els de Catalunya

La Generalitat gestiona els recursos humans, tecnològics, logístics i materials de l’Administració de justícia des del 1996. Catalunya va ser la primera de tot l’Estat que va assumir la competència, però sense transferència econòmica permanent ni per a les despeses de personal dels nous jutjats creats a partir d’aleshores. Després, també la van assumir Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, el País Valencià, Galícia, Madrid, Navarra, el País Basc i La Rioja. La diferència entre Catalunya i la resta és que totes les comunitats amb competència en l’Administració de justícia reben una transferència finalista i permanent per al manteniment del conjunt dels jutjats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *