Mª Eugènia Gay (ICAB) defensa un Pacte d’Estat per la justícia com una qüestió improrrogable

Redacció.

31 de gener de 2020.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha celebrat aquesta tarda la Sessió Solemne de Sant Raimon de Penyafort, acte d’homenatge i lliurament de diplomes i pins als advocats i advocades de la Corporació que enguany compleixen 50 i 75 anys de col·legiació. Com cada any, amb la celebració d’aquest acte s’ha volgut reconèixer la seva dedicació a la defensa dels drets de les persones, el rigor professional, l’abnegació i la vocació de servei a la societat.

L’acte ha estat presidit per la degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay, i la seva Junta de Govern, juntament amb el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i la consellera de Justícia, Ester Capella. A la Sessió Solemne també hi han assistit Roser Bach, vocal del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ); Francisco Bañeres, fiscal en cap de Catalunya;  Viviane Reding, ex comissària Europea de Justícia, Drets Humans Fonamentals i de la Ciutadania;  Antonio Ramón Recio, president de l’Audiència Provincial de Barcelona;  Mercè Caso, magistrada-jutge Degana de Barcelona; Victoria Ortega, presidenta del Consejo General de la Abogacía Española; Manel Albiac, president del Consell de l’Advocacia Catalana; Eugènia Alegret, vicepresidenta de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya; els degans emèrits del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (Joan Pintó Ruiz, Josep M. Antràs, Eugeni Gay, Jaume Alonso-Cuevillas, Sílvia Gimenez-Salinas, Pedro Yúfera i Oriol Rusca), entre d’altres autoritats.

La degana del Col·legi ha inaugurat l’acte amb un discurs en què ha destacat la important funció que desenvolupa l’advocacia, “la professió més noble del món, vertebradora del present i futur de la humanitat, que com a pilar fonamental de l’Estat democràtic de Dret ha estat des de temps immemorials, protagonista en la conquesta de les llibertats i dels drets fonamentals” i que se sustenta en els valors de la llibertat, la igualtat, la lleialtat i la humilitat.

Davant l’inici de la nova legislatura, la degana del Col·legi ha afirmat que suposa una gran oportunitat aquest moment per dur a terme una reforma valent i profunda de l’Administració de Justícia que compti amb tots els operadors jurídics implicats, que vagi així acompanyada dels pressupostos necessaris per suplir tant les carències materials com humanes existents, i en aquest sentit ha assenyalat que cal proveir l’Administració del número suficient de jutges, fiscals, lletrats i funcionaris  per equiparar-la a la resta d’Europa.

Des de l’ICAB s’ha reivindicat com a qüestió improrrogable “un Pacte d’Estat per la justícia i una reforma que adapti la planta judicial a la nova realitat del segle XXI tenint en compte que es tracta d’un servei públic que ha de respondre als principis d’especialització i de proximitat a la ciutadania”. També la necessitat d’una Llei d’Impuls de la Mediació que contribueixi a fomentar la cultura del pacte i la pau social.

La Justícia al servei de l’Agenda 2030

La degana ha exposat que és una prioritat global treballar per una Justícia sensible i formada en perspectiva de gènere i per això cal seguir treballant per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per contribuir a  què la Igualtat sigui una realitat incontestable i per poder lluitar contra la violència de gènere, el tràfic de persones i l’explotació sexuals dels éssers humans.

Precisament per assolir una societat més conciliadora, la degana del Col·legi ha destacat que recentment la Comissió Mitxa -formada per representats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l’ICAB i el Consell de l’Advocacia Catalana- ha renovat el protocol sobre suspensió d’actes judicials per coincidència d’assenyalaments de l’advocacia per maternitat, paternitat, matrimoni o defunció.

Suport i defensa als professionals del torn d’ofici

En el marc de la Sessió Solemne la degana ha expressat el seu respecte i admiració per als advocats i advocades del Torn d’Ofici, i ha afirmat: “no cessarem en el nostre propòsit d’assegurar una retribució justa i puntual dels professionals del torn d’ofici perquè garanteixen el dret de defensa dels més vulnerables en compliment del principi d’igualtat”.

Homenatge als advocats i advocades que compleixen 50 i 75  anys de col·legiació

En el transcurs d’aquesta Sessió Solemne, l’ICAB ha retut homenatge als prop de 40 advocats i advocades que enguany compleixen 50 anys d’exercici de la professió, entre els quals hi ha  el degà emèrit Eugeni Gay Montalvo, i a José Luís Bruna de Quixano, l’advocat que ha complert  75 anys de col·legiació a l’ICAB.

Lliurament de les medalles de la Corporació

En el marc d’aquest esdeveniment s’han lliurat les Medalles de la Corporació  a advocats i advocades, personalitats i entitats de la societat civil que han destacat per la seva trajectòria personal, professional, col·legial i social. Aquest 2020 s’ha reconegut la tasca a Oriol Rusca, degà emèrit del Col·legi;  Rosa Barberà i Jordi Pina, vicedegans emèrits de l’ICAB; José María Alonso Puig, degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Madrid (ICAM); Ignasi Puig Ventalló, degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Terrassa, José de Freitas, expresident del Consell de Consells de l’Advocacia Europea (CCBE); Clàudia Carranza, vocal de la Comissió de Deontologia Professional de l’ICAB i  Maria Paz Cano, vocal de la Comissió de Normativa de l’ICAB.

També s’han lliurat diferents premis.

El premi a la millor monografia s’ha atorgat al periodista Fernando Jáuregui Campuzano per l’obra “Los Abogados que cambiaron España. Ochenta años de historia de los letrados y juristas que contribuyeron a la democracia (1939-2019)”. En el seu nom ha recollit el guardó Joaquín García-Romanillos Valverde, advocat i diputat de les Corts Constituents.

El premi ‘Memorial Pedro Martín García’,  destinat a guardonar un treball processal o  penal,  s’ha concedit a l’advocada Miriam Company; el ‘Memorial Degà Roda i Ventura’ -que vol reconèixer els millors treballs que versin sobre col·legis professionals i professions lliberals- s’ha donat a l’advocada Maria Beatriz Goena. El Premi ‘Felip Portabella’, que vol reconèixer a aquells membres de la judicatura que han destacat pel seu exercici de la funció jurisdiccional amb un especial respecte i consideració a l’advocacia, s’ha lliurat a Fernando Jerónimo Valle Esqués, expresident de la Secció 3a de l’Audiència Provincial de Barcelona i el premi ‘Reconciliació de la Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort – que vol reconèixer la trajectòria i la promoció de les diferents cultures del món- s’ha concedit a l’Equip de Voluntariat de presons de ‘Justícia i Pau’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *