Mª Eugènia Gay (ICAB): “la dignitat de l’ésser humà ha d’estar sempre al centre de la innovació tecnològica”

Redacció.

25 de febrer de 2020

L’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha acollit aquesta tarda la conferència “5G: Reptes per a la ciberseguretat i els drets digitals”, una jornada organitzada per la Comissió de Transformació Digital de l’ICAB en col·laboració amb Tech Spirit Barcelona, les jornades de reflexió tecnològica, digital i d’emprenedoria impulsades pel Barcelona Tech City. La conferència ha estat inaugurada per Mª Eugènia Gay, degana de l’ICAB, qui ha destacat la necessitat de posar la tecnologia al servei dels drets humans: “la dignitat de l’ésser humà ha d’estar sempre al centre de la innovació tecnològica per fer progressar la societat”. La degana del Col·legi ha radiografiat el context global actual tot assegurant que “la transformació digital comporta una sèrie d’avantatges tangibles i visibles per a tothom, però també riscos”. La degana ha reconegut la tasca portada a terme pel Tech Spirit Barcelona i l’ha aplaudit perquè manté la ciutat en un escenari de projecció internacional.

També han intervingut en la inauguració; el responsable de l’Observatori Nacional 5G, Federico Ruiz qui ha apuntat que “el 5G és una oportunitat i un desafiament que permet apropar-nos i oblidar-nos de les distàncies físiques, obrint nous escenaris també jurídics”. Juntament amb Ruiz, el diputat de la Junta de Govern de l’ICAB, Rodolfo Tesone ha subratllat que el “5G implica incrementar de 0 a 100 las possibilitats tecnològiques, però aquest increment no es produeix en el terreny de la ciberseguretat, ni dels drets dels ciutadans”; per això, ha reclamat posar el ciutadà a l’epicentre del sistema tecnològic.

La conferència s’ha dividit en dues taules de debat. La primera ha centrat el seu anàlisi des d’una perspectiva tècnica, amb amenaces i riscos per a la ciberseguretat de les xarxes 5G; mentre que la segona ha abordat -des d’una perspectiva jurídica- les escletxes de seguretat, els riscos legals i de reputació en el context del 5G.

Durant la primera taula de debat; el coordinador de de l’Àrea de Planificacions de l’Espectre Radioelèctric de la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions, Ángel León, ha assenyalat que el 5G és un nou entorn que esdevindrà paradigmàtic i en el que “caldrà estudiar les realitats internes de la Unió Europea per determinar la seva implementació amb coherència i coordinació”. En el mateix sentit s’ha expressat el Coronel en Cap de l’Àrea d’Anàlisi Geopolítica de la Secretaria General de Política de Defensa del Ministeri de Defensa, Ángel Gómez de Agreda, que ha indicat que “amb el nou ecosistema caldrà equilibrar els beneficis per a la societat amb els econòmics”. “El 5G serà la placa base on ho connectarem tot i qui la domini, tindrà molt a dir en el món digital”, ha reblat.

També ha intervingut en la taula l’expert en ciberseguretat, Ramsés Gallego, qui ha comparat la nova tecnologia amb una partida d’escacs. “En els escacs, la reina juga un paper instrumental, sense ella no es guanya la partida; en el nou entorn el ciutadà és el rei i la ciberseguretat la reina”, tot concloent que “no es pot jugar la partida del 5G sense tenir en compte la privacitat, la seguretat, o els permisos per garantir els drets dels ciutadans”.

Les reflexions de la segona taula han tingut una aproximació jurídica, tractant les escletxes de seguretat així com els riscos legals i de reputació i han estat moderades per Maria Pons, membre de la Comissió de Transformació Digital de l’ICAB. Ha iniciat la seva intervenció Belén Arribas, advocada i vocal de la Comissió de Transformació digital de l’ICAB, qui ha repassat les normatives vigents relatives a protecció de dades i al règim sancionador, i ho ha contrastat amb la realitat de ciberatacs tot afirmant que “a major volum de dades, major exposició per a escletxes de seguretat”.

També ha intervingut Francisco Pérez Bez, expert en Dret i Economia Digital, qui ha subratllat que Europa “s’ha construït sobre uns drets i llibertats que s’han de mantenir en el nou entorn tecnològic del 5G i per això caldrà revisar l’actual marc legislatiu i crear-ne de nous amb agilitat perquè la disrupció és absoluta i no es pot prohibir”.

Finalment, la gerent d’Innovació i Transició Digital de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Continente, ha revelat com el blockchain i el 5G permetran “fer salts disruptius molt elevats, ens juguem la nostra competitivitat en el món amb la xarxa de 5G”.

El diputat de la Junta de Govern de l’ICAB, Rodolfo Tesone i l’advocat i vicepresident del Barcelona Tech City, Miguel Planas, han clausurat la conferència ‘5G: Reptes per a la ciberseguretat i els drets digitals’, organitzada per l’ICAB per posar Barcelona i els drets de la ciutadania en l’epicentre del debat tecnològic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *