Els Graduats Socials consideren insuficients les mesures de protecció a autònoms

Redacció.

27 de març de 2020.

Les mesures aprovades pel Govern per a contrarestar l’impacte econòmic de la pandèmia no compleixen amb les demandes d’un dels sectors productius més importants del país, els autònoms.

La negativa a exonerar o bonificar les quotes d’autònoms als professionals que hagin de tancar temporalment els seus negocis o activitat a causa de la declaració de l’Estat d’Alarma, és incomprensible per als Graduats Socials. Segons el seu degà, Carlos Berruezo, “l’abonament d’aquestes quotes hauria d’anar a càrrec del fons extraordinari previst pel Govern”.

D’altra banda, els Graduats Socials critiquen que el Govern no suspengui momentàniament la campanya de renda, ni els terminis per a realitzar les immediates liquidacions tributàries corresponents al primer trimestre de l’any. Segons el seu degà, resultaria molt més lògic traslladar aquesta liquidació del primer trimestre al segon,  fer-lo conjuntament com un semestre, i més tenint en compte que molts professionals autònoms no poden accedir a la documentació necessària sense trencar la situació de confinament, situació que també afecta a molts Graduats Socials que compleixen funcions d’assessoria fiscal i tributària. “Davant una situació inèdita són necessàries mesures excepcionals, a l’altura de les circumstàncies i, abans de res, confiar en els professionals i els seus assessors” considera Carlos Berruezo, degà dels Graduats Socials de Barcelona.

Les mesures aprovades pel Govern per a compensar aquesta situació, com facilitar l’accés a crèdits que permetin fer front als deutes tributaris, són extremadament oneroses per als professionals autònoms, ja que afegiran llast a la difícil recuperació de la normalitat. “Les Pimes i els autònoms no poden aparèixer com els pagans d’aquesta crisi que s’aveïna -afirma Berruezo-. Fer una liquidació semestral permetria compensar a professionals i pimes, part de l’impacte d’aquesta crisi de manera immediata”.

D’altra banda, el degà ha destacat l’important paper que estan duent a terme els Graduats i les Graduades Socials, per a atendre i resoldre l’inèdit devessall de ERTOS que estan tenint lloc aquests dies, amb jornades de més de 14 hores, que inclouen els caps de setmana, i en condicions de confinament. Carlos Berruezo es queixa que a la ingent càrrega de treball cal afegir la imprecisió de les normes extraordinàries que regulen aquests procediments, els canvis de criteri en els formularis o en els requisits exigits, generant una sobrecàrrega al ja extraordinari volum de treball dels professionals, a més de resultar una amenaça per a la seguretat jurídica dels treballadors, empresaris i autònoms.

“L’empatia ha de ser bidireccional, estem fent costat al Govern, estem ajudant a empreses, especialment Pimes, i a treballadors a estabilitzar la seva situació, gestionant a contrarellotge i amb diligència una quantitat ingent de ERTOS. Per això, també demanem que es flexibilitzin els criteris i els procediments, que s’obviïn tràmits molt difícils de complir en aquestes condicions i que no fan més que sobrecarregar la ja complexa labor que estiguem duent a terme els professionals aquests dies” afirma Carlos Berruezo, degà del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona.

Aquesta situació, una vegada superada, afirma Berruezo, ha d’anar seguida d’una anàlisi crítica, però constructiu, dels procediments que s’han fet bé i dels quals són modificables, perquè “almenys aquesta dura experiència hagi servit per a avançar”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *