L’ICAB celebra la implementació de les declaracions per videoconferència per la crisi del COVID-19

Redacció.

27 de març de 2020

L’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) celebra l’acord governatiu sobre l’ús de la videoconferència amb els detinguts dictat per la magistrada degana de Barcelona degut a la declaració de l’Estat d’Alarma i la crisi del COVID-19. Arran d’aquest acord, s’ha implementat la videoconferència com a mètode preferent per fer la declaració de l’advocacia amb els detinguts i detingudes. Es preveu que les videoconferències d’assistència estiguin operatives a partir de dilluns 30 de març.

L’acord preveu dos escenaris, el primer permet que l’assistència a la persona detinguda -quan aquesta es troba a comissaria- pugui realitzar-se mitjançant l’ús de la videoconferència. En aquest cas, els advocats i advocades no hauran de desplaçar-se a comissaria i rebran l’atestat o la part essencial del mateix per a poder realitzar la seva funció de defensa.

El segon dels escenaris és el de la declaració judicial de la persona detinguda. En aquest cas l’advocat o advocada podrà optar entre traslladar-se a la seu judicial o fer-ho en seu policial. En aquest cas, es comunicarà la decisió al Jutjat de Guàrdia.

El principal objectiu d’aquestes mesures és evitar el doble desplaçament de lletrats i lletrades, però sense deixar de prioritzar l’adequat desenvolupament de les garanties processals, així com la necessitat d’evitar l’increment del temps de la detenció per problemes logístics.

Des de la declaració de l’Estat d’Alarma, i per salvaguardar la seguretat dels advocats i advocades, l’ICAB ha estat treballant per impulsar i dur a terme aquesta mesura que considera essencial en el context actual. Se seguirà treballant perquè totes les assistències a les persones detingudes es facin amb aquesta doble garantia, la seguretat jurídica i la salut de totes les persones que intervenen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *