El SOJ de l’ICAB ha atès més de 1.500 consultes durant el confinament

Redacció.

06 d’abril de 2020.

El Servei d’Orientació Jurídica (SOJ) del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB)  ha atès 1.561 consultes de ciutadans durant el confinament. Un 30% de les consultes han estat vinculades amb dret de família, un 30% en relació a dret laboral i seguretat social, un 30% sobre habitatge i un 10% de les consultes relatives al pagament de llars d’infants i col·legis concertats, entre altres.

Davant la situació de confinament general provocat per la pandèmia de la COVID-19, l’ICAB ha habilitat que el Servei d’Orientació Jurídica, que habitualment es presta de forma personalitzada i presencial, es realitzi per via telefònica i/o telemàtica amb l’objectiu de seguir oferint aquest servei.

El Servei d’Orientació Jurídica és un servei públic i gratuït que l’ICAB realitza de conformitat amb el que disposa la Llei 1/96, de 10 de gener, d’assistència jurídica gratuïta. A través del SOJ es proporciona un primer consell orientador sobre el tema plantejat pels usuaris i les usuàries i s’informa sobre la viabilitat de recórrer als tribunals o a les vies alternatives de resolució de conflictes, com la mediació o l’arbitratge.  El SOJ atén les consultes de dilluns a divendres en horari de 9 a 14h i arran de la COVID-19 els ciutadans poden adreçar les seves preguntes a través dels correus electrònics soj@icab.cat i sertra@icab.cat06

Temes més consultats

Entre les principals preocupacions de la ciutadania, destaquen les consultes relacionades amb Dret de Família. En concret, des del SOJ s’ha observat l’increment de consultes per part de membres de parelles separades amb fills en comú pel que fa al compliment del règim de visites en la situació actual d’aïllament, en situació de guarda compartida i guarda individual. També respecte a l’obligació del pagament dels aliments i demés despeses ordinàries i extraordinàries.

Per altra banda, també s’ha detectat una preocupació entre els usuaris i les usuàries per qüestions relacionades amb el dret laboral i seguretat social. Entre les consultes vinculades a aquest àmbit destaca la demanda d’informació dels professionals afectats per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO),  consultes de mares amb fills a casa que han estat acomiadades per no poder anar a treballar per haver d’atendre als fills, per tenir problemes per cobrar l’atur, etc.

Moratòria d’hipoteques i lloguer

En les últimes setmanes, el 30% de les consultes registrades pel SOJ han estat en relació a l’habitatge. De fet, la majoria s’han centrat en demanar informació sobre la moratòria de les hipoteques i qui se’n pot beneficiar. Cal destacar que els ciutadans també s’han mostrat preocupats per la moratòria del pagament del lloguer tant de l’habitatge habitual com del local d’on és té un negoci.

Finalment, el 10% restant de les consultes ateses pel Servei d’Orientació Jurídica de l’ICAB han estat sobre el pagament de les llars d’infants i col·legis concertats, problemes en les inscripcions o registre de naixement de fill o filla y consultes relatives a la signatura d’escriptures notarials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *