El CICAC demana un pla d’ajuts per a autònoms al qual s’hi puguin acollir els mutualistes

Redacció.

10 d’abril de 2020.

El  Consell de l’Advocacia Catalana, òrgan representatiu dels 14 Col·legis de l’Advocacia de Catalunya, ha demanat al Govern de la Generalitat que aprovi un pla d’ajuts econòmics i de finançament al qual s’hi puguin acollir no només els autònoms que cotitzen al règim especial de treballadors autònoms (RETA), sinó també els que cotitzen a les mutualitats professionals de previsió social alternatives, com ara la Mutualitat de l’Advocacia.

La resolució aprovada el passat 2 d’abril pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (Resolució TSF/806/2020 de 2 d´abril) de la Generalitat de Catalunya, que contempla ajuts econòmics per a autònoms per compensar les pèrdues com a conseqüència de la Covid-19, només inclou als autònoms que cotitzen a la Seguretat Social, impedint l’accés als autònoms mutualistes.

Així, només els autònoms RETA tenen la possibilitat d’accedir a préstecs ICO, a una prestació extraordinària per tancament de la seva activitat o per pèrdua d’ingressos i a l’exoneració de les quotes d’autònoms.

En canvi els autònoms que estan donats d´alta a una mútua de previsió social alternativa al RETA, com són una gran part els professionals de l’advocacia, han quedat al marge de qualsevol ajuda econòmica, malgrat que com qualsevol altre ciutadà contribueixen al sistema públic amb el pagament dels seus impostos.

El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Manel Albiac, alerta que “aquesta crisi està afectant de manera molt greu els despatxos professionals dels professionals de l’advocacia, especialment els més petits, alguns dels quals s’han vist obligats a tancar com a conseqüència de l’estat d´alarma i davant la paralització de l’activitat judicial”. Malgrat la situació d’excepcionalitat en que vivim “l’advocacia ha continuat garantint l´estat de dret i la defensa dels drets i llibertats dels ciutadans mantenint els serveis d´Assistència Jurídica Gratuïta i defensa del Torn d´Ofici”, destaca Albiac, per afegir que “l’advocacia també jugarà un paper important en la reactivació econòmica a través de l’assessorament jurídic als ciutadans i empreses, buscant solucions negociades i, en darrera instància, mitjançant la reclamació i defensa davant dels Tribunals de Justícia”.

El president del Consell i degà del Col·legi de l’Advocacia de Tarragona considera que els ajuts previstos per als autònoms en la Resolució de 2 d’abril del Departament de Treball són “insuficients i no contemplen com a beneficiaris als professionals mutualistes”. Per aquest motiu, l’Advocacia Catalana ha adreçat una carta al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya demanant al Conseller Chakir El Homrani que aprovi un pla d’ajuts econòmics i de finançament que contempli mesures destinades a donar liquidat a empreses i autònoms per poder suportar els costos de l’activitat professional  per la reactivació econòmica, i que a aquests ajuts puguin acollir-s’hi tots els professionals de l’advocacia, amb independència de la seva condició de treballadors autònoms inscrits al RETA o mutualistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *