Els arxius de Justícia conserven 268 km de documentació judicial

Redacció.

10 de juny de 2020.

El Departament de Justícia custodia 268 quilòmetres d’arxius als dipòsits dels diferents edificis judicials de Catalunya. Un total de 212 quilòmetres estan dipositats als arxius judicials de Barcelona; 25 km, als de Girona; 6 km, als de Lleida; 22, als de Tarragona; i 3,5 km, als de Terres de l’Ebre.

La Xarxa d’Arxius Judicials de Catalunya és l’organisme encarregat de gestionar la documentació. Els arxivers de Justícia custodien, classifiquen i organitzen tota la documentació per facilitar-ne l’accés als professionals, als historiadors i als ciutadans. També participen en la selecció dels documents que s’han de destruir perquè ja no tenen valor ni utilitat, com ara els judicis per faltes de fa 20 anys o més.

Els principals usuaris de la Xarxa són els magistrats, jutges, fiscals, lletrats i altre personal de l’Administració de justícia a Catalunya: metges forenses, personal tècnic i funcionaris judicials en l’exercici de les seves funcions. Durant el 2019 els arxivers de Justícia han atès 226.777 consultes.

Tècnics arxivers treballant a l’Arxiu Central de la Ciutat de la Justícia

La gestió de la documentació: conservació i eliminació

Cada jutjat té un arxiu propi, on diposita la documentació que genera i al cap de cinc anys s’envia a l’arxiu central que hi ha a cada edifici judicial. Es calcula que cada jutjat produeix cada any unes 200 capses de documents. És un volum molt elevat i per això Justícia impulsa l’expedient electrònic, que ha de resoldre els problemes d’espai.

La gestió de la documentació s’inicia amb l’obertura dels expedients judicials, continua amb la tramitació per part de les oficines judicials, segueix amb l’arxivament als arxius judicials i finalitza amb la destinació final, que, a partir de les resolucions de la Junta d’Expurgació, pot consistir o bé en la seva conservació en un arxiu històric de la Xarxa d’Arxius Comarcals i Provincials del Departament de Cultura, o bé en la seva eliminació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *