S’impulsa una iniciativa per a la regulació de la mediació en el procediment administratiu

Redacció.

18 de juny de 2020.

La Fundación Valsaín para la promoción de los derechos y valores democráticos juntament amb el Col·legi d’Advocats de Las Palmas, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i el Col·legi d’Advocats de Madrid han presentat davant la Comissió de Peticions de Congrés dels Diputats una sol·licitud urgent, perquè definitivament es reguli legalment l’ús de la mediació com a fórmula de resolució de conflictes entre els ciutadans i les administracions públiques, així com davant dels Tribunals de Justícia, en la jurisdicció contenciosa administrativa.

La Fundación Valsaín i el Col·legi d’Advocats de Las Palmas, en col·laboració amb el Consejo General de Poder Judicial ha impulsat durant els últims gairebé deu anys, la posada en pràctica de projectes pilot de mediació en la jurisdicció contenciosa administrativa, com és el cas de Las Palmas de Gran Canaria, amb resultats evidents, el que puntualment ha estat possible també en altres llocs d’Espanya.

Per això, els signants de la petició consideren que ha arribat el moment d’acabar amb una incomprensible situació: la manca d’incorporació de la mediació al règim jurídic administratiu per trobar noves vies de prevenció i de solució dels conflictes entre els ciutadans i les diferents administracions, tant en via administrativa com en l’àmbit intrajudicial.

Els enormes problemes d’acumulació d’assumptes que ve patint l’Administració de Justícia, agreujats com a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 exigeixen mesures urgents, eficaces i econòmiques que ajudin a desbloquejar la situació de l’Administració de Justícia, permetent un millor funcionament de la mateixa i, així, aconseguir una més eficaç defensa dels drets de la ciutadania.

Els peticionaris davant el Congrés dels Diputats volen posar en relleu que les Administracions Públiques i l’Administració de Justícia espanyola no poden seguir sent l’única excepció rellevant a Europa en l’aplicació de la mediació administrativa, i més quan el Consell d’Europa i la Unió Europea han insistit en la importància d’aquesta eina aplicada al funcionament de les administracions públiques i la jurisdicció contenciosa administrativa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *