Durant l’l’Estat d’Alarma s’han produït més de 1.000 peticions d’assistències sobre violència de gènere

Redacció.

9 de juliol de 2020.

En ocasió del ‘Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici’ que es commemora cada 12 de juliol, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) vol reivindicar a l’Advocacia com a servei indispensable del nostre Estat de dret, especialment aquest any, en què els advocats i advocades del Torn d’Ofici han estat treballant en primera línia per garantir el dret de defensa en igualtat de condicions per a tota la ciutadania; amb l’objectiu d’atendre les diligències judicials que pel seu caràcter urgent i inajornable, van ser exceptuades a la paralització general de l’activitat judicial en els termes que disposa la DA 2a del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, arran de la COVID-19.

Balanç actuacions de el Torn d’Ofici de  l’ICAB, any 2019 i primer semestre 2020

Per commemorar el ‘Dia de la Justícia Gratuïta i del ‘Torn d’Ofici l’ICAB fa balanç de la tasca desenvolupada pels companys i companyes adscrits al Torn d’Ofici del Col·legi durant l’any 2019 i primers sis mesos de 2020.

L’any passat es van realitzar un total de 192.385 actuacions arran de les 113.039 designes i telefonemes rebudes a la demarcació territorial de l’ICAB -que inclou Arenys de mar, Badalona, Barcelona, Berga, Cornellà de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca de Penedès i Vilanova i la Geltrú; aquestes dades indiquen que el Torn d’Ofici de l’ICAB va rebre 9.500 designes i telefonemes més que al 2018.

Des de l’ICAB també es vol alertar que entre el 30 de març i el 21 de juny de 2020, coincidint amb gran part de el període en què ha estat en vigor l’Estat d’Alarma arran de la COVID-19 s’han produït més de 1.000 peticions d’assistències sobre violència de gènere (VIGE), això suposa que l’assistència a les víctimes de violència de gènere durant el confinament ha estat la matèria sobre la qual s’han generat més peticions d’assistència lletrada.

Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona es vol recordar a la ciutadania que les víctimes de violència de gènere estan emparades per la Justícia Gratuïta. Cal donar a conèixer, que la designació de torn d’ofici per a una víctima de VIGE inclou tots els procediment penals o civils que es tramiten davant els Jutjats de Violència sobre la Dona durant els dos anys de vigència de la designa, en els quals la interessada tindrà sempre designat el mateix professional.Per això, des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona es posa de manifest la importància que les víctimes puguin ser assistides per un advocat o advocada des del primer moment i especialment a l’hora de fer la seva primera declaració a comissaria per garantir que aquella rebi una informació completa dels drets que l’assisteixen des del principi, així com un acompanyament adequat al llarg de tot el procediment que les empari, també, emocionalment.

L’ICAB també considera necessari incorporar el Conveni d’Istanbul a l’ordenament jurídic espanyol i promoure la formació especialitzada i amb perspectiva de gènere entre tots els professionals que intervenen en procediments de violència de gènere per poder combatre aquesta xacra social.

Segons les dades de què disposa el Torn d’Ofici de l’ICAB, per darrere de la violència de gènere (VIGE), les matèries d’actuació majoritàries durant l’Estat d’Alarma han estat en relació a la recerca judicial (amb més de 830 peticions) el robatori amb força (amb prop de 800 peticions), els delictes contra la salut pública (més de 670) i robatori amb violència (més de 630).

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona posa de manifest també que des de mitjans de març i fins a mitjans de maig es va reduir de manera notable els telefonemes rebuts al Torn d’Ofici, ja que el confinament i la presencia policial als carrers per vigilar el compliment de les mesures dictades en el Reial Decret relatiu a l’Estat d’Alarma, va provocar el descens dels delictes en totes les seves modalitats.

Assistències per videoconferències a comissaria i dependències policials

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona destaca, un cop més, que a tots els companys i companyes que realitzen assistències se’ls ha ofert en tot moment les mesures recomanades per les autoritats sanitàries per garantir la seva salut. A més, des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona es va impulsar durant el principi de l’Estat d’Alarma que les primeres assistències a detinguts a comissaries i dependències policials es poguessin fer de forma preferent a través de videoconferències, aconseguint així el doble objectiu de garantir el dret a la defensa i, alhora, evitar el desplaçament dels lletrats i lletrades i de la ciutadania arran de la COVID-19. Es tracta d’una mesura que va entrar en funcionament el passat 30 de març gràcies a la proposta de la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, ratificada per acord governatiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

La implantació d’aquesta mesura ha tingut molt bona acollida entre l’advocacia barcelonina, ja que des de la posada en marxa el passat 30 de març, el 79% de les assistències a detinguts s’han realitzat de forma telemàtica.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona valora molt positivament el funcionament de l’ús de la videoconferència com a via preferent per fer les primeres assistències en comissaries i dependències policials.

L’ICAB compromès amb l’advocacia d’Ofici

L’ICAB està fermament compromès amb l’advocacia d’Ofici, per això ha desenvolupat una campanya al llarg de tot l’any per posar en valor el treball realitzat pels més de 3.200 advocats i advocades adscrits de forma voluntària al Torn d’Ofici de l’ICAB, que ha comptat amb la col·laboració d’alguns d’ells per realitzar aquesta campanya i poder explicar de primera mà el funcionament d’aquest servei públic que garanteix la defensa dels drets i llibertats de la ciutadania les 24 hores els 365 dies de l’any; un servei que desenvolupen tots els companys i companyes adscrits de manera compromesa, valenta i independent.

La campanya també ha servit per donar a conèixer a la societat que els Col·legis de l’Advocacia assumeixen fermament l’organització, el seguiment i el control del servei d’assistència jurídica gratuïta perquè totes les persones tinguin accés a la justícia en igualtat de condicions i que la inversió en Justícia Gratuïta ha de ser ferma i prioritària per a garantir unes condicions de treball dignes per als més de 45.000 advocats i advocats que presten el Torn d’Ofici a tot l’Estat, ja que malgrat la seva alta capacitació estan insuficientment retribuïts. La campanya, que es pot seguir a les xarxes socials a través de l’etiqueta #AdvocaciaOfici també ha destacat que la ciutadania puntua el ‘Servei de Torn d’Ofici’ amb un 9,1 sobre 10 d’acord amb els indicadors ISO del Col·legi de la Advocacia de Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *