Els jutjats catalans han celebrat 6.888 judicis telemàtics a l’estiu

Redacció.

31 d’agost de 2020.

Els jutjats catalans han celebrat 6.888 judicis a través de videoconferència entre el juliol i l’agost. Es tracta d’un 19% del total dels judicis programats per a aquests dos mesos, que en total han estat uns 36.000. 

Durant el mes de juliol se’n van programar 35.331, i a l’agost 588, un 2% dels que es van programar al juliol. Les videoconferències van ser 6.810 al juliol i 78 a l’agost.

Girona, el percentatge més alt de videoconferències

Per demarcacions, a Barcelona hi ha hagut 27.516 judicis programats, dels quals 4.373 han estat amb videoconferència, el 16 %. Barcelona representa el 77 % del total de Catalunya de judicis programats. 

A Girona n’hi ha hagut 3.027, dels quals 1.062 amb videoconferència, el 35%, que és el percentatge més alt de tot Catalunya. El 8% del total de judicis programats són a Girona.

A Lleida els judicis programats han estat 1544, dels quals 374 amb videoconferència, el 24%. El 4 % del total dels judicis programats s’han fet a Lleida.

A Tarragona n’hi ha hagut 3.265, dels quals 966 amb videoconferència, és a dir, el 30%. Aquest és el segon percentatge més alt, després de Girona. Representa el 9 % del total de judicis programats a Catalunya.

A les Terres de l’Ebre hi ha hagut 567 judicis programats, dels quals 113 amb videoconferència, és a dir, el 20%. Representa el 2% del total de judicis programats a Catalunya.

Noves eines telemàtiques durant la Covid-19

El Departament de Justícia va adquirir a la primavera 447 noves llicències WebEx per celebrar judicis per videoconferència, una per a cadascuna de les sales de vistes de tots els jutjats. Al mateix temps va formar gairebé 2.000 funcionaris, entre gestors, tramitadors i auxilis judicials a tot Catalunya.

Amb una inversió de 131.000 euros en tecnologia, Justícia ha fet possible que els judicis, les vistes prèvies i les declaracions es puguin celebrar sense desplaçaments innecessaris i evitant l’acumulació de persones als edificis judicials. 

Justícia disposa d’un total de 461 llicències de videoconferències contractades a disposició de l’Administració de justícia a Catalunya.

Participar en un judici des del mòbil, la tauleta o l’ordinador

La plataforma Webex permet establir el dia i l’hora de la videoconnexió amb tants participants com sigui necessari, amb independència del dispositiu que s’usi per fer-ho (tauletes, ordinadors o telèfons mòbils). És una connexió segura. Es compleix així amb totes les garanties processals i amb les indicacions sanitàries. El jutge, però, és qui té l’ultima paraula i qui pot decidir si el judici se celebra telemàticament o presencialment.

Els Mossos d’Esquadra, les policies locals i els metges forenses poden intervenir en els judicis per videoconferència des de les seves dependències. Els advocats i els procuradors hi poden participar telemàticament quan es tracta d’actuacions prèvies. Pel que fa a les declaracions de detinguts o d’interns de les presons, també les poden fer telemàticament des de les comissaries i els centres penitenciaris. Sempre és el jutge qui disposa qui es connecta per la via telemàtica. En canvi, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha establert que els jutges i tots els seus equips sempre estaran en seu judicial durant les vistes o els judicis.

Catalunya, pionera en les videoconferències als jutjats

Fa anys que tots els jutjats de Catalunya poden celebrar vistes per videoconferència a través de l’equipament fix Arconte que tenen totes i cadascuna de les sales de vistes de tot Catalunya. Aquest equipament permet establir comunicacions amb dues persones i garanteix la gravació de les declaracions amb totes les garanties processals, però els participants s’han de desplaçar als jutjats. Als jutjats catalans també hi ha 119 equipaments de videoconferència mòbils repartits a les seus judicials que permeten les comunicacions amb més de dos participants.

Amb l’adquisició de la tecnologia Webex i el desplegament de les línies i amb la formació durant el mes de juny, Justícia va ampliar el servei que posa a disposició de l’Administració de justícia, va dotar els jutjats de plena autonomia per gestionar aquesta tecnologia i en va facilitar l’ús i la compatibilitat amb tota mena de dispositius. I amb totes les garanties processals i sanitàries.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *