L’ICAB inaugura la II edició del Congrés de Compliance

Redacció.

La degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, el subsecretari del Ministeri de Justícia, José Miguel Bueno, i la presidenta de l’Associació Espanyola de Compliance (ASCOM), Sylvia Enseñat, han inaugurat aquest matí el II Congrés de Compliance, que acull l’ICAB i que se celebra de forma totalment telemàtica fins al dijous, 15 d’octubre, sota el títol ‘Ètica i Compliance: eines per a l’agenda del s. XXI ‘.

Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona es considera que el Compliance i la necessitat d’un bon govern corporatiu s’ha convertit avui en una demanda creixent per part de la societat. Per això, la implantació d’una sèrie de mecanismes i procediments basats en l’ètica és imprescindible, doncs a través d’aquests les empreses s’asseguren la traçabilitat dels diferents processos de decisió que es duen a terme en el si de les mateixes, sent, per tant, una garantia tant en termes de transparència com de compliment normatiu a què s’han de sotmetre les companyies per raó de la seva activitat.

S’ha destacat també que el Compliance és una eina molt útil per a l’empresa i, al seu torn, s’ha ressaltat el paper del “Compliance Officer”, ja que aquest té la missió de gestionar un model de bon govern corporatiu, vetllant pel compliment d’ell mateix en el marc de l’organització empresarial i, a més, ha d’informar a la resta de companys i companyes integrants de la mateixa per a la seva correcta aplicació, tant per evitar o atenuar la responsabilitat prevista en l’art. 31 bis del Codi Penal, com per contribuir a lluitar contra el blanqueig de capitals o prevenir importants sancions econòmiques que es puguin derivar en matèria de protecció de dades o en qualsevol altre àmbit.

Des del ICAB s’ha fet èmfasi en “l’ètica”, com a component a què les empreses han de prestar una gran atenció tant per la confiança com per la bona reputació que el desenvolupament d’un bon Compliance els pot brindar com a reforç de la seva credibilitat davant la ciutadania.

En la seva intervenció, el subsecretari d’Estat de Justícia, José Miguel Bueno, ha afirmat que la cultura de compliment és d’interès general i els poders públics han d’implicar-se, no només des de l’administració, sinó també quan assumeixen formes juridicoprivades per a l’exercici de  les seves finalitats. Ha destacat que la funció pública ha d’assumir una autonomia i independència que li permeti desenvolupar la seva activitat, i que l’advocacia està cridada a exercir un important paper, recolzant-se mútuament amb la resta de professionals que integren aquestes funcions i adquirint coneixements específics en Congressos com el que avui s’ha inaugurat.

També ha avançat que l’esborrany de transposició de la Directiva de Whistleblowig, en la qual estan treballant un Comitè d’Experts des de la Comissió de Codificació, anirà més enllà dels estrictes termes de la Directiva Europea i regularan tant els canals interns, com els externs i la protecció de la figura del denunciant, valorant en aquest moment la possibilitat d’introduir possibles programes de clemència en el seu articulat.

Presentació de l’”Estudi sobre la Funció del Compliance a les empreses espanyoles”

En el marc del II Congrés de Compliance també ha tingut lloc la presentació de l ‘ “Estudi sobre la Funció del Compliance a les empreses espanyoles”, que s’ha dut a terme a iniciativa de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) i l’Associació Espanyola de Compliance (ASCOM). Per a la seva realització s’ha comptat amb l’Institut d’Estudis Econòmics (IEE) i amb el suport d’Iberdrola com a patrocinador.

L’estudi ha estat presentat per Íñigo Fernández de la Mesa, president de l’IEE; i analitzat en una taula posterior per Sylvia Enseñat, presidenta d’ASCOM, Fernando Fraile, director de Compliment Normatiu d’Iberdrola i de José Zamarriego, vicepresident d’ ASCOM. Els resultats d’aquesta enquesta serviran per tenir una “primera radiografia” del grau d’implementació assolit per la Funció de Compliance a les empreses espanyoles.

La Celebració del II Congrés de Compliance respon a la vocació del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona d’oferir a l’advocacia formació d’una àrea (el Compliance) que ha anat guanyant terreny al llarg dels últims anys i que ara resulta ser imprescindible per a les empreses. És al seu torn una excel·lent cita per a la confluència de professionals de diferents disciplines, tant jurídiques com d’altres àmbits -com el tecnològic, el mediambiental o el científic-tècnic- i una oportunitat per a què  s’elaborin estratègies basades en la cooperació per obtenir resultats i solucions més globals i integrals; fent possible, en definitiva, que les empreses puguin adaptar-se d’una manera més elàstica als nous reptes que es plantegen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *