La III edició del Congrés de Dret Immobiliari aborda les principals novetats legislatives que afecten el sector

Redacció.

29 d’octubre de 2020.

L’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha celebrat avui la III edició del Congrés de Dret Immobiliari. L’esdeveniment en format on-line ha analitzat les últimes novetats del dret immobiliari a partir de 5 taules rodones i la participació de diferents perfils professionals com magistrats, advocats, registradors, catedràtics i notaris.

El Congrés ha estat inaugurat per la Mª Eugènia Gay Rosell, degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana;  pel  Lluís Marsà García, president de l’Associació de Promotors de Catalunya; per l’Agustí Pujol Niubó, president del Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya; pel Gerard Duelo Ferrer, president del Consell General de Col·legis Oficials d’Agents de la Propietat Immobiliària d’Espanya i president del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona; pel José Alberto Marín Sánchez, vicedegà del Col·legi de Notaris de Catalunya; per l’Adauca Aparicio Sanz, tresorera de la Junta de Govern del Col·legi de Registradors de la Propietat de Catalunya i registradora de la Propietat de Barcelona n.º 23; i per la Cristina Vallejo Ros, advocada i diputada de la Junta de Govern de l’ICAB.

Durant la inauguració del Congrés, l’ICAB ha destacat que el sector immobiliari és “un dels més importants per l’economia espanyola – amb un pes del 5,7% sobre el PIB – tant en termes d’inversió i operacions, com pel volum de persones a les quals dóna treball de manera directa i indirecta”.

L’ICAB també ha posat de manifest que “el caràcter instrumental de l’habitatge per la realització d’altres drets també fonamentals, ha portat a les autoritats governamentals a adoptar mesures que, tot i que han sigut excepcionals per la conjuntura de la situació a la qual ens hem vist abocats, han tingut una afectació més o menys intensa en moltes obligacions i contractes relacionats amb béns immobles”. En aquest sentit, l’ICAB també ha assenyalat que el Congrés és una excel·lent oportunitat “per reflexionar des de la transversalitat que ens ofereix aquest àmbit de l’ordenament jurídic sobre els importants reptes que com a societat tenim per davant”.

A més, durant la taula inaugural, els presidents dels col·legis professionals han coincidit en el fet que haurien de ser presents a les taules on es legisla el dret de la propietat. Així, han defensat que s’ha de trobar l’equilibri necessari que deu existir entre el dret a la propietat privada i l’obligació dels poders públics de promoure les condicions necessàries per fer efectiu el dret a l’habitatge.

Al llarg de la jornada, el Congrés ha abordat diverses temàtiques com la limitació dels preus del lloguer en matèria d’arrendaments urbans, les mesures en matèria de lloguer social obligatori, les novetats legislatives en matèria d’urbanisme i habitatge, els drets d’adquisició preferent a favor de les Administracions Públiques i la legitimació de tercers per sol·licitar mesura cautelar amb base a les Instruccions de Fiscalia. L’ICAB publicarà les relatories de cadascun dels temes tractats per donar a conèixer el diàleg que ha tingut lloc en el Congrés.

L’esdeveniment ha estat organitzat per l’ICAB conjuntament amb el Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya, l’Associació de Promotors de Catalunya, el Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, els Col·legis i Associació d’Agents Immobiliaris, el Col·legi de Notaris de Catalunya i Deganat dels Registradors de la Propietat, Mercantils i Béns Mobles de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *