Carlos Lesmes (CGPJ) inaugura el nou curs de l’Escola Judicial

Redacció.

11 de gener de 2021.

Els 171 alumnes que després de superar la primera fase del procés selectiu convocat en 2019 han triat com a destí la Carrera Judicial s’han incorporat avui a l’Escola Judicial, a Barcelona, per a seguir, ja com a jutges i jutgesses en pràctiques, la fase teoricopràctica a la qual es refereix l’article 301.3 de la Llei orgànica del Poder Judicial.

La LXXI promoció de jutges està integrada per 45 homes i 126 dones, de manera que aquestes representen el 73,7 per cent del total, un percentatge lleugerament superior al de la promoció anterior (71,3 per cent).

Carlos Lesmes ha inaugurat el nou curs de l’Escola Judicial.

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial ha inaugurat el curs amb una intervenció des de la seu de l’òrgan de govern dels jutges a Madrid en la qual ha animat als alumnes a afrontar la seva formació “com un gran repte, amb il·lusió renovada i sense perdre de vista la gran missió que exercireu i, sobretot, als destinataris d’aquesta, que són els ciutadans”.

“No oblidem que darrere de cada expedient, de cada cas, hi ha persones, famílies, que esperen amb impaciència i confiança la resolució dels seus conflictes. No els podem fallar”, ha dit Lesmes, que ha afegit: “El nostre compromís és amb la defensa dels valors de l’Estat de Dret, entre els quals sense dubte hem de destacar l’existència d’una Justícia independent que, amb els instruments que proporciona l’ordenament jurídic, resolgui totes les controvèrsies que se li suscitin i asseguri el respecte a la Constitució i a la Llei per part dels poders públics”.

Escola judicial

El president del Poder Judicial ha explicat que, a causa de la situació de crisi sanitària derivada de la pandèmia de coronavirus, el CGPJ i l’Escola Judicial han volgut anticipar-se a les eventuals dificultats que puguin continuar donant-se, adoptant les mesures necessàries que garanteixin el pla docent i la protecció de la salut davant qualsevol escenari.

Per a això s’ha dissenyat un programa formatiu que planteja la impartició del curs en un doble format: presencial, en les instal·lacions de la seu de l’Escola Judicial a Barcelona; i virtual, a partir de metodologies interactives, dinàmiques i col·laboratives.

Per part seva, el director de l’Escola Judicial, Jorge Jiménez, ha destacat que “l’exercici de la jurisdicció exigeix conèixer el dret, però no com a ciència abstracta, sinó per a la seva efectiva aplicació. És necessari aprendre a raonar en dret, a valorar proves, a ponderar interessos, a motivar, a garantir els drets fonamentals. Hem de donar-vos eines perquè pugueu exercir la jurisdicció dins del nostre Estat de Dret i perquè conegueu i aprehengueu els principis deontològics d’aquesta professió. Aquest és el repte que tenim els qui ens dediquem a la formació dels jutges”.

“Els ciutadans entenen que un jutge, una jutgessa, ha de ser independent i imparcial. Reclamen a més la seva cortesia, un tracte correcte, gran empatia, entendre el que fa i els diu, i aspiren al fet que tingui un tarannà prudent i una actitud responsable. Cal despertar una especial sensibilitat per a moltes qüestions de la nostra vida diària que poden comprometre la nostra funció jurisdiccional. Només amb aquestes virtuts els ciutadans entendran que els seus drets subjectius són definits de manera serena, reflexiva i profunda, i que la resolució que s’emeti és equànime i rigorosa”, ha afegit.

1 comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *