Maria José Bertomeu (ICAT): “Paradoxalment, el context de la pandèmia ha estat favorable per a la mediació”

Redacció.

21 de gener de 2021.

Amb motiu del Dia Internacional de la Mediació, l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Tarragona (ICAT) ha fet balanç de les xifres del Servei d’Orientació a la Mediació (SOM). Durant l’any passat, el nombre de sol·licituds per gestionar conflictes per aquesta via alternativa a la judicial es va incrementar en un 12%, passant de les 118 registrades el 2019 a les 132 de 2020.

També va créixer lleugerament el percentatge de sessions informatives que acaben derivant en un procediment de mediació: des del 70% de 2019 al 74% de 2020. Un tercer indicador clarament positiu que ha pogut registrar l’ICAT és el de mediacions acabades, ja que el 2020 es va arribar a 40, una xifra per sobre del doble de la de l’any anterior (18).

Unes xifres a l’alça que s’han produït en un any en el que el servei va estar interromput durant un mes -entre el 14 de març i el 17 d’abril, tot just en començar l’Estat d’Alarma provocat per la Covid-19- per reprendre’s després per via telefònica.

La presidenta de la Comissió de Mediació de l’ICAT, Maria José Bertomeu, explica que “paradoxalment, el context de la pandèmia ha estat favorable per a la mediació, perquè el fet de fer les consultes telefònicament les facilita, ja que els usuaris potencials les poden fer des de casa, sense haver-se de desplaçar”. “Les sessions informatives telemàtiques també han estat una bona eina perquè les parts vegin la mediació com una bona via”, assegura la responsable de l’ICAT.

Bertomeu reconeix que “la Covid també ha influït en un increment dels conflictes: ens passem més hores a casa i això fa que s’incrementin els conflictes veïnals o en el si de la família”. Un context en el que també ha influït una situació econòmica complicada per a moltes empreses o particulars que “també provoca molts problemes que poden tenir una resolució mediada”.

La presidenta de la Comissió de Mediació destaca les bondats d’aquesta via: “En determinats casos és més àgil i més econòmica que un procediment judicial, i a més la solució al conflicte prové del diàleg entre les parts, cosa que fa créixer les opcions que sigui una bona sortida per a tothom”. Per tot plegat, “hem de continuar treballant per fer-la més visible, que la societat la tingui més en compte perquè cada cop més casos puguin acollir-s’hi voluntàriament”.

Més pes específic al marc legal

En els darrers anys s’està creant un marc legislatiu per fomentar cada cop més la mediació com a alternativa als procediments judicials. A Catalunya ja han entrat en vigor importants canvis legislatius amb la Llei 9/2020 de 31 de juliol, que introdueix com a novetat la obligatorietat de la sessió informativa de mediació en els procediments de família. Una consigna, la de l’obligatorietat d’una sessió informativa de mediació, que tot fa preveure que marcarà els canvis legislatius dels propers anys tant a nivell català com de l’Estat.

En aquesta línia de potenciar la mediació, el setembre de 2019 l’ICAT ja va decidir derivar al SOM les consultes que es rebien en els àmbits del dret on la mediació té més opcions de resoldre conflictes. Mara José Bertomeu recalca que “l’Advocacia té un important paper en del procés de mediació, informant i assessorant als seus clients sobre la conveniència de gestionar i resoldre els conflictes de la forma més àgil i adequada, i en aquest sentit la mediació ho pot ser una opció que en alguns casos és molt recomanable”. Un indicador que avala aquesta conveniència d’impulsar la mediació és que el 70% dels casos es resolen amb un acord entre les parts en un termini màxim d’un mes i el 87% abans dels tres mesos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *