L’Advocacia Jove de Barcelona sol·licita la vacunació preferent del Covid-19 als advocats del Torn d’Ofici

Redacció.

5 de febrer de 2021.

Des del Grup de l’Advocacia Jove de Barcelona (d’ara endavant, “GAJ Barcelona”) s’ha fet públic aquest matí un comunicat defensant la vacunació preferent del Covid-19 als advocat/as que formen part del Torn d’Ofici.

Concretament, des del GAJ Barcelona se sol·licita públicament que els lletrats que realitzen funcions de torn de guàrdia i assistència al detingut, han de ser equiparats als Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat en la campanya de vacunació contra el COVID-19 i, per tant, inclosos en el sistema de vacunació preferent.

L’Advocacia adscrita al Torn d’Ofici ha vingut i ve prestant un servei públic, essencial i obligatori, amb la finalitat de garantir el dret fonamental de Tutela Judicial Efectiva, exposant-se en l’exercici de la seva professió, des de l’inici de la pandèmia, no únicament al contagi del COVID-19 sinó també, a la seva transmissió, treballant en les mateixes condicions de risc per a la salut que els membres dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat.

Des del GAJ Barcelona, qui representa als més de 6.000 advocats i advocades joves de Barcelona, resulta inconcebible que “en les instruccions del Ministeri de Sanitat s’hagi omès la vacunació preferent dels lletrats adscrits al torn d’Ofici però sí que està plenament establert el pla de vacunació per als membres dels Cossos i Forces de Seguretat del Estat”. Els advocats del Torn d’Ofici són un col·lectiu en les mateixes condicions d’exposició al COVID-19 que els membres dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, sent part de l’engranatge judicial, compartint espais i constant interacció amb la ciutadania.

Un mateix lletrat d’ofici durant les seves assistències, està en contacte amb innombrables ciutadans i comparteix espais (i.e., comissaria, jutjats, etc.), així com llargues estades en entorns que no garanteixen adequades mesures de seguretat i higiene, esdevenint per tant un risc greu per a la seva salut.

En atenció al fet que nombrosos han estat els lletrats del Torn d’Ofici que s’han contagiat i es contagiaran mentre efectuaven el seu treball, des del GAJ Barcelona “resulta imprescindible que se’ls consideri un col·lectiu de risc, formant part del protocol de vacunació prioritària”.

En paraules de Lorena Ortiz, Vocal del GAJ Barcelona, “resulta imprescindible protegir la salut dels advocats del torn d’ofici. La seva funció és tan fonamental com la dels cossos i seguretat de l’estat, i per això se’ls ha de garantir que puguin exercir la seva professió amb les màximes garanties possibles”.

Finalment, des del GAJ Barcelona, es posa l’accent en la necessitat de començar a parlar i abordar, per l’advocacia institucional, aquells temes que afecten i importen als nostres companys advocats i advocades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *