L’ICAB clausura el 3rd Women Business & Justice European Forum en homenatge a Ruth Bader Ginsburg

Redacció.

6 de febrer de 2021.

Mª Eugènia Gay, degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Pilar Llop, presidenta del Senat; Margarita Robles Fernández, ministra de Defensa; i Viviane Reding, Ex vicepresidenta de la Comissió Europea. Ex Comissària de Justícia i Drets Fonamentals i Ciutadania de la UE (2010- 2014) van clausurar ahir el ‘3rd Women Business & Justice European Forum’.

A través d’aquest esdeveniment -organitzat pel Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB)- s’ha conclòs que i l’empoderament de la dona és el motor que permetrà a les dones assolir llocs de responsabilitat, via imprescindible per assolir una societat igualitària.

“L’empoderament de la dona va més enllà d’una qüestió de gènere, ja que la igualtat forma part ineludible de la justícia i resulta essencial per a la realització dels drets humans. Sense igualtat no és possible entendre la democràcia ni l’Estat de Dret”, ha recordat la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. I ha afegit: “Des de Olympe de Gouges, Mary Wollstonecraft i Marie Curie, fins a Hillary Clinton, Michelle Bachelet i Kamala Harris. Els seus noms han ressonat amb força aquests dos dies al llarg del Congrés; totes elles, autèntics referents de superació, han lluitat contra l’adversitat impulsant la igualtat com a valor irrenunciable per a la plena materialització dels drets humans; a mesura que les dones arriben al poder, cauen les barreres”.

Entre les conclusions a què s’ha arribat en el marc d’aquest congrés, organitzat per l’ICAB, s’ha indicat també la necessitat d’eixamplar els espais d’igualtat perquè aquesta arribi a totes les esferes, ja que la paritat permet l’avenç com a societat, per això és important visualitzar el talent femení, doncs a l’incorporar aquesta doble visió, la de l’home i la dona es pot multiplicar l’efecte transformador.

La baixa presència de dones en llocs de responsabilitat s’ha apuntant com una de les causes de la bretxa salarial que existeix entre dones i homes. Però també s’ha incidit en la necessitat d’un canvi cultural, que comenci per l’educació en igualtat en totes les llars per permetre que les dones prenguin consciència que tenen els mateixos drets que els homes i que poden assolir tots els objectius que es proposin.

La conciliació mal entesa i la manca de corresponsabilitat són altres de les causes subjacents en l’estancament de les carreres professionals de les dones.

La COVID-19 ha estat dramàtica i traumàtica per a la igualtat de gènere, ja que ha suposat una barrera addicional per a les dones, ja que de nou s’ha evidenciat que ha estat el col·lectiu més afectat per aquesta crisi: les que més han patit la precarietat laboral, les primeres a perdre la feina, les més castigades per la desigualtat salarial. Paral·lelament, sobre elles ha recaigut de nou la cura principal de la família, l’escolarització a casa, el confinament dels menors, els dependents, etc.

No obstant això, la COVID-19 també ha propiciat una major digitalització de la societat. En aquest sentit aquest avenç s’ha d’aprofitar com una oportunitat en favor de la igualtat. “Assegurem-nos que la revolució digital es posi al servei de les persones. Aprofitem les noves tecnologies per aprofundir en la igualtat i fem que les mateixes serveixin per apuntalar els Drets Humans i la llibertat de les dones i les nenes. En tots els llocs del món, estem alçant la veu per deixar de banda el silenci i la indiferència davant la violència i la discriminació”, ha afirmat la degana de el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.

Totes aquestes conclusions recullen els emotius testimonis i reflexions de les més de trenta dones ponents que com a referents del món del dret, la política, l’empresa, la ciència, l’esport i la cultura han participat durant dues jornades, celebrades ahir i avui 5 de febrer, en el transcurs del ‘3rd Women Business & Justice European Forum’. Gràcies a elles s’ha pogut visibilitzar el talent femení, denunciar les situacions de desigualtat que pateixen les dones, crear sinergies i establir les bases per construir una societat realment paritària 50/50.

Així doncs cal destacar que el ‘3rd Women Business & Justice European Forum’ ha comptat amb les intervencions de líders internacionals com Thi Kim Xuan Nguyen, sènior Ethics Officer de les Nacions Unides; Hana Jalloul Mur, secretària d’Estat de Migracions; Katharina Miller, presidenta de l’European Women Lawyers Association (EWLA); Rosario Silva de Lapuerta, vicepresidenta del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. També han participat destacades personalitats com María Luisa Segoviano, presidenta de la Sala Social del Tribunal Suprem; Victoria Ortega, presidenta del Consejo General de la Abogacía espanyola; Isabel Tocino, vicepresidenta del Banc de Santander i ministra de Medi Ambient (1996-2000); Victoria Rosell, delegada contra la Violència de Gènere; Beatriz Corredor, presidenta de “Red eléctrica Espanya” i ministra d’Habitatge (2008-2010); Maria Gámez, directora general de la Guàrdia Civil; Sofía Puente Santiago, directora general de Seguretat Jurídica i Fe Pública del Ministeri de Justícia, María Emilia Adán García, degana del Col·legi de Registradors d’Espanya; Mar Serna, magistrada del Social Barcelona i consellera de Treball (2006-2010), entre d’altres.

Homenatge a Ruth Bader Ginsburg

El ‘3rd Women Business & Justice European Forum’ ha volgut retre homenatge a Ruth Bader Ginsburg, advocada i jutgessa de la Cort Suprema dels Estats Units, per això les cinc taules d’anàlisi en què s’ha estructurat el Congrés s’han dissenyat per abordar la perspectiva de gènere des dels diferents àmbits pels que més va lluitar: “Dona i lideratge (Taula inaugural),” Dona i doble discriminació”,”Dona i drets civils”,”Dona, direcció i empresa” i “Dona i entorn laboral”.

Lliurament del «Women Business & Justice European Forum Award 2021»

En el marc de Congrés, Mª Eugènia Gay, degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, i Silvia Giménez-Salinas, degana de l’ICAB des de 2005 fins a 2009 han lliurat el «Women Business Women Business & Justice European Forum Award 2021» – distinció que s’atorga als qui amb la seva carrera han contribuït en la lluita per la igualtat i la defensa dels drets civils- a Alegría Borrás. Premi a títol pòstum amb el qual s’ha volgut distingir a qui va ser catedràtica de Dret Internacional Privat de la Universitat de Barcelona per la seva activitat desbordant com a jurista en favor dels drets civils.

La vicepresidenta del Tribunal Constitucional, doctora en Dret per la Universitat de Barcelona i membre de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, Encarnación Roca Trias ha pronunciat la laudatio en memòria d’Alegria Borràs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *