La SCAF creu que el nou Projecte de Llei de reforma judicial allunya la justícia dels ciutadans

Redacció.

16 de febrer de 2021.

La Societat Catalana d’Advocats de Família (SCAF) ha fet públic avui un comunicat on s’exposa que l’avantprojecte de Llei d’Eficàcia Processal de Servei Públic de Justícia, pendent de la seva aprovació al Consell de Ministres després del tràmit d’al·legacions públiques del passat 11 de febrer, allunya la justícia dels ciutadans i retorna a èpoques passades els processos judicials.

En general, observen que “el procés civil, que va ser absolutament innovador amb la Llei 1/2000, de 7 de gener, perquè va suposar la proximitat dels Tribunals als ciutadans implantant els principis d’oralitat, immediatesa i contradicció a l’establir que les vistes sempre serien presencials, torna, 21 anys després, a la burocràcia documental, a l’allunyament dels ciutadans dels Tribunals”.

Així mateix, desde la SCAF defensen que aquest nou avantprojecte fomenta l’exclusió de la celebració de vistes presencials i la pèrdua de la contradicció i immediatesa en la forma de proposar la prova, entre d’altres novetats. “Enviem als jutges als seus despatxos i a la ciutadania a casa a esperar la resolució del tribunal perquè encara li resulti al ciutadà més incomprensible què ha passat amb el seu assumpte i com ha arribat el Tribunal a la conclusió que, un determinat dia, el seu advocat haurà d’explicar interpretant el contingut d’aquesta resolució ja que el ciutadà no posarà, tan sols, rostre al magistrat que ha decidit sobre un àmbit de la seva vida “.

A més, i de manera molt especial, els responsables de la SCAF es mostren preocupats pel marge desdibuixat de protecció de la confidencialitat i secret professional que obliga per llei a l’advocacia (LOPJ, Codi Penal i Estatut de l’Advocacia) i als mediadors, per exemple, amb relació a algunes excepcions que preveu l’avantprojecte.

La SCAF considera que si no es garanteix i protegeix sense fissures i sense excepcions, la confidencialitat en els “Mètodes Adequats de Resolució de Controvèrsies” (MASC) que preveu l’Avantprojecte, es corre el risc que s’acabin convertint en mers tràmits, i per tant, que siguin inútils.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *