L’ICAB considera que “la transparència” ha de ser un dels principis que han d’inspirar l’ordenament jurídic de segle XXI

Redacció.

18 de febrer de 2021.

La degana de el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, la presidenta del Consejo General de la Abogacía Española, Victoria Ortega; i el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions del Govern, José Luis Escrivá, han inaugurat aquest matí el ‘I Congrés sobre el principi de transparència en la contractació predisposada i la seva projecció com a valor transversal en la societat’.

El Congrés està organitzat sota l’impuls de més de 20 Col·legis de l’Advocacia de tot Espanya, és totalment gratuït, el seu aforament il·limitat i se celebra de forma telemàtica avui i demà. El seu comitè científic està format per juristes de reconegut prestigi, sota la presidència de l’ex magistrat de la Sala 1a del Tribunal Suprem i catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València, Javier Orduña, i dels directors de Congrés Jesús Sánchez, secretari de la Junta de Govern de Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i president de la Comissió de Normativa, i Cristina Vallejo, diputada i responsable de formació de l’ICAB.

En el marc de la inauguració la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, ha afirmat que “el Congrés té com a objectiu abordar la implementació del principi de transparència com a nou valor que està cridat a canalitzar i impulsar un Estat social i democràtic de Dret que s’ajusti a les necessitats actuals; partint, al seu torn, d’una visió europeista, com a forma d’avançar en la consecució d’un ‘espai de llibertat, seguretat i justícia’, d’acord amb el que preveu l’art. 3 del Tractat de Lisboa”.

ICAB

Així mateix, ha destacat que la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea recull un conjunt de drets personals, civils, polítics, econòmics i socials de la ciutadania i residents de la UE, amb el propòsit de materialitzar la dignitat, la igualtat o la solidaritat- tenint la transparència un sentit estratègic, ja que es tracta d’un principi que es manifesta de manera àmplia i transversal.

La degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona també ha assenyalat que el principi de la transparència incideix en la protecció dels consumidors davant els desequilibris contractuals en diferents àmbits i per això s’ha d’assumir de manera col·lectiva per consolidar el progrés a què aspira una societat moderna i democràtica ja que la “transparència és un dels principis que han d’inspirar l’ordenament jurídic de segle XXI”. I ha afegit: “ha de servir per apuntalar els principis democràtics propis de la Unió Europea, així com els Objectius de Desenvolupament Sostenible que preveu l’Agenda 2030 de les Nacions Unides”.

12 taules per abordar el valor de la transparència en tots els seus àmbits d’aplicació

Precisament el ‘I Congrés sobre el principi de transparència en la contractació predisposada i la seva projecció com a valor transversal en la societat’ s’ha estructurat en 12 taules que serviran per definir els aspectes fonamentals que envolten aquest nou valor, com ara: la seva diferenciació respecte al concepte d’abusivitat, l’extensió del concepte de consumidor, la situació actual de la jurisprudència aplicable als processos d’execució hipotecària, o la visió que es té d’aquest ideal per part de la Unió Europea. Però també per analitzar i reflexionar sobre el valor de la transparència en tots i cadascun dels seus principals àmbits d’aplicació: jurídic, econòmic, tecnològic, polític i social. En aquest sentit, s’abordarà com afecta la transparència o la manca d’ella en aspectes tan diversos com la protecció dels consumidors en els contractes en matèria d’hipoteques, assegurances o arrendaments; com pot millorar la governança de les administracions públiques per apropar-les a la ciutadania; com pot garantir la indemnitat de drets fonamentals tan importants com la privacitat, la intimitat, l’honor o la informació veraç en el marc dels nous espais digitals; i com pot ser una via que permeti a les empreses exterioritzar el compliment dels estàndards de qualitat i de seguretat dels seus productes i serveis, així com la traçabilitat de les seves decisions per comprovar que les mateixes siguin responsables i ètiques. Consulta el programa.

Aquesta anàlisi i debat al voltant del principi de la transparència en la contractació predisposada serà possible gràcies a les intervencions dels més de vuitanta ponents -representants de diferents àmbits – des de l’advocacia, judicatura, fiscalia, notariat, registradors i catedràtics universitaris- que participaran en el Congrés.

Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i a través de la celebració d’aquest esdeveniment es vol alertar també que actualment hi ha reglaments i directives europees que imposen la regulació del principi de la transparència en la contractació predisposada com a element nuclear per garantir els drets bàsics de la ciutadania en una societat de consum, per això és necessària la introducció del “principi de transparència” en l’ordenament jurídic espanyol per garantir una adequada protecció de les persones consumidores.

iICAB

Premi «Congrés de Transparència 2021»

La degana de el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona com a presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay, i el vicedegà de l’ICAB, Joaquim de Miquel , lliuraran el Premi «Congrés de Transparència 2021» demà divendres, 19 de febrer, a les 16: 30h. El secretari de la Junta Govern de l’ICAB, Jesús Sánchez, glossarà la figura de Miquel Sàmper, conseller d’Interior, a qui se li concedirà el «Premi Congrés de Transparència 2021», per la seva iniciativa de crear la primera oficina d’intermediació hipotecària quan va ser degà de Col·legi d’Advocats de Terrassa.

Cloenda

El Congrés serà clausurat demà divendres, a les 19: 30h per la degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay, el secretari del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús Sánchez,  l’ex magistrat de la Sala 1a del Tribunal Suprem, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València, i màxima autoritat acadèmica sobre la “interpretació extensiva” del valor de la transparència, Javier Orduña, i la diputada i responsable de formació de l’ICAB, Cristina Vallejo.

El ‘I Congrés sobre el principi de transparència en la contractació predisposada i la seva projecció com a valor transversal en la societat’ és gratuït i obert tant per a l’advocacia com per a la ciutadania gràcies a la col·laboració especial de V-LEX, i vol esdevenir un autèntic “clúster” per a la implementació i l’anàlisi pràctica de la transparència i la seva projecció transversal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *