Miquel Sàmper és premiat per l’ICAB per la seva iniciativa en matèria d’intermediació hipotecària

Redacció.

19 de febrer de 2021.

En el marc del ‘I Congrés sobre el principi de transparència en la contractació predisposada i la seva projecció com a valor transversal en la societat’, organitzat per l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, s’ha lliurat el Premi «Congrés de Transparència 2021» a Miquel Sàmper, conseller d’Interior, per la seva iniciativa de crear la primera oficina d’intermediació hipotecària quan va ser degà de Col·legi d’Advocats de Terrassa.

Premi «Congrés de Transparència 2021»

La degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona com a presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay, i el vicedegà de l’ICAB, Joaquim de Miquel, han lliurat el Premi «Congrés de Transparència 2021» -guardó a través del qual es distingeixen iniciatives jurídiques innovadores en defensa dels drets de la ciutadania.

La degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i presidenta de Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay, ha destacat que “amb aquest premi es vol reconèixer la trajectòria de Miquel Sàmper com a advocat, pel seu compromís i sensibilitat a l’hora de fer front a les greus conseqüències derivades de la crisi financera mundial de l’any 2008, que el va portar -sent degà de Col·legi d’Advocats de Terrassa- a ser un dels principals promotors de la primera Oficina d’Intermediació Hipotecària a Espanya”.

Precisament, en relació als processos hipotecaris, tema que ha estat àmpliament abordat al llarg d’aquest Congrés, la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona també ha exposat que la realitat social i jurídica que hi ha darrere dels mateixos ha arribat fins el TJUE, motivant unes reformes i uns plantejaments que expressen la necessitat d’incorporar “la transparència” com un dels principis informadors del nostre ordenament jurídic.

Per la seva banda el secretari de la Junta Govern de l’ICAB, Jesús Sánchez, ha glossat la figura de Miquel Sàmper i ha destacat “el seu compromís en la defensa de les persones socialment més vulnerables creant la primera oficina d’intermediació hipotecària en plena crisi de 2009 “.

Miquel Samper

Clausura del congrés

El Congrés ha estat clausurat per la degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay, el secretari del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús Sánchez, i la diputada i responsable de formació de l’ICAB, Cristina Vallejo.

Durant la clausura del Congrés, la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, ha destacat que la transparència és un principi cridat a reforçar l’Estat del Benestar des d’una òptica europeista, assegurant, a més, l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que preveu l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, en què tota la ciutadania, en un exercici de responsabilitat col·lectiva, ha de participar per seguir avançant en el camí del progrés d’acord amb els ideals de la justícia, la igualtat i la concòrdia.

El secretari de la Junta de Govern de l’ICAB, Jesús Sánchez, ha apuntat que és fonamental un blindatge del principi de transparència en la contractació predisposada a tots els ordres -tant privat com públic- com a element nuclear per assegurar els drets bàsics de totes les persones consumidores, així com procedir a regular amb protocols especials els drets dels consumidors vulnerables. I ha afegit que “el canvi que s’està donant a nivell europeu, a través de la jurisprudència del TJUE, és ja la constatació del principi de transparència com un valor o principi transversal per a la ciutadania o el consumidor, d’aquí la necessitat que tingui una regulació central pròpia i específica”.

La diputada de la Junta de Govern de l’ICAB i responsable de formació de l’ICAB, Cristina Vallejo, ha destacat l’alt interès que ha despertat aquest Congrés, el qual ha registrat més de 3.000 inscripcions; fet que ha qualificat de “tot un èxit”. També ha agraït les intervencions dels més de vuitanta participants entre ponents, moderadors i personalitats convidades que en representació de diferents àmbits -des de l’advocacia, judicatura, fiscalia, notariat, registradors i catedràtics universitaris- han fet possible el desenvolupament del ‘I Congrés sobre el principi de transparència en la contractació predisposada i la seva projecció com a valor transversal en la societat’.

El Congrés, un “cluster” per a l’anàlisi pràctic del principi de transparència en la contractació predisposada

El ‘I Congrés sobre el principi de transparència en la contractació predisposada i la seva projecció com a valor transversal en la societat’ s’ha realitzat de forma telemàtica al llarg de la jornada d’ahir i d’avui- i ha estat un autèntic “clúster” per a la implementació i l’anàlisi pràctica de la transparència i la seva projecció transversal.

L’ex magistrat de la Sala 1a del Tribunal Suprem, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València, i màxima autoritat acadèmica sobre la “interpretació extensiva” del valor de la transparència, Javier Orduña, ha posat de manifest -en el transcurs del Congrés- que la transparència té un caràcter transversal indubtable. En aquest sentit, Orduña ha destacat que la realització del Congrés ha permès plasmar que la transparència en la contractació, sota condicions generals, s’ha observat que és positiva, des del punt de vista econòmic, perquè no només protegeix a la part més feble, sinó que també garanteix el correcte funcionament del mercat. Per això, ha afirmat que “si volem que aquest principi vertebri realment el nostre Estat social i democràtic de Dret ha de ser materialitzat des del punt de vista normatiu al màxim nivell. Com més gran sigui la força normativa que assoleixi, major projecció tindrà en la seva aplicació”. I ha afegit: “El valor del principi de transparència és una realitat en el si polític de la UE, en el sentit que el model social de protecció dels consumidors no es concep sense aquest principi”.

Altres de les conclusions a què s’ha arribat en el marc del Congrés és que la “transparència no només és un principi transversal, sinó que és, a més, un principi que potencia els valors d’igualtat i de llibertat, especialment a Internet”. Precisament i relacionat amb les noves tecnologies i Serveis d’Internet i Big Data s’ha posat de manifest que “la UE aposta per la transparència per regular un mercat a Internet de qualitat” com a via necessària per protegir els consumidors i consumidores.

En relació a la transparència i el sector Financer s’ha destacat, al llarg de Congrés, que la transparència és clau per fomentar la competència i el funcionament del mercat financer; per això, s’ha apuntat que ha d’haver una total implicació dels Consells d’Administració d’aquestes empreses per promoure la transparència ja que el benefici empresarial -encara que segueix sent essencial – no prima per sobre de tot, i per això consideren necessari disposar i implantar “protocols de transparència”, ja que són instruments molt útils per a vehicular els models de contractació del futur i , al seu torn , són elements que de forma proactiva acompanyen i guien el client. També s’ha indicat que és necessari introduir normativament el principi de transparència en la contractació d’assegurances, un sector clau del mercat financer, i això s’ha de fer tant en les clàusules limitadores com en les clàusules delimitatives.

El Congrés ha estat organitzat sota l’impuls de més de 20 Col·legis de l’Advocacia de tot Espanya i d’un comitè científic format per juristes de reconegut prestigi, sota la presidència de l’ex magistrat de la Sala 1a de el Tribunal Suprem i catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València, Javier Orduña, i dels directors de Congrés Jesús Sánchez , secretari de la Junta de Govern de Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i president de la Comissió de Normativa, i Cristina Vallejo, diputada i responsable de formació de l’ICAB.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *