Mª Eugènia Gay (ICAB): “Defensar el feminisme és lluitar pels drets humans i les llibertats”

Redacció.

Amb motiu del ‘Dia Internacional de la Dona’, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha reivindicat la igualtat com un dret fonamental, un element inseparable d’una societat que aspira a ser veritablement democràtica i que imprimeix coherència, legitimitat i justícia a les bases del que ha de ser un autèntic Estat de Dret.

Des de l’ICAB es vol posar de manifest que si bé la igualtat compta amb un reconeixement formal en el marc normatiu tant a nivell estatal, europeu com internacional, aquesta no s’acaba de reflectir en la vida real, ja que continuen existint diverses formes de discriminació vers les dones-  com per exemple, la bretxa salarial, el sostre de vidre, la infrarepresentació femenina als llocs de decisió i direcció, la segregació ocupacional amb motiu de gènere, o la falta de corresponsabilitat- contra les quals s’ha de continuar lluitant.

Així s’ha posat de relleu en el manifest del «Dia Internacional de la Dona» i en el qual han participat la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, la diputada de la Junta de Govern  responsable del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut, Carmen Valenzuela, i diferents membres de la Comissió de Dones Advocades del Col·legi, entre elles la seva presidenta, Teresa Blasi, la secretària de la Comissió, Lourdes Torres, la vocal Marina Gallés i les advocades Gabriela Boldó, Joana Badia, Júlia Viumet, Andrea Accuosto i Ainhoa Díaz.

Mª Eugènia Gay

La degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, ha destacat que «el Dia Internacional de la Dona és un símbol que ens recorda com les grans transformacions socials -des del sufragi universal fins a la millora de les condicions i de la seguretat laborals- han estat possible gràcies a les encoratjadores reivindicacions en defensa de la Igualtat que s’han fet als carrers, a les empreses, a les universitats i a les Institucions».

També ha alertat que «sense Igualtat no hi ha Democràcia» i per això considera que «defensar el feminisme és lluitar pels drets humans i les llibertats, i amb aquest esperit hem de continuar reclamant, amb la determinació de les que ens van precedir, més paritat, més equitat, més perspectiva de gènere, per tal de que les dones del present i les generacions futures puguem gaudir d’un món més inclusiu, pacífic i sostenible».

En el manifest, la diputada de la Junta de Govern responsable del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut, Carmen Valenzuela, ha destacat que s’ha aconseguit una reivindicació històrica de l’advocacia: l’obligatorietat d’assistir a les Dones, víctimes de violència masclista en la seva primera declaració a comissària arran de l’aprovació de la Llei del Parlament de Catalunya 17/2020 de 22 de desembre que modifica la Llei de violència masclista 5/2008.

L’acompanyament i l’assistència jurídica a les víctimes de violència de gènere en el moment previ a la interposició de la denúncia garanteix que aquella rebi una informació completa dels drets que l’assisteixen i per això des de l’ICAB es destaca la importància d’aquest avenç que s’ha assolit en la defensa de col·lectius vulnerables com són les víctimes de VIGE. Des de l’ICAB i aprofitant la commemoració del «Dia Internacional de la Dona» també es recorda que les víctimes de Violència de gènere, en tant que siguin reconegudes com a tals, tenen dret a la justícia gratuïta i això els permet tenir accés a defensa i representació d’un advocat o advocada d’ofici en un judici de manera gratuïta, així com assistència pericial i la resta d’atencions previstes en l’article 6 de la Llei d’Assistència Jurídica Gratuïta (LAJG).

Actuacions en matèria de Violència de Gènere a la demarcació de l’ICAB

Amb motiu del «Dia Internacional de la Dona» des del Torn d’Ofici també s’ha fet balanç de les actuacions del Torn d’Ofici en relació a la violència de gènere. El 2020 i a, través dels prop de 3.200 advocats i advocades adscrits voluntàriament al Torn d’Ofici, es van realitzar 91.190 atencions a la demarcació de l’ICAB. D’aquestes, 3.830 van correspondre a atencions a víctimes de violència de gènere, 62.418 a assistències en l’àmbit penal,  509 per atendre a menors no acompanyats, 3.761 designes relatives a l’àmbit d’estrangeria i 28.772 a d’altres àmbits del dret. Mentre que a l’any 2019, de les 113.039 atencions en matèria de Torn d’Ofici, 4.202 van ser atencions a víctimes de violència de gènere.                                                                       

Pel que fa a  aquest, del total de més de 16.100 d’assistències que s’han realitzat al llarg del mes de gener i de febrer, 575 són en relació a la violència de gènere.                        

Des del Servei d’Orientació Jurídica també s’ha volgut alertar de les diferents modalitats de violència detectada a través d’aquest servei, com és la violència econòmica entre homes i dones ja que continua marcant rols de dependència i el mal ús de les xarxes socials que repercuteix en la reproducció d’estereotips, especialment entre les més joves.

La Comissió de Dones de l’ICAB també denuncia la manca d’igualtat i com la COVID-19 ha afectat més a les dones tant en l’àmbit social, laboral com econòmic

La Comissió de Dones ha exposat que “una vegada més, les dones són les que han patit de manera més acusada les conseqüències d’aquesta crisi sanitària i social»,  i  declaren que les dones són les que han estat en primera línia durant tots aquests mesos, tant pel que fa al  treball de cures, remunerat i sense remunerar, com en les tasques sanitàries, àmpliament feminitzades i que el teletreball ha provocat més estrès i càrrega mental sobre aquest col·lectiu. També denuncien que “moltes dones, nens i nenes, s’han trobat confinades amb els seus agressors, obligades a suportar aquesta violència les 24h del dia, sense possibilitat de sortida. La pandèmia ha provocat un augment de les agressions de gènere. L’any 2020 es van produir 27 feminicidis en el marc dels Països Catalans”.                                             

Des de punt de vista institucional la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB ha destacat passos importants, com el que ha suposat l’aprovació de la reforma de la Llei 5/2008 pel Dret de les dones a eradicar la violència masclista i afirmem: «tot i continuar sense règim sancionador, aquesta llei va suposar en el seu moment, i també ho és ara amb la reforma, un pas endavant en l’àmbit simbòlic i de reconeixement de drets. Així doncs, celebrem que es reculli de manera expressa la violència institucional com a manifestació de la violència masclista i esperem que els operadors jurídics i institucionals prenguin les mesures necessàries per fer-la desaparèixer».

El manifest també posa de relleu que en l’àmbit laboral s’ha regulat recentment un contingut mínim pels Plans d’Igualtat, i malgrat que consideren que serà una eina útil per lluitar contra la desigualtat a l’empresa, juntament amb el registre salarial, també alerten de la dificultat de la seva  implementació atès «que més del 94% de les empreses a Catalunya compten amb menys de 10 persones treballadores».

En relació a l’exercici de l’advocacia posen de manifest que «és un dels àmbits on a la precarietat laboral de les dones i a les jornades inacabables de feina s’hi ha de sumar una nul·la sensibilitat dels organismes judicials, els quals posen totes les traves possibles per suspendre assenyalaments o terminis per causes com baixes de maternitat o malalties».

La Comissió de Dones Advocades celebra «les petites passes donades» en favor de la igualtat però alerten que «el camí per recórrer és llarg encara», per això aquest 8 de març emplacen «a totes les companyes a sumar-se a la vaga i a les mobilitzacions convocades».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *