Francesc Vega Sala rep la Creu d’Honor de Sant Raimon de Penyafort

Redacció.

Francesc Vega Sala, president d’honor de la Societat Catalana d’Advocats de Família (SCAF) ha rebut aquest dilluns, 12 d’abril, la Creu de Sant Raimon de Penyafort de mans de la presidenta de l’SCAF, Mercè Mira, i de la presidenta i el president emèrit del Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay i Ignasi Puig Ventalló, respectivament. Aquest guardó, concedit pel Ministeri de Justícia, és un dels més grans reconeixements que concedeix el Ministeri i premia “els mèrits contrets en l’aplicació i l’estudi del Dret en totes les seves branques”. Entre d’altres mèrits, Vega és considerat l’impulsor de la indemnització pel treball domèstic equivalent a la pensió, de l’article 1.438 del Codi Civil.

Segons Mercè Mira, presidenta de l’SCAF, “per a tots els advocats que ens dediquem a el Dret de Família Francesc Vega Sala és el nostre referent, tant a nivell professional com a docent, ja que sempre ha tingut obertes les portes del seu despatx per a qualsevol consulta, dubte, etc.., als companys als quals ha rebut, amb la generositat i humilitat que el caracteritzen. Ha estat molt generós amb el munt de deixebles que van aprendre d’ell. Encara que ell era el mestre, ens feia sentir com iguals als que començàvem. Va posar en valor el Dret de Família. Podríem dir que va inventar el dret de família i va ser un dels seus creadors. Ha estat un visionari”.

Francesc Vega Sala

Per la seva banda, la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay, ha destacat que “aquest premi és un reconeixement a la brillant trajectòria vital i professional de Francesc Vega Sala, en la que destaquen les valuoses aportacions en l’estudi i desenvolupament del Dret de Famlia”.

Sobre Francesc Vega Sala

Francesc Vega Sala va néixer el 1929. Va cursar la llicenciatura de Dret a la Universitat de Barcelona, ​​la llicenciatura de Dret Canònic a la Universitat Pontifícia de Salamanca i la Diplomatura en Dret comparat per la Universitat Internacional de Ciències Comparades de Luxemburg. És Diplomat de l’Estudi Rotal del Tribunal de la Rota de la Nunciatura Apostòlica d’Espanya i Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona. Va ser secretari de l’Associació de Canonistes. Es va dedicar a l’estudi del Dret Comparat i es va relacionar amb personatges com el ministre d’Afers Exteriors de França. Als 39 anys va començar a exercir com a advocat de Família. Va participar a Puerto Rico en el Primer Congrés Mundial de Família. Va escriure el segon llibre que es va publicar a Espanya sobre el divorci.

Francesc Vega Sala

Va ser fundador i primer president de la Secció de Dret matrimonial del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, ​​President de l’Associació Espanyola d’Advocats de Família (AEAFA) i fundador de la Societat Catalana d’Advocats de Família (SCAF), de la qual n’és President de Honor. Va ser membre de la Comissió del Ministeri de Justícia per a la revisió, en tema matrimonial, del Concordat amb la Santa Seu, Ex vocal de l’Observatori de Dret Privat (Secció Dret de Família) de la Generalitat de CataIunya i coautor, amb el magistrat Sr. Manubens, de les esmenes de Minoria Catalana al Projecte de Llei de Divorci. Va estar present, al costat d’altres advocats de Barcelona, ​​en la redacció de la Llei 30/1981, de 7 de juliol, per la qual “es modifica la regulació del matrimoni en el Codi civil i es determina el procediment a seguir en les causes de nul·litat, separació i divorci”. Ha format part de comissions de reforma i modernització del Dret de Família sota els auspicis de la Generalitat de Catalunya, i va ser l’impulsor de l’article  23 de la Llei 8/1993, de 30 de setembre, de modificació de la Compilació en matèria de relacions patrimonials entre els cònjuges; que establia per primera vegada una compensació econòmica en el cas de liquidació del règim econòmic de separació de béns.

Va formar part del petit grup d’advocats especialitzats en Dret de Família que van estar amb l’advocat de Madrid Luis Zarraluqui, fundador de l’Associació Espanyola d’Advocats de Família (AEAFA) de l’any 1992 i que s’ha convertit en l’Associació més important a nivell mundial d’especialistes en aquesta matèria, que actualment té més de 2.000 socis de tot Espanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *