Oliveros denuncia que l’ICAB no pot ser una plataforma per a la projecció personal i professional del deganat

Redacció.

La lluita contra la precarització de l’ofici d’advocat, la defensa dels drets professionals de lletrats i lletrades i la defensa pública dels drets fonamentals de la democràcia són els tres eixos principals en que es basa el programa de la candidatura Oliveros/Boza a les properes eleccions del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, segons declaracions d’aquest vespre en una videoconferència organitzada per Intermèdia. 

Gonçal Oliveros, candidat a degà, i Anna Boza, candidata a vicedegana, juntament amb la resta de membres de l’equip, han denunciat el personalisme en la gestió de l’actual Junta i han demanat el suport dels despatxos petits i mitjans per fer possible un canvi capaç de construir un Col·legi útil i participatiu. “Sense una bona advocacia no hi ha democràcia”, han remarcat. 

Concretament, han dit que si hi ha un 80% dels advocats que se senten aliens al Col·legi és perquè no hi troben resposta a les seves necessitats. “Cal que l’ICAB torni en serveis allò que paguem en quotes i en cap cas podem permetre que serveixi exclusivament com a plataforma per a la projecció personal i professional dels actuals membres de la junta”.

Segons la candidatura, l’ICAB projecta una imatge progressista i feminista que no té res a veure amb la seva actuació real, doncs no s’ha fet res per millorar la situació laboral de les advocades i advocats, que veuen com la seva professió està cada cop més precaritzada, amb sous insuficients i horaris exagerats.

oliveros

Precarització de l’advocacia

En aquest sentit, han recordat que un 73% dels advocats, que als grans despatxos pot arribar al 81%, fan jornades laborals d’entre 40 i 60 hores setmanals, i que un 13% treballa més de 60 hores setmanals, segons el Primer Estudio sobre la salud y el bienestar de la abogacía española, publicat l’any 2019. 

En aquest capítol, han fet una referència especial a la precarietat del torn d’ofici, “única font d’ingressos de molts advocats i advocades”, on el Col·legi no ha fet res per aconseguir ni tan sols que les seves retribucions arribin al Salari Mínim Interprofessional”.

La candidatura lamenta també la inhibició de la Junta sortint a l’hora de facilitar la igualtat efectiva de gènere, cosa que es tradueix en una presència mínima de sòcies als despatxos professionals, a penes un 20% quan les dones suposen ja la meitat de la professió. A més les dones segueixen abandonant l’exercici professional a causa de les dificultats per compaginar la vida personal amb la vida laboral i patint una greu escletxa salarial.

Qui defensa als advocats?

”Qui defensa el defensor?” s’ha preguntat Oliveros, abans de proclamar la vocació indeclinable de la seva candidatura a l’hora de protegir el lliure exercici del dret a la defensa i emparar els advocats i advocades davant qualsevol conflicte amb alguna autoritat, sigui administrativa o judicial, cosa que avui no passa. “Sovint ens sentim sols davant situacions de maltractament professional per part d’alguns jutges, que en darrera instància maltracten al client i el seu dret de defensa” ha afegit. “Sense dret de defensa no hi ha democràcia”. 

En aquest mateix sentit, la candidatura considera que l’ICAB té l’obligació inexcusable de defensar amb fermesa els drets i llibertats fonamentals i lluitar de forma decidida contra qualsevol ombra de regressió democràtica.

Durant l’acte, s’ha habilitat la pàgina web de la candidatura i la seva campanya de micromecenatge. Oliveros ha demanat el suport econòmic dels col·legiats i les col·legiades per poder finançar les despeses electorals. “La candidatura continuista de Mª Eugènia Gay té influència, diners i el suport dels poders fàctics, mentre nosaltres només tenim el recolzament dels professionals de base, és una lluita de David contra Goliat”, ha declarat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *