Mª Eugènia Gay pren possessió com a degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona

Redacció.

Mª Eugènia Gay ha estat proclamada com a degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, en un acte celebrat avui a la Sala d’Actes d’aquesta Corporació. 

L’acte s’ha iniciat amb les paraules de benvinguda de Josep M. Balcells, degà de la Junta de Govern Provisional de l’ICAB, qui en primer lloc ha felicitat a Mª Eugènia Gay i a tots els membres de la seva candidatura per la victòria en les eleccions de l’ICAB i també ha agraït a les altres candidatures la seva participació en els comicis del passat 3 de juny. També ha tingut paraules de reconeixement per l’extraordinària tasca i el rigor amb què ha desenvolupat la seva labor el comitè electoral així com els empleades i empleats del Col·legi.

En la seva intervenció Balcells ha remarcat la feina realitzada per la Junta Provisional i el seus 8 Diputats durant aquestes sis setmanes de continuïtat, per tal de garantir l’activitat col·legial: “Vull agrair-los la seva fidelitat, treball i implicació cap a la institució”.

Mª Eugenia Gay

Per últim, en aquest capítol d’agraïments, ha tingut unes paraules d’admiració cap els companys i companyes amb qui ha format part de Junta de Govern del Col·legi en els darrers 4 anys, encapçalats per Mª Eugènia Gay. “El context polític, judicial, laboral i sanitari ha fet que l’anterior Junta que va iniciar els seu mandat el 2017 hagi hagut de fer front a qüestions que difícilment s’havien donat en anteriors legislatures, de manera tan successiva i en tan poc temps. Ha estat un període intens però també únic i d’una vivència històrica inigualable” ha afirmat Balcells i ha afegit que “en aquest nou camí, cal no perdre mai de vista que l’advocacia ha de ser un actor actiu i compromès amb la societat, i ha de treballar per garantir la defensa dels drets i llibertats dels nostres ciutadans. Aquesta era i és la nostra essència des d’abans de l’època romana”.

Finalment ha destacat la valentia, l’extraordinari esforç i infinita implicació durant en el seu mandat de Mª Eugènia Gay tot declarant: “El seu lideratge, la seva incombustible energia i la seva capacitat de treballar han fet que com a diputat,  advocat i com a col·legiat em pugui sentir enormement privilegiat de formar part de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona” i ha finalitzat: “Moltes gràcies i molta sort a tu i també al vicedegà, Jesús Sánchez, al secretari, Joaquim de Miquel,  i a la resta de membres de la Junta de Govern en aquesta nova etapa que avui inicieu i que sens dubte afrontareu amb l’excel·lència i el compromís que tant us caracteritzen”.

Presa de possessió de Maria Eugènia Gay

Maria Eugènia Gay encapçala la nova junta de govern de l’ICAB, que està formada per Jesús Sánchez (vicedegà), Joaquim de Miquel Sagnier (secretari); i els diputats i diputades Montse Pintó Sala; Miquel Queralt Cabeza; Frederic Munné Catarina; Rosa Isabel Peña Sastre; Yvonne Pavía Lalauze; Ramón Ángel Casanova Burgués; Carles García Roqueta; Núria Flaquer Molinas; Susana Ferrer Delgadillo; Carmen Valenzuela Hidalgo; Mireia Ramon Rona; Paz Vallés Creixell i Albert Carles Subirats.

ICAB

Per segon cop en la història d’aquesta Corporació s’ha dut a terme la renovació de tots els càrrecs de la  Junta de Govern de l’ICAB. El mandat per a tots els càrrecs és de 4 anys.

En el primer parlament de Mª Eugènia Gay com a degana, en el seu segon mandat al front del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, ha donat la benvinguda als presents a l’acte a la casa de tots els advocats i les advocades; a la casa de la democràcia, i ha agraït l’assistència a totes les autoritats assistents.

Ha agraït profundament a l’Advocacia de Barcelona per confiar en un programa transversal, integrador, i que recull les diferents sensibilitats del dret per dur a terme un projecte solidari, integrador, innovador i ambiciós que es va durà a terme gràcies a la feina d’un gran equip.

La degana ha donat les gràcies als membres de l’anterior junta de Govern, Josep M. Balcells –Cristina Vallejo, Emma Gumbert, Rodolfo Tesone Mendizabal, Carlos Echavarri, Alejandro Fuentes-Lojo Rius – que són membres ja sortints- i també a Jesus Sánchez, Joaquim de Miquel, Camen Valenzuela, Núria Flaquer, Frederic Munné, Susana Ferrer, Carmen Valenzuela, Yvonne Pavía Lalauze. Un equip que fa 4 anys va entrar a la Junta de Govern per dur a terme un projecte ambiciós i que ara pretén consolidar-se. “Cadascú d’ells, en el seu àmbit d’actuació, ha anat assumint un lideratge i un compromís ferm amb la justícia, amb el dret, i amb el que la Constitució espanyola ens ha atribuït a l’advocacia: vetllar pels drets i llibertats de la ciutadania” ha afirma la degana del Col·legi.

“Per això avui és un dia per reflexionar sobre els valors que han de regir la professió, que s’ha d’exercir amb independència, amb llibertat, amb dignitat i vocació de servei públic, perquè l’advocacia és la responsable de prestar el servei públic de la justícia, de la qual els poders públics també han de ser garants. Avui assumim el lideratge d’aquesta institució, amb independència dels tribunals  i dels poders. L’article 36 de la Constitució recull la funció essencial dels Col·legis professionals, no només per ordenar, representar i dignificar les professions i vetllar pel compliment deontològic sinó també per fer de contrapès davant els possibles abusos dels poders públics”, ha declarat.

La degana ha fet un repàs dels reptes que va plantejar la junta durant els passat 4 anys i ha destacat els que tenen previst per a dur a terme en el futur:  “En el meu discurs de fa 4 anys de presa de possessió demanàvem respecte per la vida. Hem estat molt conscients de la importància de lluitar contra la xacra de la violència de gènere, que en aquests moments ens està sacsejant de manera espantosa. La col·laboració amb les diferents institucions i diferents cossos policials ha estat fonamental, especialment a través del protocol d’assistència a la víctima, per encarar aquesta violència que encara atempta contra el dret més fonamental, el dret a la vida.

Vam demanar respecte per la dignitat de les persones. Aquesta ha estat una de les qüestions a les quals ens hi hem abocat més. Vam demanar respecte per la presumpció d’innocència, vam demanar respecte per l’estat de Dret i la democràcia. I ens ratifiquem, novament, en aquesta reclamació de respecte”, ha afirmat la degana.

Per això entre les principals fites de futur ha destacat la creació d’un ‘Observatori de Drets de la Persona’, perquè “la Constitució va reconèixer i emparar molts drets que avui en dia han quedat en entredit, com per exemple, el dret a l’habitatge, el dret al treball, el dret a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge. Cal que des d’aquest Observatori puguem analitzar i ser capaços de replantejar aquests drets per tal de donar-los la nova empenta i protecció per posar en el centre d’aquests drets a les persones vulnerables, a aquells que ho necessiten més, a les famílies, als menors i ciutadans i ciutadanes que s’han vist desemparats a conseqüència de la crisi social i econòmica derivada de la COVID-19 però també per la crisi financera de 2008”.

També es posarà en marxa l’Observatori de la Insolvència Personal, per donar un nou impuls al mecanisme de la 2a oportunitat, una eina que permet prestar solucions per a la insolvència personal de deutors i deutores de bona fe.

Precisament la posada en marxa d’aquests dos observatoris es volen entroncar amb el Centre d’investigació del dret, per convertir Barcelona en un clúster d’estudi i anàlisi del dret. “Per continuar fent sentir la veu de l’advocacia davant el legislador i vetllar pels drets de la ciutadania”, ha exposat la degana.

També des del Col·legi s’ha de posar en valor el Torn d’Ofici, per tornar a posar en el centre la defensa del dret de defensa. La degana ha explicat: “Hem de ser capaços de reclamar i reivindicar a l’Estat una retribució justa, que s’adeqüi i tingui present que es tracta d’un servei essencial en un Estat del benestar i per això cal –ara més que mai-  una inversió valenta, ferma i decidida per part dels poders  públics en aquest àmbit”.

La degana ha destacat el paper que ha tingut la formació en aquests darrers 4 anys: “Es tracta d’una formació de qualitat i excel·lència, que dignifiqui la professió i que doni confiança a la ciutadania. Per tant continuarem treballant per oferir una formació d’alt nivell en el proper mandat.”

El dret a la igualtat ha estat i continuarà sent un pilar fonamental del nou projecte de la Junta. “Cal tenir en compte, que l’ICAB va ser pioner en implantar un pla d’igualtat en el si del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, que realment ens han permès denunciar les desigualtats que encara en la nostra societat perduren”, ha indicat la degana.

Des del Col·legi es vetllarà també per l’advocacia jove i continuarà sent centre neuràlgic de la corporació. “Ells són el present i futur de la professió i de la nostra institució”.

La degana ha afirmat “Avui és un dia de celebració i vull finalitzar posant en èmfasi la nostra lleialtat. Ens vam comprometre fa 4 anys i avui ens comprometen a ser lleials a les institucions; lleials al Consejo General de la Abogacía espanyola –perquè l’ICAB  ha pogut treballar i ha tingut un paper molt destacat dins l’advocacia espanyola i ha estat un motor dins d’aquest per reivindicar els drets propis de la professió.  Lleials també al Consell de l’Advocacia Catalana per treballar conjuntament i reclamar una justícia més ferma a Catalunya, més digna i reivindicativa. Resulta fonamental anar units. Lleials al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Plegats vam poder actualitzar els protocols de suspensió per maternitat i paternitat així com la guia per a les bones pràctiques per a l’eficiència processal. Seguirem treballant plegats en el futur”.

També ha tingut paraules d’agraïment per a l’equip humà que l’acompanya i amb el qual encara aquest nou projecte amb molta il·lusió. “Ha destacat molt especialment el paper de Jesús Sánchez, vicedegà, i de Joaquim de Miquel, secretari; dos pilar fonamentals d’aquesta campanya i d’aquests nous propòsits que s’inicien a partir d’avui al front del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona”.  I un últim agraïment, més personal, l’ha tingut cap als seus pares i als seus quatre fills. “Ells saben com li costa a una mare arribar a tenir un lloc de responsabilitat, el que suposa per a una dona treballar la seva carrera professional i conciliar amb la vida familiar. S’ha de reivindicar i s’ha d’entendre què és la coresponsabilitat, la concòrdia entre els homes i les dones i la igualtat, perquè són valors que s’han de fomentar dins la societat”, ha conclòs

La degana ha finalitzat el seu parlament amb la mateixa frase que va acabar el seu discurs de pressa de possessió fa 4 anys i que resumeix l’objectiu principal de la Junta de Govern: “Junts ens comprometem a construir una advocacia més forta, més unida i més respectada, per contribuir així a fer una societat més justa, més igualitària i més lliure”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *