Justícia posa en marxa un nou jutjat a Vic

Redacció.

El Departament de Justícia ha posat en marxa un nou jutjat a Vic. Es tracta del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 6, que tractarà tant els casos que fan referència a la jurisdicció civil com a la penal. En relació amb la jurisdicció civil, es farà càrrec de conflictes entre particulars o entitats, reclamacions econòmiques, incapacitacions de persones, desnonaments, contractes de compravenda, herències i arrendaments. En l’ordre penal, assumirà l’enjudiciament dels judicis sobre delictes lleus, i també la instrucció dels altres delictes, que seran enjudiciats pels jutjats penals o per les audiències provincials.

El nou jutjat està situat a la Rambla de l’Hospital, 46, en un edifici propietat de l’Ajuntament. Es tracta d’un equipament ocupat ara en la seva totalitat pel Departament de Justícia, amb un dret de superfície. En aquest immoble el Departament està fent les obres d’adequació per allotjar-hi, a més d’aquest nou òrgan judicial, el jutjat de guàrdia, i també els espais per a la Fiscalia, i les obres de la seu principal per ampliar l’espai l’atenció al ciutadà.

Imatge general del nou jutjat

Més personal per agilitar les jurisdiccions civil i penal

El Departament de Justícia ha dotat el nou jutjat amb una plantilla de nou professionals. Es tracta de tres gestors, quatre tramitadors i dos auxilis judicials. A banda, el nou jutjat disposarà d’un jutge i un lletrat, que depenen del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Ministeri de Justícia, respectivament. En total la plantilla dels jutjats de Vic serà de 79 persones entre magistrats, lletrats, forenses i funcionaris.

Un nou edifici judicial per a Vic

Justícia agruparà les tres seus judicials actuals de Vic en un únic edifici que estarà operatiu entre març i abril de l’any vinent. La seu del carrer del doctor Junyent, 12 es desllogarà. La seu principal, del carrer del doctor Junyent, 4, propietat del Departament, i la seu de la Rambla de l’Hospital, 46, propietat de l’Ajuntament, estan molt a prop i es comunicaran entre si, cosa que permetrà agrupar en una única seu judicial tots els jutjats.

Vic guanyarà, així, 500 m2 per a usos judicials. En total seran 1.141 m2 en comptes dels 612 actuals i disposarà d’espai per allotjar el personal de la Fiscalia. Aquesta ampliació permetrà desenvolupar la nova oficina judicial, que ja està funcionant a molts jutjats de Catalunya.

Els nous espais s’han dissenyat tenint en compte les víctimes del delicte, per preservar-les i evitar que tinguin contacte amb els seus agressors. Els ciutadans disposaran d’un nou espai sense barreres arquitectòniques i amb un únic accés a tots els jutjats, que es farà per l’actual porta principal del carrer del carrer del doctor Junyent. L’única excepció serà el jutjat de guàrdia, al qual s’accedirà per l’entrada de l’edifici Serra i Moret.

Els judicis penals més a prop de Vic

Actualment els judicis penals de Vic se celebren a Manresa, des de l’octubre de 2019, d’ençà que el Consell General del Poder Judicial els va suspendre a Vic perquè les instal·lacions no reunien les condicions necessàries. Des d’aleshores, Justícia ha estat en permanent contacte amb l’Ajuntament per trobar un local que en reuneixi les condicions.

Fruit d’aquesta col·laboració es va trobar fa uns quants mesos un immoble a la carretera de Camprodon, propietat de l’Ajuntament, amb la possibilitat d’ocupar-lo sota la figura d’un dret de superfície amb cànon, a canvi que l’Ajuntament s’encarregui de  les obres de condicionament funcional. En aquest indret hi haurà la sala de vistes penal i es faran obres de condicionament per allotjar-hi els 9 tècnics de mesures penals alternatives que hi ha a la seu del carrer del doctor Junyent, 12, la qual, un cop desallotjada, es retornarà al seu propietari.

Actualment s’està tramitant la constitució d’un dret de superfície amb cànon i la previsió, si no sorgeix cap al·legació, és licitar les obres a continuació i tenir-les finalitzades al setembre de 2022.

Prop d’1,5 MEUR per als jutjats de Vic

Justícia inverteix 1.472.210 € en les obres d’unificació de tot l’equipament i en l’adequació del nou jutjat. La despesa en obres per posar en marxa el Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 6  té un import de 238.699 euros. Justícia està treballant en l’adequació de tots els espais interiors de l’edifici, com ara l’ampliació de l’accés, un nou taulell de control i la construcció de lavabos per al Jutjat de Guàrdia; la renovació de la climatització i ventilació, la instal·lació de circuits tancats de televisió per al control dels accessos, el nou volum de connexió amb l’edifici de Junyent (en compliment de l’accessibilitat, amb un nou ascensor); la rehabilitació de les façanes i cobertes i la substitució de totes les fusteries exteriors. Està previst que totes les obres finalitzin el març de 2022.

El partit judicial de Vic dona servei a 48 municipis, a banda del de Vic, i a una població de més de 164.000 habitants. Vic disposa de sis jutjats de primera instància i instrucció; el número 4 té funcions de violència sobre la dona (VIDO) i el número 3, de registre civil.

El nou jutjat que avui es posa en funcionament és el darrer dels 22 jutjats que Justícia ha posat en funcionament entre el 2017 i el 2021, amb un cost de 14,2 milions d’euros, finançats íntegrament per Govern català.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *