La Promoció MLK reclama a la UE la creació d’una força militar capaç d’actuar davant crisis humanitàries

Redacció.

La promoció Martin Luther King, ha presentat a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), un manifest per reclamar a la Unió Europea el desenvolupament d’una força militar autònoma capaç d’actuar davant crisis humanitàries com la viscuda el passat mes d’agost a l’Afganistan, tal i com es preveu en l’article 42 del Tractat de Lisboa. El document denuncia la “monstruosa concepció sobre el gènere humà del règim talibà, que cosifica i invisibilitza les dones” i sol·licita que es posin en pràctica totes les mesures de pressió internacional, diplomàtiques, polítiques i econòmiques, que siguin precises per intentar revertir la situació.

L’acte va ser presentat pel diputat responsable de Dret Penal Internacional de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Albert Carles, qui va qualificar el manifest com un acte de defensa de la dignitat humana i va anunciar el suport al mateix de la Unió Internacional d’Advocats.

Promoció MLK

L’ex vicepresident del Tribunal Constitucional i membre de la promoció Martin Luther King, Eugeni Gay, va ser contundent en afirmar que “hem deixat un país en mans de terroristes que han assassinat als nostres propis països, de gent que no ha entès que és el gènere humà i que creu una dona és molt menys que un simple objecte, i això és molt greu. Podem seguir parlant de democràcia desprès d’això?”

Per la seva banda, el catedràtic de Dret Penal i antic vocal de Consell General del Poder Judicial, Gonzalo Quintero, va assenyalar que la situació viscuda a l’Afganistan “ens ha de portar a una conclussió que ha de ser una censura a la manca de compromís del govern espanyol i de la Unió Europea respecte aquest conflicte. La situació de les dones en aquest país és prou greu com per justificar una ingerència i haver impulsat una acció més decidida, com ja es va fer anteriorment a llocs com Iugoslàvia”.

Va fer lectura del manifest l’advocada Marisa Lapuente. El text denuncia el fet que la retirada de les tropes dels Estats Units i els seus aliats ha donat pas a un règim que demostra una total manca de respecte cap als Drets Humans, contravé les més elementals normes de conducta i civilitat i mereix el més absolut rebuig del concert de les nacions civilitzades.

En el seu  escrit l’Associació Martin Luther King, que aplega alumnes de la promoció 1964/1969 de la Facultat de Dret de Barcelona, considera que la Unió Europea ha estat incapaç de respondre de forma adient a un conflicte que ha deixat malparades totes les democràcies occidentals i reclama que s’emprenguin accions coordinades d’ajuda efectiva a la població afgana, així com a aquelles persones que han aconseguit fugir del país, l’exercici real i efectiu de mesures que permetin l’establiment d’un Estat de Dret en territori afganès, i que s’impulsi tal i com es preveu al Tractat de Lisboa, una estructura comú europea de defensa capaç d’actuar davant crisis civils i militars de caràcter estratègic i humanitari.

L’acte va comptar amb l’assistència del president executiu d’Intermèdia Comunicació, Toni Pujol, i del president de la Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh, qui va agrair als assistents “que hague deixat de fer coses com recollir les vostres filles o netes de l’escola, coses que no podríeu fer a l’Afganistan, o a l’Iran. Som una única humanitat i quan s’ataca els drets d’una sola persona es vulneren els drets de totes les persones”.

Abans de concloure l’acte, que va comptar entre el públic alguns antics degans de l’ICAB, com Josep Maria Antràs, els convocants van per demanar  als col·legis d’advocats d’arreu de la Unió Europea que defensin davant els seus governs la necessitat de prendre accions en favor de la defensa dels Dret Humans a l’Afganistan.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *