L’ICAB posa en marxa l’institut d’innovació i investigació jurídica “I+DRET”

Redacció.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha posat en marxa l’Institut I+DRET, un projecte pioner a nivell europeu que neix arran de l’experiència d’aquesta Corporació en matèria de ciència jurídica i que pretén donar un nou impuls d’excel·lència en la formació, investigació i innovació jurídiques.

En l’acte de presentació de l’Institut I+DRET hi han participat Mª Eugènia Gay, degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i presidenta d’aquest Institut; Jesús Sánchez, codirector de l’Institut I+DRET i vicedegà de l’ICAB; Yvonne Pavía i Paz Valles, diputades de la Junta de l’ICAB; Eugeni Gay, degà emèrit del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, i Javier Orduña, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València, ex magistrat del Tribunal Suprem i president del Consell Assessor de l’Institut I+DRET.

I+DRET

Tal com s’ha explicat en el transcurs de l’acte, l’Institut I+DRET està al servei de la ciutadania i de les institucions amb l’objectiu de millorar la societat i l’estat de dret. I així, l’Institut actuarà com a vehicle de comunicació social amb les administracions, els poders públics i entitats d’àmbit privat per tal d’enfortir la societat civil.

L’objectiu principal de l’Institut I+DRET és aportar pensament i innovació en els processos de canvi de paradigma normatius i socials. Per això investigarà jurídicament les qüestions socials d’actualitat per, aplicant-hi ciència pràctica, contribuir a millorar la defensa dels drets i llibertats de la ciutadania tot desenvolupant i elaborant noves propostes normatives.

“L’ordenament jurídic és un ens viu i com a advocats i advocades, hem de procurar que, en la seva constant evolució, es respectin i perpetuïn els ideals de la dignitat humana, la igualtat d’oportunitats i la justícia social”,  ha destacat la degana de l’ICAB i presidenta de l’Institut I+DRET, Mª Eugènia Gay. I ha afegit: “El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha de vetllar perquè l’exercici dels advocats i de les advocades respongui als interessos de la societat actual, sent precisament l’Institut de Recerca i Innovació Jurídica I + DRET un instrument idoni per complir amb la finalitat de la nostra Corporació de treballar per al bon funcionament de la justícia i fomentar el perfeccionament de la legislació”.

Per la seva part el codirector de l’Institut I+DRET i vicedegà, Jesús Sánchez, ha destacat que  “l’advocacia som els professionals que detectem en un primer moment les patologies de la nostra societat”.  Per això ha afirmat que a través de l’Institut I+DRET es vol fomentar el debat jurídic i proposar canvis legislatius per donar resposta als problemes reals de la ciutadania. També ha fet èmfasi en què l’Institut I+DRET està obert a la col·laboració i participació d’universitats, d’altres institucions i dels professionals de l’àmbit jurídic. I ha sentenciat: “Volem avançar-nos als nostres temps i que l’opinió dels juristes sigui escoltada”. Juntament amb Jesús Sánchez, la codirecció de l’Institut I+DRET també anirà a càrrec de Joaquim de Miquel, secretari de l’ICAB i diputat responsable de Formació.

L’ICAB té experiència reconeguda en aquest àmbit. En són exemples les propostes legislatives formulades recentment per la Comissió de Normativa de l’ICAB de modificar la LECrim per acabar amb les “ocupacions” il·legals d’habitatges, o la necessitat d’incloure la clàusula “Rebus sic stantibus” per contribuir a reduir la problemàtica derivada del lloguer, especialment de locals, en el marc de la pandèmia per COVID-19.

Per aquest motiu la Comissió de Normativa de l’ICAB és part imprescindible de l’Institut I+DRET. D’aquesta manera es promouran els debats i estats d’opinió que permetin generar modificacions legislatives, solucions jurídiques i formulació de qüestions prejudicials. Aquest clúster comptarà, a més, amb un consell assessor de naturalesa jurídica que actuarà com a òrgan per constituir, modificar i suprimir els òrgans consultius que siguin necessaris per a l’estudi de les matèries que puguin interessar per a les finalitats de l’activitat judicial. Aquest Consell  Assessor estarà presidit per Javier Orduña, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València, ex magistrat del Tribunal Suprem i màxima autoritat en desenvolupar el principi de transparència.

“La posada en marxa de l’Institut I+DRET és un projecte que actualitza tots els serveis que presten els col·legis de l’advocacia. Els juristes hem d’investigar i innovar, fer propostes legislatives ja que els problemes que té la ciutadania no es poden abordar com fa 70 anys”, ha explicat Orduña que, a més, ha destacat que “l’institut és, alhora, un mitjà de comunicació social des del qual volem potenciar debats jurídics. Avui neix aquest projecte il·lusionant, però cal crear una xarxa entre col·legis professionals per estendre el seu abast”.

En l’acte de presentació de l’Insitut I+DRET també ha intervingut el degà emèrit de l’ICAB, Eugeni Gay, qui ha destacat que “l’ICAB ha estat pioner en la formació dels col·legiats i col·legiades, especialment en matèria de dret civil català”. També ha posat en valor el paper de l’advocacia en afirmar que “la ciutadania necessita una societat civil forta, i l’advocacia vertebra la nostra societat. Per això, fomentar el diàleg i el debat des de l’advocacia és fonamental” .

Per la seva part la diputada de la Junta de Govern, Yvonne Pavía, ha assenyalat que  “la Comissió de Cultura va ser pionera en formació en línia durant la pandèmia. Cal seguir sempre endavant i avançar. La innovació i recerca és un plus per a l’advocacia”, mentre que la també diputada de l’ICAB, Paz Vallés, ha ressaltat que  “l’advocacia detecta els problemes jurídics segurament abans que ningú, i ara gràcies a l’Institut I+DRET intentarem també formar part de la solució”.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona obre la seva participació  en aquest ‘think thank’ a d’altres institucions, entitats acadèmiques i universitàries, agents de la societat civil així com a agrupacions sindicals, patronals de consumidors i usuaris.

ICABLOG

Per donar suport a l’Institut I+DRET, l’ICAB posa també en marxa ICABLOG; un blog jurídic que comptarà amb la col·laboració i opinions de reconeguts col·laboradors i col·laboradores experts en diferents àrees del dret. D’aquesta manera es vol facilitar articles d’actualitat jurídica escrits en un llenguatge amè i pràctic, però també promoure debats doctrinals, organitzar càpsules formatives, vídeos o podscast, ebooks, dossiers temàtics, etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *