L’Advocacia Catalana planteja com fer front als nous reptes social i tecnològics del segle XXI

Redacció.

Uns 400 juristes i professionals del sector van participar aquest dijous i divendres en el cinquè Congrés de l’Advocacia Catalana, que es va celebrar a l’Auditori Palau de Congressos de Girona i que té com a principal objectiu debatre sobre l’impacte que estan tenint les transformacions socials i tecnològiques en l’ordenament jurídic. El Congrés, organitzat pel Consell de l’Advocacia Catalana va abordar al llarg de dos dies els principals reptes que la justícia, i l’advocacia en particular, haurà d’afrontar en els propers anys per donar resposta als canvis socials i tecnològics, i quines reformes legislatives s’hauran d’emprendre per adaptar-se a aquesta nova realitat.

D’aquesta forma, qüestions com el dret a l’habitatge i la problemàtica dels desnonaments, l’ús de les noves tecnologies com a element transformador, garantir el dret a la defensa, les modificacions del procés penal, les polítiques de drets humans i totes aquelles temàtiques relacionades amb la nova realitat social han centrat les principals ponències del Congrés.

Mª Eugènia Gay

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay, ha assegurat que aquest Congrés ha de servir “per posar els ciments del model de justícia que volem pels propers 15 anys”. Per fer-ho, segons Gay, caldrà la implicació de tots els actors que hi han de participar, des de les administracions fins a tots els òrgans judicials, i ha remarcat que “per a l’advocacia és estratègic adaptar-se a les transformacions socials i tecnològiques que s’estan produint arreu del món, especialment després d’aquesta etapa pandèmica, i cal fer un debat seriós i profund sobre com tots aquests processos impacten directament en l’ordenament jurídic actual i quines reformes legislatives es poden emprendre per donar resposta a una realitat que és molt canviant”.

Mª Eugènia Gay ha plantejat que del Congrés de Girona en surti “un full de ruta que serveixi com a guia per crear aquest model de futur de l’advocacia, adaptat als temps actuals i amb una major capacitat per, des de l’ordenament jurídic, donar resposta als problemes i necessitats actuals i a tots els que puguin sorgir a curt i mig termini”. “La justícia serveix per resoldre els problemes de la gent i no es pot convertir en una font de creació de nous problemes”, ha afegit la presidenta del Consell.

Per la seva banda, el degà del Col·legi de l’Advocacia de Girona, Carles McCragh, ha exposat que l’aposta del Consell de l’Advocacia Catalana per fer el V Congrés a la capital gironina “constata que el nostre territori, per la proximitat geogràfica amb la resta d’Europa, és el millor lloc per debatre unes transformacions que no són locals sinó que son fruit de la globalització i hem de procurar que s’integrin en el respecte a la dignitat de les persones i en els Drets Humans”, i ha animat a tots els professionals de l’advocacia a participar en el Congrés.

Un programa multidisciplinar

La inauguració del Congrés ha anat a càrrec de la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay; el president de la Comissió de Drets Humans i degà de l’ICAG, Carles McCragh; la presidenta de la Federació dels Col·legis d’Advocats d’Europa, Dominique Attias; la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Lourdes Ciuró i el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona, Lluís Martí.

Seguidament ha tingut lloc la conferència inaugural, a càrrec de la magistrada del Tribunal Suprem Maria Luisa Segoviano, el catedràtic en Dret Constitucional  de la Universitat de Barcelona Xavier Arbós, el degà del Col·legi d’Advocats de les Illes Balears Martín Alenyar i el professor de Filosofia Juan Manuel del Pozo, sota el títol “Els canvis socials actuals i els seu impacte en l’ordenament jurídic”. Moderada per la vicepresidenta del Consell, Encarna Orduna, ha estat el tret de sortida per debatre els reptes que ha d’afrontar l’advocacia del segle XXI.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *