Lourdes Ciuró anuncia un Pacte Català per la Justícia

Redacció.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha anunciat que el seu Departament “impulsarà el Pacte català per la justícia, amb l’objectiu de fer-la més àgil, eficient, propera i humana”. Ciuró, que dijous passar va inaugurat el V Congrés de l’Advocacia Catalana, ha demanat la complicitat de tots els agents implicats per col·laborar en aquest nou pacte, que ha de “posar la justícia al centre del progrés social”.

La titular de Justícia ha reivindicat una “justícia de quilòmetre zero que tingui el dret civil català com a referència; que es presti en català i que compti amb jutges, fiscals i lletrats arrelats a Catalunya”. Així, ha emplaçat el col·lectiu d’advocats ‒que avui dia reuneix més de 23.000 col·legiats‒ a “trencar inèrcies” per revertir la poca presència que té el català a l’Administració de justícia. Ciuró ha recordat que la retribució per als escrits de part que es presentin en català ha incrementat de 14 a 20 euros.

“La justícia és un veritable servei públic al qual tothom ha de tenir accés”, ha dit la consellera, qui ha agraït l’esforç que fan els advocats al servei de qui més ho necessita. En aquesta línia, Lourdes Ciuró ha recordat l’acord signat entre el Departament i el Consell de l’Advocacia per incrementar un 2 % la retribució del torn d’ofici.

Lourdes Ciuró
La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró.

Retorn de les taxes

Ciuró ha recordat que el Departament de Justícia fa un esforç per mantenir i actualitzar les seus judicials, ja que “treballar en bones condicions reverteix en un millor servei a les persones”. Tot i així, “mai no és suficient”, ha reivindicat la consellera, i ha posat com a exemple la Llei de taxes judicials de l’Estat, que preveu que l’import recaptat estigui vinculat a la justícia gratuïta.

“Des de 2012, a casa nostra ningú no ha vist ni un euro d’aquestes taxes”, ha dit la consellera, i ha recordat que aquest fet obliga el Govern de la Generalitat a finançar la justícia gratuïta íntegrament, amb 60 M d’euros anuals.

“Si no haguéssim de destinar aquesta quantitat de diners a la justícia gratuïta, la podríem fer servir per finançar les tan necessàries millores de les seus judicials”, ha puntualitzat.

Implicació en els projectes de país

Ciuró considera que “la funció social de l’advocat és indubtable” i ha agraït la seva “implicació en els projectes de país”, com ara la problemàtica dels llançaments. En aquest sentit, ha recordat que aquest col·lectiu també forma part del grup de treball per millorar el nou protocol de llançaments que s’ha de signar amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya: “un protocol, no exempt de dificultats, que resta pendent encara d’un acord amb el Tribunal”.

La consellera ha ressaltat que el Govern aprovarà en breu la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei de regulació dels contractes d’arrendament de béns, per adaptar la regulació a les noves realitats socials. “Volem una LAU catalana que sigui pionera, estable i equilibrada entre totes les parts”, ha remarcat.

Lourdes Ciuró s’ha referit també al Projecte de llei de prevenció, gestió i resolució de conflictes en què el Departament treballa actualment. “La mediació també ha de ser una via estructural dins de la justícia”, ha defensat, i ha demanat la col·laboració dels advocats perquè els ciutadans considerin aquesta via com una “opció real” per solucionar els seus conflictes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *