L’ICAB organitza avui el 1er Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat

Redacció.

El 1r Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat se celebrarà a Barcelona, a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, avui dimecres 17 de novembre i demà dijous 18 en format presencial i de forma telemàtica.

Inauguració

El Congrés serà inaugurat avui a les 9:30h, per part de  Mª Eugènia Gay, degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i presidenta de l’Advocacia Catalana, de Victoria Ortega, presidenta del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE). Es comptarà, a més, amb les paraules de benvinguda de Nadia Calviño, vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Afers Econòmics i de Didier Reynders, comissari Europeu de Justícia.

1r Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat

El Congrés té com a objectiu principal donar a conèixer el funcionament de mecanisme de la Segona Oportunitat, que és un eina que inclou l’ordenament jurídic (introduïda per la Llei 25/15 de 28 de juliol, de mecanisme de Segona Oportunitat,) per donar resposta als problemes de sobreendeutament per part de la persona deutora de bona fe, amb la finalitat que pugui arribar a un acord extrajudicial amb els creditors, i que en cas que no sigui possible, prèvia liquidació del seu patrimoni, es cancel·lin els deutes.

Per aquest motiu, al llarg de les dues jornades i amb la participació d’experts de diferents països d’Europa, s’analitzarà des d’un punt de vista multidisciplinari, és a dir, des del vessant social, econòmica i jurídic, els diferents aspectes per solucionar els problemes derivats dels sobre endeutament. També s’abordarà la tramitació de l’Avantprojecte de Llei de transposició de la Directiva europea 2019/1023 de reestructuracions i insolvència. Precisament des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i a través de la realització d’aquest Congrés es vol alertar que el mecanisme de la Segona Oportunitat és una eina jurídica molt necessària per a la societat, i més en l’actual context socio-econòmic, per això cal fer-ne un seguiment detallat i vetllar per la seva correcta aplicació.

Per assolir aquests objectius, el Congrés s’ha estructurat en dos blocs de debat i anàlisi en paral·lel -les taules jurídiques i les taules socioeconòmiques- que es complementen amb els tallers pràctics sobre la Segona Oportunitat que també es realitzen de manera simultània.

Així per exemple, avui a les 10h, s’iniciarà el Congrés, d’una banda, amb la taula jurídica sobre els “Aprenentatges del dret comparat per a la Segona Oportunitat, amb especial referència a l’habitatge”, de l’altra, la taula socioeconòmica sobre “Els costos socials de la insolvència” i el taller pràctic per tractar l’acord extrajudicial de  pagaments.

Presentació de l’Observatori de la Insolvència Personal

En el marc del 1r Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat , i concretament avui a les 18:30h, es presentarà l’Observatori de la Insolvència Personal, que té com a principal objectiu aportar dades que ajudin a la presa de decisions del legislador i que permetin un major coneixement de les situacions d’insolvència i del mecanisme de la Segona Oportunitat. També es presentarà el primer estudi realitzat per l’Observatori, que recull les dades sobre els procediments d’insolvències realitzades en una mostra de 10 de jutjats de les 4 demarcacions catalanes.

Premi ICAB a la Segona Oportunitat

A continuació de la presentació, tindrà lloc la conferència sobre “La constatació de la bona fe com a requisit per obtenir l’exoneració dels deutes” i tot seguit es lliurarà el ‘Premi ICAB a la Segona Oportunitat’, creat per reconèixer persones i entitats que han treballat per donar a conèixer aquest mecanisme.

Cloenda

La cloenda del Congrés anirà a càrrec de  Lourdes Ciuró, consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Mª Eugènia Gay, degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i presidenta de l’Advocacia Catalana, Jesús Sánchez, vicedegà de l’ICAB i president de la Comissió de Normativa, i de Yvonne Pavía, tresorera i diputada responsable del Grup de la Segona Oportunitat.

La celebració del 1r Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat compta amb la col·laboració especial de vLex i el suport del Consejo General de la Abogacía española (CGAE), de l’Advocacia Catalana (CICAC) i les institucions que formen part de ‘L’Aliança per a la Segona Oportunitat’; una iniciativa social impulsada per col·legis professionals i agents socials amb la voluntat de promoure la difusió i el coneixement del mecanisme de la Segona Oportunitat en la cultura econòmica i social del nostre país. L’organització del Congrés és possible gràcies a la dedicació del Grup de la Segona Oportunitat, adscrit a la Comissió de Normativa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i al treball del comitè organitzador ICAB- CICAC, i a l’experiència desenvolupada pel departament de Formació de l’ICAB.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *