L’Advocacia Catalana vol promoure la cultura del pacte per frenar la judicialització dels conflictes

Redacció.

Més d’un centenar de juristes i professionals participen, avui i demà, en el tercer Congrés de Mediació de l’Advocacia Catalana, que se celebra a Mataró i que té com a principal objectiu donar un nou impuls a aquesta via de resolució de conflictes complementària a la judicial. Sota el lema “Tolerància, diàleg, consens. Mediació”, el congrés, que es pot seguir tant de forma presencial com en línia, comptarà amb la intervenció de professionals procedents dels àmbits institucional i acadèmic de l’advocacia, la judicatura, la psicologia i la comunicació, així com de responsables de relacions institucionals, dels cossos de seguretat municipals, assistents socials  o sanitaris, entre d’altres.

L’objectiu és promoure aquest mètode de resolució de conflictes que possibilita un acord més ràpid i menys traumàtic a nivell emocional per a les parts implicades. Segons dades del Departament de Justícia l’any 2020 es van iniciar 2.777 sol·licituds de mediació, de les quals 1.777 van ser a les comarques de Barcelona, 396 a les de Tarragona, 338 a les de Girona i 258 a les de Lleida.

La inauguració ha anat a càrrec de la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay; la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; l’alcalde de Mataró, David Bote; la magistrada i presidenta del Grup Europeu de Magistrats per la Mediació (GEMME), Rosalia Fernández; la secretària general de la UAB, Esther Zapater; la degana del Col·legi d’Advocats de Mataró, Maria Pastor, i la presidenta de la Comissió de Mediació del Consell i degana del Col·legi de Tortosa, Marta Martínez Gellida. 

Maria Eugenia Gay

Avançar en la cultura del pacte

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay, ha destacat la rellevància de la mediació i els mètodes adequats de solució de controvèrsies com a la millor via per “a través de la negociació, la cultura del pacte, l’acord, la conciliació i la concòrdia ser capaços de tancar moltes de les controvèrsies que afecten a la ciutadania”.

Segons Gay, “és important que la ciutadania entengui que aquestes solucions als conflictes també són justícia i que, per tant, no sempre és necessari acudir als jutjats i judicialitzar tota la conflictivitat, sinó que es pot apostar per uns mètodes que són molt més eficaços, eficients, més fàcils d’executar i que culminen amb la finalització i la solució a una controvèrsia, per la qual cosa molt sovint són idonis i sobretot recomanables”.

Per la presidenta del Consell, “aquest Congrés serà molt important per donar un impuls a la mediació i avançar en la cultura del pacte” i al mateix temps per “habilitar els nostres professionals amb l’empatia, l’escolta activa o la comunicació assertiva com a estratègies per aconseguir bons resultats en la mediació”.

Per la seva banda, la degana del Col·legi d’Advocats de Mataró, Maria Pastor, ha destacat la necessitat de “compatibilitzar l’especialització en mediació per part dels professionals de l’advocacia amb la necessària difusió entre la ciutadania dels avantatges d’aquesta via adequada de resolució de conflictes”.

La presidenta de la Comissió de Mediació i impulsora del projecte In-Mediació del Consell de l’Advocacia Catalana, Marta Martínez, ha presentat la conferència inaugural sobre la visió del Consell d’Europa de la mediació i els altres sistemes de resolució de conflictes, a càrrec de l’advocada experta en la matèria Maria de Conceiçao Oliveira. Tot seguit ha tingut lloc una conferència sobre l’actualitat legislativa i la seva implementació, amb posterior debat entre els congressistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *