L’ICAB posa a debat els últims avenços en la protecció jurídica dels animals

Redacció.

La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) va donar ahir tarda el tret de sortida al VI Congrés sobre els Drets dels Animals, que se celebra des d’ahir i fins avui, 26 de novembre, sota el lema “La revolució legal i social per als drets dels animals: consolidació del canvi de paradigma”. El congrés té com a objectiu principal analitzar els nombrosos canvis legislatius que s’han produït en aquesta matèria.

El Congrés ha estat inaugurat per la diputada de la Junta de Govern de l’ICAB i responsable de la CPDA, Carmen Valenzuela; la presidenta de la Comissió de Protecció dels drets dels animals, Magda Oranich; la Directora de Serveis de Drets dels Animals de l’Ajuntament  de Barcelona, Carme Maté; i el director General de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, Joan Ramon Casals i Mata.

En l’acte inaugural Valenzuela ha destacat que la celebració d’aquest Congrés es produeix en un moment històric ja que ha coincidit en el temps amb tres reformes legals d’ampli espectre i que suposen una revolució legal que contribuirà a un canvi de paradigma en matèria proteccionista i que implica, alhora, la consolidació de dos conceptes fonamentals, d’una banda “la descosificació” dels animals i el reconeixement dels animals com a “éssers dotats de sensibilitat o éssers que senten”. Per això s’ha organitzat una taula específica per abordar tots aquests canvis normatius, que se celebrarà demà.

La diputada responsable de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals també ha volgut destacar la important tasca de sensibilització feta per la Comissió al llarg dels seus 20 anys d’existència i ha afegit: “actualment a Espanya tenim mes llars amb mascotes que llars habitades per menors de 15 anys. Aquesta és una dada molt significativa del canvi de paradigma que suposa avui en dia el paper de l’animal dins la unitat familiar, al qual cal protegir i assegurar el seu benestar”.

El Congrés s’ha iniciat amb la taula sobre “els Drets dels Animals en l’àmbit de les catàstrofes naturals i altres situacions d’emergència”, precisament per abordar qüestions de rabiosa actualitat com el rescat d’animals arran de la situació que ha viscut La Palma. En la taula han participat Anna Mulà, advocada i vocal de la CPDA; Esther Campos, representant de la Protectora d’Animals i Plantes Benawara de La Palma;  Rosi Carro, de la Plataforma ZOOXXI; Miguel de Pablo, Policia judicial i agent Rural; Emilio Vallcorba, del Servei de Zoonosis de l’Ajuntament de Barcelona;  Núria Querol, en representació de Viopet i Refugio de Altarriba; Helena Arce, veterinària i presidenta del Comitè de Veterinària per a la Protecció dels Drets dels Animals (COVB). Tots ells han estat moderats per Josep Ma. Santacana, vocal de la CPDA.

Posteriorment, ha tingut lloc la taula sobre “els Drets dels Animals en l’àmbit dels delictes de violència domèstica i altres branques del Dret: Civil (Arrendaments, Família i Successions) i Dret Laboral”. En el marc d’aquesta sessió, s’ha tractat la convivència amb animals i l’important vincle que les persones estableixen amb ells, fet que ha introduït, en contextos de violència de gènere i domèstica, una nova circumstància que cal atendre per donar un tractament adequat a aquestes situacions, ja que els agressors sovint se serveixen de l’acció violenta sobre els animals o l’amenaça de causar-la, com a instrument per coaccionar, intimidar, silenciar o manipular la voluntat de les parelles i les persones convivents. Aquest tipus de violència forma part del sistema coercitiu i no només disminueix la capacitat de les víctimes d’autoprotegir-se, sinó que també afecta el procés de sortida de la relació violenta i la recuperació posterior.

En aquest Congrés, advocats i d’altres professionals implicats en el treball amb víctimes de violència de gènere i en l’estudi d’aquesta realitat han abordat aquesta problemàtica des d’una perspectiva pràctica, per oferir respostes a les necessitats de protecció en contextos de violència en què també hi ha animals.

Concretament han participat en aquesta taula, Maria José Mata, coordinadora Professional per a la prevenció d’abusos; Soledad Montserrat, assessora en serveis d’atenció integral a les dones en situació de violència; Carles Soliva, vicepresident de la CPDA; Eva Díaz, magistrada Jutge del Jutjat Social 33 de Barcelona i Chantal Moll de Alba, professora de Dret Civil de la Universitat de Barcelona i Vicepresidenta de la Secció de Dret Civil de l’ICAB. La ponència ha estat moderada per Anna Mulà, vocal de la CPDA.

La segona jornada sobre els drets dels animals s’iniciarà avui a les 10h, amb la taula titulada ”Reformes legals imminents per al reconeixement i protecció dels Drets dels Animals”. A través d’aquesta es vol abordar els principals canvis normatius en matèria de protecció dels animals, com per exemple, la reforma del Codi Civil Català; les diverses reformes de les Lleis processals i hipotecàries que recentment ha aprovat el Congrés dels Diputats, entre d’altres.

Premis

La CPDA lliurarà avui a les 13:30h, els seus premis a persones i entitats que s’han distingit per la seva especial dedicació i atenció en defensa dels drets animals. En aquest sentit, el jurat ha decidit atorgar-los a:

  • Pilar Eyre, escriptora i periodista, en reconeixement a la seva acreditada i extensa trajectòria en la reivindicació pública i mediàtica de la defensa i protecció dels Drets dels Animals.
  • A la Fundació Santuari GAIA, per la seva lluita incansable en defensa del benestar animal i per la seva abnegada dedicació a la cura d’animals, així com en reconeixement a la seva acreditada i extensa trajectòria en la defensa i protecció dels Drets dels Animals.

La CPDA també ha fet una menció especial al ‘Blog sobre els Drets dels Animals’ del Consejo General de la Abogacía Española.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *