Magda Oranich, premiada per la seva trajectòria en la defensa i protecció dels Drets dels Animals

Redacció.

La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB demana, en el marc del VI Congrés sobre els drets dels animals, que l’animal sigui considerat un membre més de la unitat familiar i no una “simple mascota”. 

Concretament, en la taula titulada ”Reformes legals imminents per al reconeixement i protecció dels Drets dels Animals” s’han abordat, entre d’altres, la reforma del Codi Civil Català i les diverses reformes de les Lleis processals i hipotecàries que recentment ha aprovat el Congrés dels Diputats.

Aquestes modificacions normatives han comportat un canvi de paradigma ja que reconeixen, per primera vegada, que els animals són éssers que “senten” i això comporta la “descosificació” dels animals en l’àmbit de les lleis d’àmbit estatal. També s’ha analitzat l’avantprojecte que acaba de presentar el Govern per aprovar, per primera vegada a Espanya, una Llei General de Protecció Estatal d’aplicació a tot l’Estat; fins ara només havien legislat aquesta matèria les CCAA en l’àmbit de les seves competències.

Per això, des de la Comissió de Protecció dels Drets dels animals consideren que «estem en un moment històric, ja que han coincidit en el temps tres reformes legals d’ampli espectre i que suposen una revolució legal que contribuirà, sens dubte, al canvi de paradigma en matèria proteccionista que implicarà la consolidació de dos conceptes fonamentals, d’una banda “la descosificació” dels animals, i de l’altra, el reconeixement dels animals com a “éssers dotats de sensibilitat o éssers que senten”», ha exposat Carmen Valenzuela, diputada responsable de la Comissió dels drets dels animals de l’ICAB.

Tanmateix, des de la CPDA s’està treballant per incloure un tercer concepte fonamental: la de l’animal com a un membre més de la unitat familiar, ja que l’animal no és una “simple mascota”. En aquest sentit, des de la Comissió s’alerta que actualment a Espanya hi ha mes llars amb mascotes que llars habitades per menors de 15 anys. «És una dada molt significativa del canvi de paradigma que suposa avui en dia el paper de l’animal dins la unitat familiar, al qual cal protegir i assegurar el seu benestar i cura», ha afirmat Valenzuela.

En la segona taula celebrada aquest matí sota el títol ”Els Drets dels Animals en l’àmbit del Dret Sanitari: avantatges i inconvenients del seu ús en teràpies psicològiques i d’acompanyament”, s’ha debatut la contribució dels animals al benestar psíquic i físic de les persones, tant en els programes de teràpia per malalties d’origen psiquiàtric, com en l’acompanyament en ingressos hospitalaris per cures de urgència o malalties terminals, per tal d’intentar establir l’ètica i els límits de la mateixa i preservar, en tot moment, els drets dels animals.

El VI Congrés sobre els drets dels animals va donar el tret de sortida ahir a la tarda amb dues altres taules, per tractar qüestions de màxima actualitat que afecten directament els drets i cura dels animals com són les catàstrofes naturals i les situacions d’emergència habitacional, i els Drets dels Animals en l’àmbit dels delictes de violència domèstica. Precisament en el marc d’aquesta passada jornada, la CPDA va posar de manifest la necessitat de tenir en compte el vincle de convivència amb la mascota en els casos de violència de gènere i domèstica per donar un tractament adequat a aquestes situacions.

Cloenda

Un cop finalitzades totes les taules, s’ha donat pas a la cloenda del VI Congrés dels drets dels Animals. En aquest sentit cal destacar que la diputada responsable de la CPDA de l’ICAB, Carmen Valenzuela, ha destacat que amb la celebració d’aquest VIè Congrés , la Comissió s’ha superat i ha assolit un nou rècord de congressistes amb més de 300 inscripcions. Valenzuela també ha volgut destacar la important tasca de sensibilització feta per la Comissió al llarg dels seus 20 anys d’existència i ha afegit: “la revolució legal i social per als drets dels Animals és imparable, i tenim molt marge per créixer, però mai per tornar enrere. La CPDA ha fet molt per contribuir a aquest canvi de paradigma“.

Magda Oranich, premiada per la seva trajectòria en la defensa i protecció dels Drets dels Animals

La diputada de la Junta de Govern Carmen Valenzuela, juntament amb Magda Oranich i Carles Soliva, presidenta i vicepresident, respectivament, de la CPDA han estat els encarregats de lliurar els premis de la Comissió a persones i entitats que s’han distingit per la seva especial dedicació i atenció en defensa dels drets animals.

Valenzuela ha estat l’encarregada de lliurar el primer premi. «En primer lloc, vull fer un reconeixement públic molt especial a una persona imprescindible per a la Comissió i sense la qual cap dels mèrits assolits al llarg d’aquests 20 anys d’història de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals no hagués estat possible. Aquest lliurament ha estat un secret molt ben guardat i ara hem de desvetllar-lo». I ha afegit: «el premi és per a Magda Oranich Solagran, advocada d’aquesta Corporació i presidenta de la Comissió dels Drets dels Animals de l’ICAB (2002 – 2022), per la seva lluita incansable en la defensa del benestar animal i per la seva dedicació exemplar tant a la Comissió, com per la seva acreditada i extensa trajectòria en la defensa i protecció dels Drets dels Animals».

Magda Oranich

A continuació s’ha atorgat una menció especial al ‘Blog sobre els Drets dels Animals’ del Consejo General de la Abogacía (CGAE) pel seu caràcter pioner, i per la seva contribució al foment i a la divulgació de la legislació en matèria de Defensa i Protecció dels Drets dels Animals.

Posteriorment, s’ha lliurat una altre premi de la CPDA a la Fundació Santuari GAIA, per la seva lluita incansable en defensa del benestar animal i per la seva abnegada dedicació a la cura d’animals, així com en reconeixement a la seva acreditada i extensa trajectòria en la defensa i protecció dels Drets dels Animals.

El quart premi de la CPDA ha estat per a Pilar Eyre, escriptora i periodista, en reconeixement a la seva acreditada i extensa trajectòria en la reivindicació pública i mediàtica de la defensa i protecció dels Drets dels Animals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *