L’ICAB organitza el I Congrés sobre Crèdit Revolving

Redacció.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) organitza a través de l’Institut I+DRET el ‘I Congrés sobre Crèdit Revolving’, que se celebrarà avui i demà en format presencial i online sota el lema “El futur del crèdit revolving: mercat financer, seguretat jurídica i transparència”.

La celebració d’aquest Congrés constitueix una oportunitat per analitzar des d’un punt de vista multidisciplinar (mercat financer, seguretat jurídica i transparència) el futur del crèdit revolving, una pràctica basada en l’ajornament del pagament de les compres per abonar-les a terminis aplicant interessos.

El crèdit revolving, una eina creditícia clau avui dia en matèria de consum

Aquesta tipologia creditícia consisteix en un crèdit flexible en què el client disposa d’un límit de crèdit determinat, que es pot tornar a terminis a través de quotes periòdiques i en què el deute derivat del crèdit es renova mensualment i que es pot materialitzar amb o sense targeta de crèdit. Per això, comporta una reflexió molt actual atesa la sofisticació d’aquesta eina financera, que dona resposta a la complexitat creixent en matèria de consum avui dia. L’Institut I+DRET, posat en marxa el mes d’octubre passat per part del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, ​​vol contribuir a través d’aquest Congrés a millorar el coneixement i l’accés a aquest tipus de crèdits sempre primant la seva comprensió entre la població.

Per això, l’ICAB i el seu think tank centraran aquesta trobada en analitzar la transformació efectiva d’aquesta eina en els darrers temps gràcies a l’aplicació del protocol de transparència a l’àmbit bancari. Com és conegut, la litigiositat relacionada amb el crèdit revolving ha estat notable en els darrers anys i des de l’I+DRET es pretén aportar conclusions que permetin que aquest tipus de crèdit segueixi evolucionant en positiu al nostre entorn, aferrat al principi de transparència. Podeu consultar el programa detallat del ‘I Congrés sobre Crèdit Revolving a través d’aquest enllaç’

El Congrés s’inicia avui a les 9h, amb la intervenció de Mª Eugènia Gay, degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, ​​i de Jesús Sánchez, vicedegà de la Corporació. I comptarà amb una primera ponència inaugural sobre la usura i la transparència a càrrec de Javier Orduña, ex magistrat de la Sala Primera del Tribunal Suprem i catedràtic de dret civil de la Universitat de València.

El Congrés s’estructura en 8 taules de debat mitjançant les quals s’abordaran:

  • La publicació dels tipus d’interès normals en crèdit al consum. Problemàtica actual de dades i realitat de mercat. Estudi i diferència TAE i TEDR.
  • Transparència en la contractació del crèdit revolving. Casuística crèdit revolving i fitxers de solvència: dret a l’honor.
  •  Crèdit responsable. Solvència deutor. Responsabilitat de l’entitat pel sobreendeutament?
  • Prescripció en l’acció de restitució. Estem davant d’un contracte de tracte successiu?: dies a quo. Art. 9 Llei  Usura de 1908.
  • Seguretat Jurídica: Art de jutjar.
  • Aspectes processals derivats de l’exercici de diferents accions, la Llei d’usura en el context actual. Costes judicials.
  • Futur del revolving: Usura al Dret comparat.

Per analitzar totes aquestes qüestions relacionades amb el crèdit revolving, es compta amb ponents de reconegut prestigi i experts en la matèria com Beatriz Castro García, consultora de l’àrea de serveis financers d’AFI; Ángel Serrano de Nicolás, notari; Alejandro García Bragado, advocat de l’Estat, exsecretari del Consell i exconseller de CaixaBank; Carlos Balmisa García-Serrano, secretari General del Col·legi de Registradors d’Espanya; Paz Cano Sallarés, advocada i presidenta de la Secció de Dret de Consum de l’ICAB; Jesús Sánchez García, vicedegà de l’ICAB; Cristina Vallejo Ros, advocada i coordinadora de Formació de l’ICAB; Antonio Marín Fernández, magistrat de l’Audiència Provincial de Cadis; José Manuel Terán López, magistrat de la Secció 7a de l’Audiència Provincial d’Astúries ; Raquel Guillén Català , professora Titular de Dret Civil de la Universitat de València i directora del Màster Oficial de Mediació, Arbitratge i Gestió de Conflictes en Dret Privat; Javier Plaza Penades, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València i director de la Càtedra de Transparència; Alicia Agüero Ortiz , professora ajudant, Doctora de Dret Civil de la Universitat Autònoma de Madrid i col·laboradora CESCO; Manuel Jesús Marín López , catedràtic de Dret Civil a la Universitat de Castella-la Manxa; Immaculada Vivas Tesón, catedràtica de Dret Civil de la Universitat de Sevilla; Ignasi Fernández de Senespleda , magistrat del Jutjat de 1a Instància 2 de L’Hospitalet de Llobregat; Miguel Julián Collado Nuño, president de la Secció 19 de l’Audiència Provincial de Barcelona; Mª Luisa Fernández Gomis, advocada; Frederic Munné Catarina, diputat de la Junta de Govern i responsable de la Comissió d’Honoraris de l’ICAB; Javier Gutierrez de Cabiedes, director de l’Assessoria Jurídica Contenciosa i de Negoci Retail de CaixaBank; Francisco Javier Jiménez Chacón, advocat i vicepresident Grup Esp. Consum ICAGR i director de l’Escola d’Estudis Jurídics d’ADICAE, entre d’altres.

Clausura del Congrés

El Congrés serà clausurat el dijous 16 de desembre, a les 13.30h, per part de Juan María Díaz Fraile, magistrat del Tribunal Suprem, en el marc d’un acte en què es donaran a conèixer les conclusions del ‘I Congrés sobre Crèdit Revolving’ per part del vicedegà Jesús Sánchez i de Javier Orduña, ex magistrat de la Sala Primera del Tribunal Suprem i catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *