L’ICAB considera essencial que la mediació es promogui en l’àmbit del consum, la sanitat o l’educació

Redacció.

Amb motiu del ‘Dia europeu de la Mediació’, la Comissió de Mediació i el Centre ADR del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona consideren que la mediació – un sistema alternatiu de resolució de conflictes que permet a les parts, assessorades pels seus advocats i advocades, i ajudades per un facilitador que és un tercer neutral (mediador o mediadora) arribin per elles mateixes a un acord – és una opció cada dia més present per a resoldre conflictes.

En aquest sentit, des del Centre ADR- Mediació de l’ICAB alerten que la mediació, més enllà del seu actual reconeixement com una eina eficient en alguns àmbits del dret, com per exemple, el dret de família, s’ha de promoure com a recurs en altres àmbits com són el dret de consum, sanitari, i l’educació. També cal un reconeixement dins l’àmbit penal a través de la justícia restaurativa.

Des del Centre ADR de l’ICAB  es promou de forma decidida i ferma l’ús de la mediació, ja que l’empatia, entesa com la facultat de posar-se al lloc de l’altra persona per buscar una entesa recíproca, és consubstancial a l’exercici professional i  des del punt de vista deontològic els i les advocades han de prioritzar sempre la via consensual. Per això, destaquen el paper fonamental dels ‘Mecanismes Adequats de Solució de Controvèrsies” (MASC)’, que de forma capdavantera es donen a conèixer en les diferents formacions que s’imparteixen des de l’ICAB, entre elles el Màster de Mediació.

Precisament per commemorar ‘El Dia europeu de la Mediació”, el Centre ADR, la Comissió de Mediació de l’ICAB i el Grup Europeu de Magistrats per a la Mediació (GEMME ) han organitzat la “Jornada Europea de Mediació 2022: Mediació i convivència Social”, en la qual han participat Carles Garcia Roqueta, advocat, mediador i diputat de l’ICAB responsable del Departament ADR, de Mediació, d’altres mètodes de resolució de conflictes i del Centre ADR de Col·legi; Carme Guil, magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona secció 3a i vicepresidenta de GEMME; i Rocío Ortega Atienza, jutgessa del Jutjat de 1a Instància núm. 20 de Barcelona. 

En la seva intervenció, Garcia Roqueta ha exposat que “al llarg d’aquestes dues darreres dècades hem estat testimonis de nombroses normes de diferent rang i naturalesa: des de la Directiva Europea del 2008 fins a la Llei espanyola de Mediació de l’any 2012, o la més recent, a Catalunya, de 31 de juliol del 2020, que introdueix l’ “obligatorietat mitigada” com a forma d’impulsar aquest recurs que, també es recull en l’Avantprojecte de Llei de Mesures d’Eficiència Processal, que preveu aquestes vies com un requisit de procedibilitat per acudir davant dels tribunals”. I ha afegit que “els professionals que busquem la justícia a través del Dret hem de ser capaços d’explorar totes les opcions que l’ordenament jurídic posa al nostre abast i valorar, preferentment, i més enllà de la via judicial, quina pot ser la millor alternativa per a les parts en un conflicte, considerant els elements que aporten aquestes vies no jurisdiccionals com són preservar les relacions personals i la convivència social”.

El diputat de l’ICAB Garcia Roqueta també ha assenyalat que “en els diferents àmbits que es pot recórrer a la mediació per la seva utilitat i transversalitat -en matèria de consum, salut o l’àmbit contenciós administratiu, entre d’altres- les persones seran partícips en la resolució de les seves pròpies controvèrsies a través d’un procés àgil i flexible, contribuint així a revertir la tendència d’una societat excessivament judicialitzada i amb una Administració de Justícia que presenta uns evidents (i creixents) símptomes de col·lapse i esgotament”.

Per la seva banda, la magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona secció 3a i vicepresidenta de GEMME, Carme Guil, ha destacat que fa tres anys de la Llei d’Impuls a la Mediació i els avenços en mediació són constants però alhora molt lents.  I ha afirmat que ” des de GEMME reivindiquem de forma ferma una aposta forta per la resolució alternativa de conflictes perquè la ciutadania se senti atesa i entesa i així contribuir a una convivència pacífica a través de la paraula amable i el respecte a l’altre, perquè hi hagi l’alternativa: l’opció de no pleitejar”.

Mentre que la jutgessa del Jutjat de 1a Instància núm. 20 de Barcelona, Rocio Ortega, ha assenyalat els importants avantatges que té la mediació per a solucionar conflictes. “Resol tots els problemes, és més ràpida que un judici i és de fàcil accés”. En relació a la Directiva 2008 /52/CE, de 21 de maig de 2008 sobre certs aspectes de la mediació en assumptes civils i mercantils, ha considerat que un dels objectius és assegurar un accés més gran a la justícia als ciutadans com a part de la política de la UE encaminada a establir un espai de llibertat, seguretat i justícia que ha d’abastar l’accés a mètodes tant judicials com a extrajudicials de resolució de conflictes”; i ha afegit: “la Mediació pot donar solució extrajudicial econòmica i ràpida als assumptes civils i mercantils mitjançant procediments adaptats a les necessitats de les parts”.

A continuació de la primera taula, i amb l’objectiu de donar a conèixer com funciona la mediació s’ha dut a terme una representació d’una sessió inicial de mediació en l’àmbit comunitari, a través d’un conflicte de veïnatge, per mostrar, de manera pràctica, com la mediació és una eina que pot afavorir la convivència social.

Han participat en aquesta pràctica Rafa Llinàs, psicòleg, mediador i cap del Servei de Mediació de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, Marta Méndez Pichot, advocada i mediadora, membre de la Comissió d’Advocats i Advocades Mediadors i Mediadores de l’ICAB, Gloria Altube i Eva GonzalezNebreda, advocades, mediadores i exalumnes del Màster de Mediació ICAB edició 2020-2021.

La “Jornada Europea de Mediació 2022: Mediació i convivència Social” s’emmarca dins l’objectiu del Centre ADR de l’ICAB per a tot aquest 2022 de fomentar la cultura del Diàleg com a primer pas essencial per resoldre un conflicte i afavorir l’equilibri entre les parts per ajudar a resoldre controvèrsies, especialment, de col·lectius vulnerables. Precisament per respondre a aquesta fita està prevista la celebració els dies 20, 21 i 22 d’abril del Congrés de Mediació ICAB amb el lema “Diàleg i equilibri front a la vulnerabilitat”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *