L’ICAB facilitarà orientació jurídica a totes les persones desplaçades d’Ucraïna que arribin a Barcelona

Redacció.

El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez; el diputat responsable de la Comissió de Justícia Penal Internacional, Albert Carles; la diputada responsable d’Estrangeria i del Torn d’Ofici, Carmen Valenzuela; el secretari i responsable del Departament d’Internacional de l’ICAB, Joaquim de Miquel; i el president del Grup de l’Advocacia Jove de la Corporació, Albert Jané, han donat a conèixer les funcionalitats i casuístiques del projecte “UKRAINIAN POPULATION ASSISTANCE”.

El degà de l’advocacia barcelonina, Jesús Sánchez, ha afirmat que “la Junta de Govern de l’ICAB lamenta i condemna enèrgicament la decisió de Rússia d’envair Ucraïna, ja que aquest atacs envers aquest país i la seva població són contraris al dret internacional, lesionen directament els Drets Humans i atempten contra la sobirania d’un Estat d’Europa”. Per aquest motiu i davant l’èxode de població ucraïnesa, la Junta de Govern, amb la col·laboració de les comissions del Torn d’Ofici, Estrangeria, Internacional, Penal Internacional, Drets Humans i el Grup de l’Advocacia Jove ha posat en marxa el Projecte “UKRAINIAN POPULATION ASSISTANCE”, amb l’objectiu essencial de contribuir des de l’advocacia barcelonina a facilitar orientació jurídica, en aquest cas a totes les persones desplaçades d’Ucraïna que arribin a Barcelona per tal de contribuir a resoldre els assumptes legals derivats d’aquesta migració”.  I ha afegit: “Es tracta d’un projecte humanitari que vol contribuir a donar resposta a una greu problema que afecta a la població civil”.

Per la seva part, el diputat responsable de la Comissió de Justícia Penal Internacional, Albert Carles, ha exposat que davant els desplaçaments massius per la invasió de Rússia el Consell de la UE justament ha aprovat l’aplicació de la directiva 2001/55/CE, que permetrà que les persones desplaçades podran demanar el permís de residència durant un any, prorrogable, i accedir a una sèrie de drets, com per exemple l’educació, la sanitat, un habitatge, etc. “Volem estar al costat d’aquestes persones i des de l’ICAB i a través d’aquest projecte que hem posat en marxa ens estem coordinant amb  els consolats i ambaixades per facilitar els processos”. 

La diputada responsable d’Estrangeria i el Torn d’Ofici i Assistència a la Persona Detinguda de l’ICAB, Carmen Valenzuela, ha donat a conèixer que el projecte compta amb un grup d’advocats i advocades col·legiats de l’ICAB experts en dret internacional i estrangeria que de forma voluntària s’han adscrit a aquest projecte i oferiran un servei pro bono envers la població ucraïnesa desplaçada que arribi a Barcelona. Valenzuela també ha exposat que s’ha establert un canal de comunicació directe amb altres col·legis professionals, com per exemple amb el Col·legi de Varsòvia, per tal de que en cas que algun ciutadà ucraïnès manifesti la seva intenció d’arribar a Barcelona o bé a una delegació de l’ICAB se li faciliti el formulari de beneficiari que s’ha creat per tal que se li pugui designar advocat o advocada del grup d’adherits al projecte. El projecte permet demanar un advocat/da abans d’arribar a BCN, durant l’arribada i en arribada”. 

El secretari i diputat responsable del Departament d’Internacional de l’ICAB, Joaquim de Miquel, ha afirmat que davant aquesta preocupant situació que pateix actualment Ucraïna i que interromp dècades de pau en territori europeu, vulnerant el dret internacional, s’ha fet una  crida a què tots els col·legis de l’advocacia d’Europa i altres organismes internacionals se sumin a aquesta iniciativa  amb l’objectiu d’estrènyer al màxim la col·laboració per defensar les llibertats de la població civil afectada. També ha fet èmfasi en el treball que està duent a terme la Corporació per donar a conèixer aquest projecte amb la creació d’un ‘site’ específic (www.icab.cat/ucrania) per donar a conèixer tota la informació relativa a aquest projecte a la ciutadania.  

Per últim, el president de l’advocacia jove de l’ICAB, Albert Jané, ha expressat que des del GAJ Barcelona s’està donant el màxim suport al projecte “UKRAINIAN POPULATION ASSISTANCE” així com a les accions que s’estan realitzant des de l’Associació de Joves Advocats de Madrid i des de la Confederación espanyola de Abogados jóvenes per tal de defensar els drets dels ucraïnesos. I ha conclòs: “Estem orgullosos de la celeritat amb la qual l’ICAB ha posat en marxa aquest projecte”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *